Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 21 Gru, 2014 Solidny,uniwersalny, używany kompakt do 400zł
Cześć!
Parę dni temu padł mi mój wysłużony Nikon S220, dlatego szukam jakiegoś kompakta "do kieszeni". Zdjęcia robię spontanicznie raz będą to wakacje, raz wypad za miasto,a jeszcze innym razem zdjęcie na koncercie i jakiś filmik ulubionego utworu.
Wymagania:
-dobrej jakości filmiki (najlepiej FHD)
-dobrej jakości zdjęcia przy słabym oświetleniu/oświetleniu pokojowym
-solidność,poręczność
-używany z wyższej półki niż nowy z niższej
-nie potrzebuję mega zoomu, wolałbym jaśniejszą matrycę (zdjęcie na koncercie na przykład)
-gps nie jest mi potrzebny
Poszperałem w internecie,poczytałem artykuły kompakty pod choinkę i znalazłem parę używek w moim budżecie:
Fujifilm FinePix F660EXR/F750EXR/F770EXR (jednego znalazłem za 450)
Nikon S9300
Canon sx220/sx230/sx240
Sony DSC-HX9V/DSC-HX20V
Samsung WB250F
Panasonic Lumix TZ10/TZ20/TZ30(znalazłem takiego na gwarancji, bez polskiego menu)
Najbardziej podoba mi się canon sx240 oraz sony dsc-hx20v . Jednak z nimi może być ciężko dlatego zastanawiam się nad poprzednikami lub innymi opcjami.
Mógłbym prosić o opinie? Przeczytałem testy każdego aparatu z wyżej wymienionych ale nie umiem się zdecydować, na które powinienem w pierwszej kolejności patrzeć.
Większość z interesujących cię kompaktów była oceniana w teście wakacyjnych kompaktów 2012 - tam najwyższe oceny uzyskał Sony, a nieco niższe Canon, przy czym ważnym punktem oceny była jakość zdjęć.
Natomiast ja swego czasu wybrałem aparat zbliżony do rozważanych przez ciebie Fuji, a mianowicie F550 EXR. Mogę więc polecać ci również wymienione przez ciebie Fuji. Mój Fuji ma dość obszerny osobny test na optycznych.pl, który powinien cię zainteresować - zwłaszcza podsumowanie i zdjęcia przykładowe. Fuji 550EXR i jego następcy mają nieco większą matryce, możliwość zapisu RAW, podnoszący jakość zdjęć tryb HDR i obiektyw dobrze spisujący się w szerokim zakresie ogniskowych. Obiektywy we wszystkich wymienionych przez ciebie kompaktach nie są zbyt jasne, ale możliwości fotografowania w trudniejszych warunkach oświetleniowych i zwiększenie czułości zwiększa zmniejszenie rozdzielczości o połowę, Ale 8MP to i tak będzie całkiem dużo.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
brtt0555 [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Gru, 2014
Dziękuje za zainteresowanie tematem. Poczytałem troszkę o aparatach z jaśniejszym obiektywem -benq g1 oraz samsung ex1. Niestety oba odrzuciłem-pierwszy z nich mimo że jest w miarę jasny to jednak zdjęcia nie są o wiele lepsze,a tym bardziej filmy (do tego tragiczna jakość mikrofonu).
Samsung mi się podoba, jednak jego dostępność jest znikoma, a jak się pojawia to już poza budżetem. Nie fotografuję aż tak często by dokładać.
Fuji rozważałem od początku, na allegro jest f770exr czerwony na gwarancji za 450zł (co też przekracza mój budżet). Za 365 zł jest f750exr, który z tego co wyczytałem różni się tylko brakiem modułu gps, który jest mi zbędny.
Jasność optyki Fuji też nie jest oszałamiająca porównując go do samsunga czy benq. Jednak zdjęcia przy słabym oświetleniu (jakieś zdjęcie na koncercie, zdjęcie wieczorem w ogrodzie itp.) będą robione rzadko, przeważnie aparatu używam do wakacyjnych zdjęć, uroczystości, gdzie warunki oświetleniowe nie są takie złe jak na koncertach.
Lumixy też średnio mi odpowiadają - dotykowy ekran i gps, jest mi to zbędne. Dlatego głównie rozglądam się za serią Canona sx220/sx230/sx240 oraz Sony DSC-HX9V/HX20V. Nikona odrzucam, jego jakość zdjęć jest słabsza od Canona i Sony, mimo niższej ceny. Jest to zakup na lata, ale z drugiej strony jestem kompletnym amatorem stąd nie potrzebuję parametrów dla aparatów za >1000zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9