Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
hm hm a czy to źle czy dobrze? ;D 50 chcialam uzywac glownie do portretow/zdjec z bliska a w zestawie mam jeszcze 18-105 bodajze ktorego chcialam uzywac do calej reszty. jest spoko?
no to zajebiście
sama 50 to chyba trochę słabo. robi fajne zdjęcia ale na wakacje czy wycieczki gdzie w grę oprócz ludzi wchodzą wszelkie widoczki to trochę słabo : p
Dochuu, nie ma obiektywów specjalnie do portretu, każdy jest dobry, jeśli osiągniesz nim jakiś zamysł. Mowa co najwyżej może być o odległości portretowania czyli około 2-3m od modela.
W teorii, każde zdjęcie z uchwyconym na nim człowiekiem jest portretem Zastanów się tylko, na jakim portrecie ci zależy. Znając kąt widzenia, z wzoru na tangens alfa, możesz wyliczyć ile będziesz widział z jakiejś odległości, co może być dla ciebie kluczowe. Jeśli nastawiasz się na portret całej postaci, 50mm może okazać się bardzo wąskie i nie będziesz mieścił całej postaci w kadrze lub będziesz musiał zrobić dodatkowe kilka kroków w tył. Przy twarzy, 50mm może okazać się zbyt szerokie, a zbliżenie zakłuć naturalną perspektywę.
spróbuję jak się wprawię huehue :p chociaż z tego co patrzyłam na obiektywie koleżanki ( też 50 ) to bardzo ładne zdjęcia wnętrz wychodzą takie 'blogerskie' :p
poza tym przeglądam sobie właśnie wątki na tym forum, szczególnie podoba mi się ten o fotografii ślubnej i portretach dużo można się poduczyć jak dobrze pójdzie to w niedzielę lub w przyszłym tyg koleżanka cosplayerka mi trochę popozuje, może się odważę coś wrzucić
nie ma sprawy z tym nickiem zawsze mnie biorą za faceta :p muszę wgrać jakieś foto do ikonki
szczerze mowiac to 50 którą miała moja koleżanka ( a ma tą którą ja chcę kupić ) robiła naprawdę piękne zdjęcia. nie mogę się doczekać aż się do tego obiektywu dobiorę :p w porzednim aparacie ( który był mocno średni tj olympus e-510 ) miałam tylko jakiś kitowy i jeśli zdjęcie nie miało być zdjęciem widoczku to zazwyczaj mi się nie podobały :c
co do cosplayu to już dwa razy jej robiłam zdjęcia starym aparatem, razy wyszły fajnie a raz poruszone i brzydkie i myślałam że się popłaczę bo miała taki wspaniały armor :c
W e-510 była mniejsza matryca, co też nie pozostaje bez znaczenia.
Jeśli cię stać na f/1.4 to może jednak warto zainwestować, o ile lubisz płytką głębie. Przy okazji zawsze możesz odrobinę skrócić czas.
Dochuu, nie ma obiektywów specjalnie do portretu, każdy jest dobry, jeśli osiągniesz nim jakiś zamysł. Mowa co najwyżej może być o odległości portretowania czyli około 2-3m od modela.
W teorii, każde zdjęcie z uchwyconym na nim człowiekiem jest portretem Zastanów się tylko, na jakim portrecie ci zależy. Znając kąt widzenia, z wzoru na tangens alfa, możesz wyliczyć ile będziesz widział z jakiejś odległości, co może być dla ciebie kluczowe. Jeśli nastawiasz się na portret całej postaci, 50mm może okazać się bardzo wąskie i nie będziesz mieścił całej postaci w kadrze lub będziesz musiał zrobić dodatkowe kilka kroków w tył. Przy twarzy, 50mm może okazać się zbyt szerokie, a zbliżenie zakłuć naturalną perspektywę.
Dobrze jest unikać pewnych rzeczy. Dobrze jest nie włazić na modela i chuchać mu w twarz podczas fotografowania. Dlatego 50mm do portretów twarzy nadaje się średnio. Moim ideałem do twarzy jest 70-200mm z ustawieniem bliżej 200. niż 70. *)
Kurcze, nigdy w życiu nie liczyłem tangensów podczas fotografowania...
Dlatego 50mm do portretów twarzy nadaje się średnio.
Zależy jaki chce się osiągnąć efekt.
Można i 24 mm na pełnej klatce robić portrety.
50 mm to pole widzenia szkła 75 FF, zatem 50 na apsc będzie bardzo akuratne.
Tutejszyn napisał/a:
Moim ideałem do twarzy jest 70-200mm z ustawieniem bliżej 200. niż 70.
Widzisz. Ty swój pomysł na portretowanie już znalazłeś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13