Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 25 Gru, 2014 obiektyw stałoogniskowy do Canona 100D 30-55 mm.
Witam, poszukuję obiektywu stałoogniskowego do aparatu Canon 100D. Zakres ogniskowej jaki mnie interesuje to 30-55mm (najbardziej jednak preferowałbym 35mm), dodatkowo ważne jest, żeby obiektyw był bardzo jasny (f/2.8 to już trochę za ciemno). OBiektyw będzie montowany do aparatu z matrycę APS-C dlatego wiadomo, że z ceną nie będę specjalnie szalał, ale rozpatrzę każdą opcją. Samemu udało mi się znaleźć dwa modele, Canon EF 40mm f/2.8 STM (tutaj tylko światło mi przeszkadza) i CANON EF 50 f/1.4 USM (nie do końca wierze, że coś za 1300 złotych ze światłem 1.4 może nie robić mydła już od 3.5). Myślałem również nad Sigmą, i Tamronem, ale ciężko mi jest znaleźć coś sensownego w okolicach tego pułapu cenowego co Canon. Może tutaj ktoś akurat ma jakiś sprawdzony/polecany model Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuje
Chcesz mieć pole widzenia tych 35 mm jak na ff, czy 35 x crop?
Jeśli to pierwsze, to potrzebujesz ogniskowej 22 mm - którą pokrywa zoom np. Sigma 17-50 2.8
Jeszcze lepszy byłby obiektyw Sigma 18-35 1.8, ale nie ta kasa.
Canon 40 STM da Ci pole widzenia szkła 64 mm dla ff.
Scolpe napisał/a:
Myślałem również nad Sigmą, i Tamronem, ale ciężko mi jest znaleźć coś sensownego w okolicach tego pułapu cenowego co Canon. Może tutaj ktoś akurat ma jakiś sprawdzony/polecany model Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuje
Jedynie słuszny i nowy w tej kasie to Tamron 17-50 2.8 bez VC.
Z tym, że, od zoomów chyba wolę trzymać się teraz z daleka, bo za tą cenę znajdzie się pewnie coś lepszego od kitowego, ale nie dużo (a nie chce pakować 1000 złotych w coś, co będzie odrobinę lepsze). Patrzyłem już na zoomy w tej cenie i kiedy po raz enty czytałeś, że Sigma 17-50 traci całkowicie na rozdzielczości na f/2.8 (co jest i tak dla mnie minimum) to dałem sobie spokój.
Chce 35mm dla APS-C (56 dla ff). Jeśli chciałbym 35mm dla ff to musiałbym brać 22mm co w tej cenie jest chyba plejadą aberracji chromatycznej, winietowania i wszystkich innych niefajnych przypadłości.
Cytat:
Jedynie słuszny i nowy w tej kasie to Tamron 17-50 2.8 bez VC.
No właśnie, bez VC....w dodatku w testach wypada słabiej od Sigmy (która już i tak mnie do siebie nie przekonuje).
Dlatego szukam czegoś w zakresie 22-50 i o ile wiem, że to dużo rozstrzał, to tyle, po długich poszukiwaniach przywykłem już do myślę, że stałkę 35 będę musiał sobie odpuścić. Szkła manualne odpadają, bo o ile często ostrze manualnie (A-F kitowy odpada) to tyle, przy zdjęciach dynamicznych jest to niewykonalne (a nie ukrywam, że szukam obiektywu do reportażu). Dlatego chyba pozostanę przy tych dwóch Canonach, ew. Canon 22 mm f/2.0. Dla ff to daje 35mm, a w testach wypadał całkiem nieźle.
@EDIT: Teraz doczytałem, że to dla EF-M....odpada.
wybór się więc chyba zazębia między 40 mm f/2.8, a 50 mm f/1.4.
Jeśli Twój 100D wspiera STM, a chcesz filmować, to pewnie 40 2.8 warto, bo to udany optycznie naleśnik. No może krokiet
Oba szkła jednak są dość różne.
Jeśli zaś zależy Ci na tej f1.4 (wbrew pozorom od 1.4 użyteczna na APSc), to 50 1.4 będzie niezłą opcją, acz wiedz, że jak jest zimniej, czy ciemniej, to to szło nawet z 5dIII nadaje się z powrotem do wiadra...
Czyt. : AF robi się strasznie wolny.
Patrzyłem już na nią, ale cenowo jest w okolicach 35mm Canona (no może o 300-400 złotych tańsza) ;/
Cytat:
Jeśli Twój 100D wspiera STM, a chcesz filmować, to pewnie 40 2.8 warto, bo to udany optycznie naleśnik. No może krokiet
Właśnie filmuje rzadko, ale czasami zdarza mi się być 2-gim kamerzystą....priorytetem jest jednak fotografia. Tylko nie jestem do niego przekonany...bo jest najbardziej nijaki do moich potrzeb z nich wszystkich. 40mm to nie 35, ani nie 50, coś pomiędzy. Światło też tylko do f/2.8, czyli skok duży jest, ale przepaści między kitowym nie mam. Przemawia na + na pewno cena, szczególnie kiedy jest objęty Cashbackiem (po odliczeniu wychodzi 570 złotych).
Cytat:
Jeśli zaś zależy Ci na tej f1.4 (wbrew pozorom od 1.4 użyteczna na APSc), to 50 1.4 będzie niezłą opcją, acz wiedz, że jak jest zimniej, czy ciemniej, to to szło nawet z 5dIII nadaje się z powrotem do wiadra...
Czyt. : AF robi się strasznie wolny.
Akurat dzisiaj śnieg spadł 50mm ma taki plus, że jest podstawowa i uniwersalna (co nie można powiedzieć o 40)....czyli inwestycja tak czy siak dobra
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9