Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór body + obiektyw/y do ~ 10k pln
Autor Wiadomość
kuba3d6 
Uczestnik

Wysłany: Czw 25 Gru, 2014   Wybór body + obiektyw/y do ~ 10k pln

Witam,
Mogę śmiało powiedzieć, że fotografia to moja pasja. Do tej pory używałem Nikona d7100 + Sigma 18-35 1.8, jeden ze względu na zapotrzebowanie na gotówkę musiałem go niestety sprzedać. Trochę się odkułem i posiadam do wydania 10-12k pln na nowy sprzęt.

Zawsze marzyła mi się pełna klatka, ze względu na to, że najbardziej lubię robić portrety. Chciałbym zacząć zapełniać swoje portfolio i jeżeli umiejętności na to pozwoli zacząć dorabiać na robieniu zdjęć.

W tej chwili zastanawiam się głównie nad aparatami z systemu Nikon, z którym jestem związany od początku mojej przygody z lustrzankami. Rozważam modele d610 lub d750.
Jeżeli zakupiłbym tańsze body, zostałoby mi więcej gotówki i mógłbym pozwolić sobie na dwie jasne stałki + parę drobiazgów. Myślałem o zestawie D610 + Sigma A 35mm 1.4 + Nikkor 85mm 1.8G, alternatywą jest D610 + Nikkor 24-70 2.8, lub D750 + Sigma A 50mm 1.4.

Które rozwiązanie będzie według was lepsze ? Może jeszcze coś innego ? Zastanawiam się jeszcze nad jakimś Canonem, głównie ze względu na ostatnie wpadki Nikona, mówię tutaj głównie o problemie z pojawiającym się cieniem w D750. Aczkolwiek nie wyobrażam sobie siebie z aparatem C.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 25 Gru, 2014   

kuba3d6 napisał/a:
Rozważam modele d610 lub d750.

Bdb rozważasz.
Celowałbym w d750 i jeśli do tego Sigma 50 1.4 - to masz na początek super tandem.

Moje zdanie: kup coś takiego.

kuba3d6 napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze nad jakimś Canonem

Jeśli już fociłeś wcale nie najgorszym Nikonem, to chyba pozostań przy nim.
Jeśli zaś Canon, to wielkiego wyboru nie masz: 6d + coś tam, np. Sigma 35 1.4 (tylko AF sprawdzić), bądź Sigma 50 1.4

Na 5dIII brakłoby Ci kasy w połączeniu z którymś z w/w szkieł, niemniej, w 6d miałbyś jeden a bdb punkt centralny AF i taką sobie ergonomię - oczywiście, kwestia przyzwyczajenia, niemniej jako użytkownik 30/40/5DIII preferuję osobny joystick zamiast kółkowybieraka w 60/70/6D.

kuba3d6 
Uczestnik

D750 to świetna pucha, ale Nikon znowu musiał coś zepsuć. Jestem ciekawy jak sytuacja się rozwinie i czy usterka będzie naprawiana. Trochę mnie to odrzuca, że kupuję sprzęt za taką kasę, a istnieje duża szansa wystąpienia w nim wady fabrycznej. Zastanawiam się tylko na ile jest to uciążliwe w codziennym użytkowaniu.

muzyk 

kuba3d6 napisał/a:
Trochę mnie to odrzuca, że kupuję sprzęt za taką kasę, a istnieje duża szansa wystąpienia w nim wady fabrycznej.

Jeśli jest się świadomym zagrożenia/wpływu na codzienne użytkowanie, to i d600 z jego zapulaną matrycą da się uciągnąć.

Ja osobiście, nie wydałbym kasy na coś, z czymś od początku trzeba się mierzyć z takimi problemami.
Rozumiem, gdyby to chodziło o 1000 zł, ale kilka tysięcy...
pardon, ale tutaj już takich wpadek nie powinno być (moim zdaniem).

kuba3d6 
Uczestnik

Tylko, że 6D też ma swoje problemy z hot pixelami na matrycy, z tego co na szybko wyczytałem (nie interesowałem się tym systemem do tej pory), czy to jest duży problem ? Nigdy się nie interesowałem Canonem, jak wygląda serwis/ obsługa klienta. Według wszystkich testów Nikony wypadają dużo lepiej niż odpowiadające im Canony, jak to jest w rzeczywistości ?

