Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
speedlite canon
Autor Wiadomość
joannaw 
Nowy

Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   speedlite canon

Przyszedł czas, że brak speedlite'a daje się we znaki, potrzebuję go głównie do portretów i mody. Proszę o Waszą pomoc, bo sama trochę gubię się w temacie.
Na pewno nie zamierzam go trzymać cały czas na stopce, chcę trochę poeksperymentować ze świeceniem, stąd pomysł na 430 II z kablem. Cenowo wyszłoby to bardzo przystępnie, aczkolwiek zastanawiam się czy nie lepiej trochę poczekać i zainwestować w opcję z wyzwalaniem radiowym dla więkzego komfortu i możliwości.
Czy jest sens w ogóle rozglądać się za uzywanymi lampami?

Reklama

Jivul 
Bywalec

Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   

Kabel PC (o taki chodzi?) to koszt ~20zł za 5m, więc nie trzeba od razu kupować radio, możesz kupić kabel a potem dokupić wyzwalacze radiowe które zastąpią kabel.

Chyba że od razu lampy z odbiornikami radiowymi.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 18 Gru, 2014   

Kup sobie dwa wyzwalacze YN622C i jakąś lampę np YN568EX II czy MeiKe MK600.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 19 Gru, 2014   

Wojmistrz napisał/a:
Kup sobie dwa wyzwalacze YN622C

Lepiej jeden YN622TX i jeden YN622C

komor 
Moderator

joannaw, jaki masz aparat? Jeśli to któryś z nowszych Canonów to być może możesz sterować błyskiem lampy zewnętrznej przy pomocy wbudowanej. Da to Ci na początek elastyczność: w sytuacjach „reporterskich” możesz Speedlighta założyć na aparat i strzelać z gorącej stopki, a w sytuacjach „studyjnych” możesz Speedlighta postawić na statywie lub na meblu i używać go jako lampy „studyjnej”. 430EX II jest niestety dość słaba jak na uniwersalną lampę do wszystkiego.

Jeśli sytuacje reporterskie są poza zakresem Twojego zainteresowania lub nie są krytycznie ważne, to zamiast inwestować w kanonowego 430EX II czy droższy wariant „firmowy”, można postąpić wg rady Wojmistrza, czyli kupić tańszą lampę z automatyką, albo w ogóle się nie patyczkować i kupić manualne lampy, np. Yongnuo 580 i wyzwalacze radiowe. Wtedy zamiast jednej lampy można mieć 2 lub 3.

joannaw 
Nowy

mam 60D. sytuacje reporterskie raczej poza moim zainteresowaniem. a używana 600 EX-RT?

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2014 16:09 ]
generalnie, nie wiem czy słusznie czy nie, ale jakoś z dystansem podchodzę do tych zamienników. canon to zawsze canon

Wojmistrz 
Obserwator

joannaw, rozumiem twoje zdystansowanie, tylko, że w lampach błyskowych akurat "coś jest", że niezależni producenci potrafią robić świetny sprzęt. Wydasz 300-500zł na "zamiennik" i może się okazać, że zapomnisz o pomyśle kupowania markowych na wiele lat.
W 60D masz możliwość zdalnego sterowania błyskiem innych lamp przez wbudowaną lampę, ale ja maiłem problem, że pomimo trybu wyłączonej lampy sterującej i tak pozostawiała niepożądany błysk na zdjęciu.

komor 
Moderator

joannaw napisał/a:
canon to zawsze canon

Zwykle nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, ale akurat reporterskie topowe lampy Canona są dobrze wykonane, uszczelnione i przede wszystkim bardzo ergonomiczne w obsłudze. Z tym, że 430EX II się do nich nie zalicza (mam, znam), mam też 580EX II i jestem z niej bardzo zadowolny. Jako trzecią lampę mam Yongnuo YN560 (sorry, w poprzednim poscie pomyliłem numer, nie 580) i zamierzam kupić jeszcze przynajmniej jedną. Niestety obecnie 580EX II chyba nie jest już dostępna, a te nowe 600EX są sporo droższe.
Nieraz można przeczytać też dobre opinie o wyższych modelach Metza, ale ja nie miałem okazji używać. Ale jeśli sytuacje reporterskie Cię nie interesują, joannaw, to moim zdaniem lepiej wyjdziesz na kupnie dwóch-trzech manualnych YN560 III (z wbudowanym odbiornikiem sterownika radiowego) plus odpowiedni sterownik radiowy do tego, a resztę kasy pozostałem z budżetu przeznaczyć na statywy i modyfikatory oświetlenia.

joannaw 
Nowy

Hmm w takim razie może rzeczywiście jest to do rozważenia. Na razie przynajmniej odsuwam na bok pomysł z 430. O 580 słyszałam, ale to prawda, że nie są już dostępne. Może warto poszukać używanej 580 czy też 600?

Wojmistrz 
Obserwator

joannaw, nie masz kogoś mieszkającego blisko ciebie, kto miałby oryginał EX580II i jakiś klon Yongnuo lub MeiKe? Uwierz, zobacz najpierw jak wyglądają, jak są wykonane i jak błyskają.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 20 Gru, 2014   

Nie chcę usilnie namawiać do porzucenia rozwiązania firmowego na rzecz chińskiej lub koreańskiej produkcji :) ale rzeczywiście, jak pisze Wojmistrz, Yongnuo reprezentuje bardzo przyzwoitą jakość wykonania, szczególnie ich nowsze produkty. Meike nie znam, nie wypowiadam się. Nie wiem jak z trwałością, szczelnością, ale skoro nie interesuje Ciebie reporterka, joannaw, to nie powinno mieć to kluczowego znaczenia.

Dżozef 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   

Wojmistrz napisał/a:
ale ja maiłem problem, że pomimo trybu wyłączonej lampy sterującej i tak pozostawiała niepożądany błysk na zdjęciu.

Ale o co Ci chodzi?. Przecież jest to sterowanie przy pomocy błysku, więc zawsze będzie on widoczny gdy go użyjesz.
Ja tam odradzam nastawianie się na sterowanie lampą przy pomocy błysku. Lepiej skupić się na tanich YN 622 i olać te tryby "master" wbudowane "kukułki" bo to tylko gadżety z górą problemów.

Wojmistrz 
Obserwator

Cóż, też doradzam wyzwalacze.

joannaw 
Nowy

Hmm, czytając o lampach natrafiłam na ciekawy wynalazek jakim jest lampa Genesis. Czy ktoś z Was miał z nią może do czynienia? Wydaje się być ciekawą alternatywą dla mojego dylematu co do speedlite'a.

Wojmistrz 
Obserwator

Nie wiem czy wynalazek :) Jakiś konkretny model ci przypadł go gustu? Możesz jej poszukać (ten sam produkt, inna firma markuje) jako Godox.

Odpowiedz do tematu