Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 19 Gru, 2014 Nikon D5200 vs. Nikon 3200 body + jasny obiektyw (jaki?)
Witam wszystkich, zastanawiam się już od kilku dni nad mądrym zakupem i dalej nie mogę wybrać. Zaczę od tego że budżet na aparat to ok. 2500zł w porywach do 3 tys.
Moją uwagę skierował popularny teraz Nikon 5200. Z tego co się zorientowałam nie różni się aż tak wiele od poprzednika, (mam na myśli tutaj Nikona 3200) poza o wiele lepszym autofokusem. Chciałam się zapytać czy może ktoś już ma tego 5200 i czy ten autofokus rzeczywiście jest taki super - głównie chodzi mi o szybkość złapania ostrości. Często fotografuję wydarzenia sportowe dlatego jest to dla mnie dość istotne. Z drugiej strony marzy mi się jasny obiektyw (np. Sigma 17-50/2,8 EX), bo wiadomo od obiektywu zależy piękno zdjęcia a będzie to moja pierwsza lustrzanka na własność. Zależy mi też na niskiej przesłonie do np. 2,8 i chyba to jedyne wymagania. Poradźcie co będzie lepsze i co mogę skompletować za tą cenę?
Wysłany: Sob 20 Gru, 2014 Re: Nikon D5200 vs. Nikon 3200 body + jasny obiektyw (jaki?)
natalliah napisał/a:
Moją uwagę skierował popularny teraz Nikon 5200. Z tego co się zorientowałam nie różni się aż tak wiele od poprzednika, (mam na myśli tutaj Nikona 3200)
To inna linia aparatów i nie należy się sugerować numeracją. Poprzednikiem D5200 jest D5100, a następcą D5300.
Linia D3xxx to linia najbardziej amatorska w Nikonie, a D5xxx to dla nieco bardziej zaawansowanych amatorów. Osobiście (pstrykam Canonami więc mam swoje "zboczenia"), głównie ze względu na ergonomię wybierał bym Nikona od D7xxx wzwyż
Kolejna sprawa to fotki sportowe.
f/2.8 to wcale nie tak jasno, ale oczywiście w zoomach to praktycznie szczyt możliwości Nie wiem jaki sport chcesz fotografować, bo inaczej jest fotografować wyścigi ślimaków, a inaczej samochodowe i jeszcze inaczej boks, czy piłkę nożną. Ta Sigma (17-50) teoretycznie wygląda dość fajnie, ale jeśli to ma być jedyny obiektyw, to chyba możesz mieć problem ze sportem.
Jeśli masz trzy tysiaki to poszukaj używki D700. Do sportu nie ma konkurencji w tym pułapie cenowym, a obrazkiem czy AF-C niewiele ustępuje puszkom po 8-10 tysiaków. Jak się dobrze zakręcisz i troszkę dozbierasz to wyhaczysz do tego używkę leciwego Nikkora 80-200/2.8 i naprawdę niewielkim kosztem będziesz miała bajeczny sprzęt do sportu. Musisz wiedzieć, że to jedna z dziedzin fotografii, która wymaga sporych nakładów finansowych na sprzęt więc korzystaj póki taki cacka jak D700 + 80-200 są dostępne Zestaw nad którym się zastanawiasz to trzecia albo nawet czwarta liga.
Wysłany: Sob 20 Gru, 2014 Re: Nikon D5200 vs. Nikon 3200 body + jasny obiektyw (jaki?)
Wojmistrz napisał/a:
Nie wiem jaki sport chcesz fotografować, bo inaczej jest fotografować wyścigi ślimaków, a inaczej samochodowe i jeszcze inaczej boks, czy piłkę nożną. Ta Sigma (17-50) teoretycznie wygląda dość fajnie, ale jeśli to ma być jedyny obiektyw, to chyba możesz mieć problem ze sportem.
Właśnie dokładnie o boks mi chodzi (inne sztuki walki także)
Wczoraj jeszcze poczytałam i teraz jestem skłonna bardziej do Nikona 7100. Nie wiem co w takim wypadku było by z obiektywem? Zależy mi na tym bardziej profesjonalnym sprzęcie - chciałabym się rozwijać ale to raczej dla siebie. Fotografia sportu także dla siebie
Myślałam nad Nikon D7100 + jasny obiektyw standardowy np. Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8 G za około 700 zł
to daje razem 3700 zł - to ostateczność ale możliwa dla mnie kwota
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 15:44 ]
akira napisał/a:
Jeśli masz trzy tysiaki to poszukaj używki D700. Do sportu nie ma konkurencji w tym pułapie cenowym, a obrazkiem czy AF-C niewiele ustępuje puszkom po 8-10 tysiaków. Jak się dobrze zakręcisz i troszkę dozbierasz to wyhaczysz do tego używkę leciwego Nikkora 80-200/2.8 i naprawdę niewielkim kosztem będziesz miała bajeczny sprzęt do sportu. Musisz wiedzieć, że to jedna z dziedzin fotografii, która wymaga sporych nakładów finansowych na sprzęt więc korzystaj póki taki cacka jak D700 + 80-200 są dostępne Zestaw nad którym się zastanawiasz to trzecia albo nawet czwarta liga.