Może warto dołożyć do 5dm3 ?

akira 
Rozmowny

Wysłany: Pią 26 Gru, 2014   

Zastanów się nad A7 II + Zeiss 55/1.8, dla mnie super duet i chyba zmieścisz się w budżecie.

muzyk 

kuba3d6 napisał/a:
Tylko, że 6D też ma swoje problemy z hot pixelami na matrycy,

Kto by się takimi ...... przejmował?
kuba3d6 napisał/a:
Według wszystkich testów Nikony wypadają dużo lepiej niż odpowiadające im Canony, jak to jest w rzeczywistości ?

No, Nikony mają większą dynamikę tonalną, czyli w obróbce wyciągasz więcej z cieni, świateł niż z adekwatnych rawów od Canona.
d600/610/d800/d800e.
Cytat:
Może warto dołożyć do 5dm3 ?

Polecam. Ergonomia canońska z osobnym joystickiem, kółkami, przy tym rozbudowanym AF i że tak to ujmę bdb jakością obrazu, choć... w kwestii dynamiki odstającym od Nikonów nieco.
Są testy - można porównać.
akira napisał/a:
Zastanów się nad A7 II + Zeiss 55/1.8

Też ciekawa propozycja - w tym elektroniczny wizjer - dla jednych coś superowego, innych shit.

lcf 
Rozmowny

kuba3d6 Jakbym dzisiaj zestaw FF do portretów miał brać, to najprawdopodobniej by padło na D750 z Sigmą A 50mm. D750 bardziej niż 5D3 czy 6D głównie z powodu radzenia sobie z cieniami, vide porównanie tutaj:
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d750/13

Prawie zawsze strzelam w RAWach, i różnica między tym co możesz z RAWa z D750 i 5D3 wyciągnąć jest spora. DPReview udostępnia RAWy z obu puszek ze sceny testowej, więc samodzielnie też sobie możesz porównać używając ulubionej wywoływarki.

Co do problem z wewnętrznymi odbiciami - dotyczy tylko części puszek, więc po prostu trzeba sprawdzić dany egzemplarz przed zakupem. Nawet na żarówce można test przeprowadzić:
https://www.youtube.com/watch?v=iNp97u51TXI

Poniżej masz porównanie komory lustra w egzemplarzu z wadą i bez wady:

akira 
Rozmowny

lcf napisał/a:
kuba3d6 Jakbym dzisiaj zestaw FF do portretów miał brać, to najprawdopodobniej by padło na D750 z Sigmą A 50mm.

W sumie bardzo fajny zestaw ale kiedy spojrzę, że to waży łącznie 1.7kg :roll:

kuba3d6 
Uczestnik

Waga zestawu mnie nie przeraża, sam jestem dość duży i tych 2 kg specjalnie noe odczuje. Gdyby udało mi się znaleść sprawny d750 to pewnie zdecydowałbym się na niego. Pytanie czy w sklepach będą chętni do włączenia go i przetestowania bo z tego co słyszałem to różnie z tym bywa. Z drugiej strony kupując d610 zostaje mi więcej $$$ na obiektywy.
Myślałem jeszcze o zestawie d750 + n50 1.4g + n85 1.8g + zostaje mi jeszcze $ na jakieś szerokie szkło np samyang 14mm

Wojmistrz 
Obserwator

kuba3d6, gdzie się doczytałeś o tych hot pixelach w 6D? Po akira jesteś drugą osobą, u której czytam to, jako argument przeciw 6D. Widzę, że plota jakaś leci na forum, a doczytać się w necie nie mogę. Wszelkiej maści problemy zdarzają się z matrycami, to tyczy wszystkich producentów, ale o jakimś nadmiernym padaniu 6D wujek google opowiedzieć mi nie chce i nie doczytałem się także jakiegoś oficjalnego lub nieoficjalnego stanowiska Canona w tej sprawie, a jednak ten producent dba o swoich klientów.

kuba3d6 
Uczestnik

Nie chciałem wprowadzać zamieszania, tak jak mówiłem nie interesowałem się do tej pory produktami Canona, gdy został podrzucony pomysł o kupnie 6d wszedłem na stronę któregoś z popularnych sklepów internetowych, albo może było to w komemtarzach na skąpcu, gdzie parę osób pisało o problemach z matrycą. Wiem, że często zdaża się iż sprzęt komentują osoby które nigdy nie miało go w rękach, dlatego o tym tutaj napisałem właścieie w formie pytania czy jest to problem na prawdę ostniejący i poważny.

