Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
NOwy Voigtlander 17,5 0,95 i pyłki w środku...
Autor Wiadomość
bKonrad 
Nowy

Wysłany: Sob 20 Gru, 2014   NOwy Voigtlander 17,5 0,95 i pyłki w środku...

Witam, jestem tu nowy i mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Chciałbym poprosić Was o radę. Zakupiłem wymarzony Voigtlander 17,5 na który dość długo odkładałem, wczoraj przywiózł go kurier, ale dopiero dziś go odpakowałem by zacząć z nim prawdziwą zabawę i zamęczyć koty w domu (oczywiście nie po to został tylko kupiony...) :P Jednak po odpakowaniu z troszkę porysowanego pudełka (ok pomyślałem - magazynowe historie) zdziwiłem się troszkę że obiektyw jak i szkło przednie i tylne były nieco zakurzone. Ok, pomyślałem, że może otwierali sprawdzić go w sklepie. Przeczyściłem go delikatnie pędzelkiem i mikrofibrą i wyglądał jak nowy dopóki nie wpadłem na pomysł przejrzeć go przed białą ścianą... I zgrozo znalazłem dwie niemiłe niespodzianki - na samym środku szkła w środku obiektywu. Zamieszczam dwie fotki ponieważ na drugiej też troszkę miniaturowych śmieci wyszło:

Nie pierwszy raz kupowałem obiektyw więc rozumiem, że coś czasem się znajdzie w szkłach z produkcji, ale chyba nie aż tak i na samym środku? Przyznam, że robiłem testy i nie widzę by jakoś bardzo wpływały te pyłki/opiłki na zdjęcia ale kiedyś miałem obiektyw Minolty macro i też na początku mimo że miał troszkę kurzu to robił zdjęcia w porządku do momentu kiedy nakręciłem nią video w macro i okazało się że to co w środku "odznaczyło się" na obrazie którego w post produkcji nie udało się odratować. Co byście zrobili na moim miejscu? Reklamować, oddać, wymienić, pogodzić się z tym? Obiektyw należy do najdroższych jakie mam więc troszkę panikuję czemu jest aż tak niedoskonały...

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Nie 21 Gru, 2014   

bKonrad,
Trzeba było sfotografować przed czyszczeniem.

Ja wymieniłbym na nowy egzemplarz (nr seryjny).

bKonrad 
Nowy

Czekam na telefon od sklepu w Poniedziałek. Nawet jeśli nie wpływa to na jakość zdjęć to przy ewentualnej odsprzedaży ten obiektyw już jako nowy stracił na wartości. Zobaczę jak zareaguje sklep i sam Voigtlander (do nich też napisałem). To chyba był ostatni raz jak kupiłem nowy obiektyw bez odbioru osobistego.

dcs
[Usunięty]

Możliwe że poekspozycyjny albo zwrócony .

Jakby robili problemy z wymianą na inny egzemplarz z innnym numerem seryjnym (chyba że chcesz czyszczony -rozkręcany) poinformuj ich że na różnych forach zamieścisz zdjęcia z opisem tego "cacka" i sklepu gdzie kupiłeś.

Zrób zdjecie numerów ...i tyle

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Miałem kiedyś obiektyw z pieczarkami w środku i nadal dawał mi świetne zdjęcia. Komor, jak kiedyś spotykaliśmy się na focenie za każdym razem brał moje obiektywy i je czyścił pytając czy kiedykolwiek ja to robię.
Te pyłki zmniejszają Ci o 1% rozdzielczość na jakimś 1% obrazka. Serio chcesz stracić kolejny miesiąc bez robienia zdjęć tylko dlatego?

http://www.optyczne.pl/11..._wykonania.html
Popatrz jak rysa w centrum wpływa na jakość obrazka ;)

Dżozef 
Entuzjasta

Masz 10 dni na odstąpienie od umowy. Ot chociażby po to aby trzymać poziom wśród nieuzasadnionych cen za kundle albo z szacunku dla siebie samego.

