Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Generalnie najprościej byłoby kupić Pentaxa z 77ltd + coś uniwersalnego... ale już długiego szkła tam niestety nie dostane (nawet normalnego 70-200 - sigmy i tamrony w przypadku pentaxa dla mnie odpadają, no chyba, że coś się zmieniło w temacie AF przez te pare lat)
Miałem K5-IIs z Sigmą 70-200OS, w specyficznych sytuacjach AF nie wyrabiał. Nie wiem czy, a jeśli tak to ile było w tym mojej winy. Ogólnie nie narzekałem na ten duet- był super ostry. Powodem zmiany systemu był brak długich tele w rozsądnej cenie.
Nie no z tym pentaxem to zarcik, mam do niego sentyment ale nic po za tym. Mająkilka fajnych szkieł ale mają też straszne braki właśnie w tych dłuższych wiec odpada ;]
1d IV dzisiaj się sprzedało za 4700, na drugiej migawce (pierwsza wymieniona przy +/- 190tys, na drugiej wstukane ok 50tys). Została mi opcja 6d. W takim razie zostaje mi już tylko kombinacja czy zostawić 120-300, czy zamienić je na 70-200 i jakie dodatkowe ''uniwersalne'' szkło dokupić. Niby problemów coraz mniej a jednak bałagan w głowie coraz wiekszy
Kupiłem 6d, AF duzo lepszy niz w moim byłym 7d... ale ta seria ehhh Będę musiał zrobić jeszcze ze 2 mecze zeby go dobrze wyczuć ale z siatkówka i tak coś czuje, że będę się mordował no ale trudno. Co do szklarni niestety nie załapałem się na 35/2 IS które chciałem, nie załapałem się na 40/2.8 które chciałem od biedy więc zamieniłem długą sigme na 70-200II i 24-105... Mam teraz takie ISO, że nie boje się f4, a jakie jest 70-200II każdy kto miał ten wie
7d2 odrzuciłem na starcie zw na matryce, dla mnie to kupa i tyle. Nie wydałbym tyle kasy na aparat, który dawałby mi jakość zdjeć zbliżoną do 3x tańszego poprzednika.
Jeżeli porównuje celność upakowanej małej mattrycy 7D z długą Sigmą 120-300 do tego co daje obrazek 6D z rewelacyjnym 70-200 II to ja się nie dziwię co lepiej wypadło. To 70-200 jest rakietą przy Polonezie (Sigma) a upakowana matryca 7D pokaże szybciej minimalne pudło niż matryca FF z podobną ilością pikseli.
Ano jeśli poza aparatem jednocześnie zmienił się obiektyw z Sigmy na Canona 70-200 II to nie ma o czym rozmawiać. Myślałem, że z tymi samym obiektywami 7D wypadł gorzej niż 6D, co jednak by mnie zdziwiło.
Zanim zmieniłem testowałem 120-300 na siatkówce. Z 6d wywaliłem może z 10 zdjęć bo były nietrafione (w sensie AF - pomijam te nietrafione z akcją zw na wolną serie... ) a powiedzmy 150 było tam gdzie trzeba. Z 7d wywalałem +/- połowe zdjęć bo były nietrafione. Generalnie najlepszy AF jaki do tej pory miałem okazje używać siedział chyba w 1d2 (nie używałem 1d4 ani 1dX wiec możliwe, że jeszcze nic nie wiem o dobrym AF...) Jakościowo na ISO 1600-3200 między tymi aparatami jest przepaść, krater.
Co do AF mówie tylko o centralnym pkt. Jest dużo pewniejszy i celniejszy niż w 7d. Z 7d potrafiło wejść 1 ostre zdjęcie na 5 z serii... Tu jak waliłem serie wszystkie były w punkt. 70-200 jeszcze nie testowałem z 6d (będę w niedziele znowu na siatce) ale miałem to szkło ze 2 lata temu i używałem właśnie z 7d i było wiadomo dużo szybsze od sigmy, ale i tak pudłowało, mniej niż sigma ale jednak. Mimo, że to Lka miałem mniej trafionych niż z sigma + 6d. Nie wiem z czego to wynika ale AF po prostu jest dużo skuteczniejszy niż w 7d. Nawet samo śledzenie obiektów jest wyraźnie skuteczniejsze. Mam tylko wrażenie, że 7d po ''złapaniu ostrości'' szybciej strzelało niż 6d, które jakby jeszcze ułamek sekundy musiało pomyśleć zanim zrobi zdjęcie, ale zobaczymy jak to będzie wyglądało po weekendzie. Jak cos wrzuce to dam znać gdzie wylądowało ;]
Musze jeszcze też dokładnie protestować to 24-105. Generalnie nie chciałem takiego zuma, ale jeśli okaże się ok to pewnie zostanie na dłużej bo taki zakres jest mega wygodny.
W 6d denerwuje mnie jedynie to, że nie mogę wyłączyć pokazywania nieaktywnych pkt AF
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9