Inna kwestia jest taka, że nawet biorąc pod uwagę że z 6d jest wszystko w porządku to jest on po prostu słabszy od nikona d610, czy się mylę ? Myślę że nie miałbym problemu z przesiadką na C, tym bardziej że N ma ostatnio wielkie problemy z wszystkim co wprowadza na rynek, ale mimo wszystko niedoróbki N we wszystkich testach wypadają lepiej od C.

Chciałbym usłyszeć jakieś argumenty dlaczego 6d jest lepszym wyborem od d610. Czy różnica jest tylko w zakresie tonalnym?
Af podejrzewam, że w d610 też jest lepszy.

akira 
Rozmowny

Wojmistrz napisał/a:
Widzę, że plota jakaś leci na forum, a doczytać się w necie nie mogę. Wszelkiej maści problemy zdarzają się z matrycami, to tyczy wszystkich producentów, ale o jakimś nadmiernym padaniu 6D wujek google opowiedzieć mi nie chce i nie doczytałem się także jakiegoś oficjalnego lub nieoficjalnego stanowiska Canona w tej sprawie, a jednak ten producent dba o swoich klientów.

A jakie Ty chciałeś oficjalne stanowisko w tej sprawie usłyszeć?
To zwykła kanonierska rzeczywistość (podobno używasz tych puszek od ubiegłego wieku), a ten producent zdaje się w odróżnieniu od innych, funkcję mapowania realizuje w ramach gwarancji (inni wszywają to w puszki i aparat sam mapuje co jakiś czas). Zapewne Canon robi to też odpłatnie ale trzeba wysyłać aparat do serwisu.

Kiedyś doszukiwano się związku przybywających kłopotów z matrycą w eksploatowaniu jej do nagrywania filmów - zwłaszcza w kontekście 7D było o tym chyba sporo. Czy również w przypadku 6D ma to jakieś odniesienie?
Nie wiem, nie posiadam tego korpusu. Niektórzy twierdzą, że tak, inni nie. Kupujesz Canona to naucz się z tym żyć (korzystać z google też).
http://www.canonrumors.co...p?topic=17728.0

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sob 27 Gru, 2014   

akira napisał/a:
A jakie Ty chciałeś oficjalne stanowisko w tej sprawie usłyszeć?
To zwykła kanonierska rzeczywistość (podobno używasz tych puszek od ubiegłego wieku), a ten producent zdaje się w odróżnieniu od innych, funkcję mapowania realizuje w ramach gwarancji (inni wszywają to w puszki i aparat sam mapuje co jakiś czas). Zapewne Canon robi to też odpłatnie ale trzeba wysyłać aparat do serwisu.
Tak, chciałbym. Używam Canona od lat i w razie problemów pokazują się noty serwisowe. 6D ma mapowanie i można je teoretycznie przeprowadzić samemu z puszki, ale praktycznie nie miałem potrzeby testować tej opcji.

akira napisał/a:
Kiedyś doszukiwano się związku przybywających kłopotów z matrycą w eksploatowaniu jej do nagrywania filmów - zwłaszcza w kontekście 7D było o tym chyba sporo. Czy również w przypadku 6D ma to jakieś odniesienie?
Przybliżę ci 60D, bo jemu bliżej do 7D. Teoretycznie obie puszki były oparte na tej samej matrycy, ale 60D była znacznie lepiej przygotowana do filmowania i długotrwałego działania w LV. Podobnie jak 60D, 6D też jest pomyślana konstrukcyjnie jako puszka z naciskiem do filmowania i myślę, że nie ma problemów np z przegrzewaniem się.