Dzięki wielkie poszukam czegoś, tylko nie wiem czy starczy mi cierpliwości
Wiem że jeśli chce się zając fotografią sportową to trzeba mieć pokaźne konto w banku. Ja niestety nie mam:( ale jestem związana z pewnym klubem i robię zdjęcia na zawodach które później idą dalej. Zdjęcia robię przeciętnymi lustrzankami i zwykle pożyczonymi stąd własnie te zwrócenie uwagi na sport - boks.
We wcześniejszym poście napisałam, że jestem już bardziej skłonna za Nikonem D7100.
Teraz pytanie - do tego pasowałby obiektyw o którym mówisz?
80-200 2.8 da radę, mimo, że to stary model.
Tamron 70-200 2.8 vc tyle, że drogi...
Idealny byłby Nikkor 70-200 2.8 vc ll zdaje się, ale kosztuje fortunę.
Są jeszcze Sigmy 70-200 2.8 z których ostatnia z os itd jest bdb i tańsza niż Tamron.
Coś szerszego to na apsc Sigma 18-35 1.8 - jedyny póki co tego typu obiektyw na rynku.
Jest też świetna Sigma 50-150 2.8 os ale kosztuje tyle co 70-200 2.8 os...
A te sztuki walki to w jakich warunkach oświetleniowych i jakiej odległości, bo to też ważne. Jako, że zdarza mi się fotografować różne zdarzenia sportowe, przyznam, że sam myślałem niedawno o takim zestawie dla siebie: Nikon D700 z Nikkor 24-70mm f/2.8 ED jako drugi korpus z 1 szkłem (normalnie używam Canona 6D z 70-200mm f/2.8L) i chodzi o to by nie przepinać szkieł podczas np meczu. Myślałem o tym właśnie ze względu na cenę, niestety jest to praktycznie dwukrotność twojego budżetu i to za używany sprzęt.
80-200 2.8 da radę, mimo, że to stary model.
Tamron 70-200 2.8 vc tyle, że drogi...
Idealny byłby Nikkor 70-200 2.8 vc ll zdaje się, ale kosztuje fortunę.
Są jeszcze Sigmy 70-200 2.8 z których ostatnia z os itd jest bdb i tańsza niż Tamron.
Coś szerszego to na apsc Sigma 18-35 1.8 - jedyny póki co tego typu obiektyw na rynku.
Jest też świetna Sigma 50-150 2.8 os ale kosztuje tyle co 70-200 2.8 os...
i kolo sie zamyka dzieki wielkie ale z tego co sie zorientowalam to narazie nie stac mnie na te obiektywy. Polecono mi rowiez D5300 ponoc osigi ma zblizone do d7100 poza tym AF. ale chyba lepiej miec na start porzadne body i zbierac na wymarzony obiektyw?choc zdjecie zalezy wlasnie od obiektywu i teraz juz sama nie wiem. skoro mam wybierac to bylabym za seria D7100 a w takim wypadku jaki obiektyw do 1000zl zeby dobrze sie wspolgraly ;p ?
[ Dodano: Nie 21 Gru, 2014 07:27 ]
Wojmistrz napisał/a:
A te sztuki walki to w jakich warunkach oświetleniowych i jakiej odległości, bo to też ważne.
w hali,czesto przy slabym oswietleniu, ale przy bliskiej odleglosci (przy ringu ). Budzet teraz zwiekszyl mi sie do 4 tys (magia swiat) tylko teraz sama nie wiem czy inwestowac to w obiektyw czy body
Dziękuje wszystkim za uwagi! Po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi sama teraz nie wiem co wybrać... Mam do wyboru tak: lustrzankę z serii D5XXX plus fajny obiektyw lub D7100 gdzie generalnie jest to lepszy sprzęt. Rozjaśniliście mi trochę drogę do tego ale teraz zastanawiam się czy zainwestować w szkło czy puszkę? Liczy się dla mnie fotografia sportowa ale ma być to także aparat do ogólnego "rozwoju" Zdjęcie zależy od obiektywu ale mając już dobre body mogę zbierać na wymarzony obiektyw...
Patrząc, że do końca roku wyrywasz D7100 z niezłym cashbackiem to zdecydowanie ten korpus zamiast D5200. Sigma 50-150/2.8 powinna fajnie sprawdzić się wokół ringu i można ją mieć w niezłej cenie, a HSM jest odpowiednio szybki więc będzie fajny zestaw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9