bKonrad 
Nowy

Wysłany: Sro 24 Gru, 2014   

Cześć, póki co obiektyw zostaje ze mną, producent odpisał, że te sprawy trzeba załatwiać z dystrybutorem, sklep jest pomocny, oddzwonił i ma się dowiedzieć bezpośrednio u dystrybucji czy wymienią (niestety cena u dystrybutora jest o 400zl już wyższa bo kupiłem jak się okazało zeszłoroczny model). Mogę też oddać na gwarancji ale to by oznaczało pożegnanie się z nim na dłuższy czas. Sprawdziłem go i póki co te cuda nie mają wpływu na jakość więc dręczy mnie tylko jego niedoskonałość i to że zawiodłem się na tak poważanej marce. Czy leżał tyle w sklepie, czy został oddany.. nigdy się nie dowiem. Dzięki za pomoc, Wasze rady i życzę Wesołych Świąt. Jak się zakończy sprawa to napiszę pochwalę lub skrytykuję sklep i dystrybutora, ale to już po świętach ;P

Dżozef 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 30 Gru, 2014   

I o to chodzi aby minęło 10 dni. Potem to już tylko będziesz się bujał z nim po serwisach a nikt nie będzie musiał już udawać miłego, za to dochodzić będą kolejne "efekty" :wink: napraw

busz 
Bywalec

Wysłany: Sro 31 Gru, 2014   

Dżozef napisał/a:
I o to chodzi aby minęło 10 dni.
Teraz jest chyba więcej czasu na zwrot, przynajmniej tak mi się coś obiło o oczy.

bKonrad 
Nowy

Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

Ciąg dalszy historii. Sklep poprosił o przesłanie obiektywu i 2 tyg. wysłali kuriera. Dziś dowiedziałem się, że jeszcze siedzi u dystrybutora w serwisie, mam nadzieje że nie zrobią więcej złego niż dobrego :P Ciekawe ile to może potrwać...

[ Dodano: Wto 13 Sty, 2015 11:43 ]
Troszkę dziwne bo najpierw mieli szybko wymienić, a teraz siedzi w serwisie... Pisałem z ludźmi z USA i tam dystrybutor nie robi żadnych problemów tyko zmienia szybko na nowy, u nas jest troszkę inaczej :P

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

W Polsce trzeba oszczędzać ile się da, do tego milion biurokracji. Wiesz - żeby mafia czasem nie miała zbyt łatwo z prowadzeniem biznesu. Chyba nie chcesz, żeby działy się rzeczy jak w Młodych Wilkach :mrgreen:

dcs
[Usunięty]

Widzisz, trzeba było dokonać zwrotu.
Teraz oni decydują co i kiedy.

Grunt że wydałeś 4 tys. -to jest dla nich najważniejsze.

bKonrad 
Nowy

No nic, będzie nauczka, żeby pod żadnym pozorem nie kupować przez internet spoza swojego miasta tego typu produktów, tylko odbierać osobiście. Sklep pewnie ma teraz "focha" a Polski dystrybutor da mi nauczkę że zamarudziłem. Szkoda tylko, że zamiast zależeć im na dobrej reklamie jak to wszystko gładko i pomocnie można załatwić, jest odwrotnie.

[ Dodano: Sob 17 Sty, 2015 12:37 ]
Cześć, obiektyw wrócił- inny numer seryjny, inne pudełko, raczej nie wymieniony na nowy a bardziej na "inny" ale wygląda i działa dobrze. Już nie zaglądam głęboko do środka bo nie ma sensu, czas wyleczyć się ze sprzętowej hipochondrii i zacząć się cieszyć praca ;P Sklep mi wysłał go troszkę znienacka bez żadnego kontaktu wiec nawet nie wiem co było w nim robione i czy było i co dostałem, troszkę szkoda bo miałem ochotę coś u nich zamówić ale zostałem potraktowany "w ciszy" wiec trudno. Gdyby ktoś miał pytania odnośnie szczegółów to mogę odpisać prywatnie, nie będę wrzucał tu reklam ani antyreklam bo nie ma sensu.

Nie oceniając na podstawie mojej konkretnej sztuki to obiektyw jako obiektyw sam w sobie jest super - ogniskowa i jasność niezwykle wygodne, więc jak ktoś się zastanawia czy warto - to warto tylko przed zapłatą obejrzeć w sklepie stacjonarnym ;)

Odpowiedz do tematu