akira napisał/a:
Nie wiem, nie posiadam tego korpusu. Niektórzy twierdzą, że tak, inni nie. Kupujesz Canona to naucz się z tym żyć (korzystać z google też).
http://www.canonrumors.co...p?topic=17728.0
Przeczytałeś ten wątek? Zwróciłęś uwagę, że wypowiadały się głównie osoby nie posiadające 6D? Ja zajrzałem tam szukając informacji o hot pixelach na 6D, ale te kilka przypadków opisanych w internecie, jeszcze o niczym nie świadczą. Dla uściślenia, na K-5, bo wiem że uwielbiasz Pentax'a i wiem, że wiesz, że posiadałem ten korpus :twisted: , miałem kilka straszydeł na matrycy po 2-3 miesiącach pracy, ale rzadko przykładam do tego znaczenie jeśli nie są w centrum. Na 6D jak na razie wcale, to samo z 60D, które nieźle dostało w kość przez 3 lata :) Po prostu ktoś trafił na bubel, podróbę/składaka lub świadomie kupił z chin tamtejszą dystrybucję czy refurbished. Po prostu tak bywa.

kuba3d6, spoko, pytałem tylko o źródła. Absolutnie nie będę ciebie przekonywał do 6D, bo to twój wybór, poza tym jesteś już w systemie Nikon. Trochę poznałeś go, jego menu i klawiszologię na D7100, więc nie zamierzam ci mieszać. Ja mam 6D i jestem zadowolony, chociaż jak każda puszka ma swoje mankamenty. Najczęściej korzystam z centralnego punktu AF i przekadrowuję, bo takie przyzwyczajenia jeszcze z analogów, a tak dobrego AF nie spotkałem nigdy wcześniej. Jest świetny przy filmowaniu (następna w kolejce to chyba dopiero 1D C :D ), oraz doskonale sprawdza się ze starymi szkłami M42 i T2 - o ile nie potrzebna stabilizacja jak niektórym malkontentom :) Poza tym, przy fotografowaniu w wielu sferach ustępuje D610, wiec na silę nie zmieniaj systemu :)

akira 
Rozmowny

Wysłany: Sob 27 Gru, 2014   

Wojmistrz napisał/a:
Przeczytałeś ten wątek? Zwróciłęś uwagę, że wypowiadały się głównie osoby nie posiadające 6D? Ja zajrzałem tam szukając informacji o hot pixelach na 6D, ale te kilka przypadków opisanych w internecie, jeszcze o niczym nie świadczą. Dla uściślenia, na K-5, bo wiem że uwielbiasz Pentax'a i wiem, że wiesz, że posiadałem ten korpus :twisted: , miałem kilka straszydeł na matrycy po 2-3 miesiącach pracy, ale rzadko przykładam do tego znaczenie jeśli nie są w centrum. Na 6D jak na razie wcale, to samo z 60D, które nieźle dostało w kość przez 3 lata :) Po prostu ktoś trafił na bubel, podróbę/składaka lub świadomie kupił z chin tamtejszą dystrybucję czy refurbished. Po prostu tak bywa.

Czy ja aż tak uwielbiam Pentaxa jak się Tobie wydaje? Owszem bawi mnie kiedy mogę trochę porozpychać czekających w kolejce po "zestaw marzeń" czyli tani nikon + 18-105 :mrgreen:
Pentax to dziś system z pewnych względów niszowy ale w moim odczuciu zaspokaja wiele potrzeb, a i w rękach początkującego bywa użyteczny nie mniej niż wszem i wobec polecane nikony.

W temacie 6D - czy ja czytałem? To raczej pytanie dlaczego Ty próbujesz zapuszczać tu jakieś ploty i udajesz greka gdy rzekomo wiadomo co wiadomo. 6D to relatywnie tani korpus. hoty w Canonie to temat tak długi, że aż normalny. Czy mocniej to gryzie w 6D? nie wiem ale widać niektórym nadal przeszkadza. W pozostałych systemach to zjawisko też występuje ale jeśli mnie pamięć nie myli to użytkownicy canona zawsze narzekali głośniej, a później uczyli się z tym żyć. Noty o tym, że nowe matryce lepiej przysposobiono do obciążenia filmowaniem raczej nie pamiętam. Pamiętam, że Sony coś ogłaszało ongiś w tym temacie.

Odpowiedz do tematu