Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy nikon d7100 ma silnik i co lepsze - d7100 czy d5300?
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 27 Gru, 2014   

obiektyw FX i single focal, a korpus DX format

Reklama

Dochuu 
Początkujący

muzyk napisał/a:
Pamiętaj, że d7100 + 50 mm da pole widzenia takie, jak obiektyw 75 mm na pełnej klatce.
Tutaj możesz sobie porównać.(klik)

hm hm a czy to źle czy dobrze? ;D 50 chcialam uzywac glownie do portretow/zdjec z bliska a w zestawie mam jeszcze 18-105 bodajze ktorego chcialam uzywac do calej reszty. jest spoko?

muzyk 

Dochuu napisał/a:
D 50 chcialam uzywac glownie do portretow/zdjec z bliska

To bierz.
Dochuu napisał/a:
jest spoko?

Jest.

Dochuu 
Początkujący

no to zajebiście :D
sama 50 to chyba trochę słabo. robi fajne zdjęcia ale na wakacje czy wycieczki gdzie w grę oprócz ludzi wchodzą wszelkie widoczki to trochę słabo : p

muzyk 

Dochuu napisał/a:
robi fajne zdjęcia ale na wakacje czy wycieczki gdzie w grę oprócz ludzi wchodzą wszelkie widoczki to trochę słabo : p

oj tam :razz:
Niektórzy Heliosem 58 f2 wszystko obfocą, nawet wiadra z innymi, tymi złymi Heliosami. :razz:

Wojmistrz 
Obserwator

Dochuu, nie ma obiektywów specjalnie do portretu, każdy jest dobry, jeśli osiągniesz nim jakiś zamysł. Mowa co najwyżej może być o odległości portretowania czyli około 2-3m od modela.
W teorii, każde zdjęcie z uchwyconym na nim człowiekiem jest portretem :) Zastanów się tylko, na jakim portrecie ci zależy. Znając kąt widzenia, z wzoru na tangens alfa, możesz wyliczyć ile będziesz widział z jakiejś odległości, co może być dla ciebie kluczowe. Jeśli nastawiasz się na portret całej postaci, 50mm może okazać się bardzo wąskie i nie będziesz mieścił całej postaci w kadrze lub będziesz musiał zrobić dodatkowe kilka kroków w tył. Przy twarzy, 50mm może okazać się zbyt szerokie, a zbliżenie zakłuć naturalną perspektywę.

muzyk 

Wojmistrz napisał/a:
ile będziesz widział

Ekhm... to ona :wink:

Dochuu 
Początkujący

spróbuję jak się wprawię huehue :p chociaż z tego co patrzyłam na obiektywie koleżanki ( też 50 ) to bardzo ładne zdjęcia wnętrz wychodzą :) takie 'blogerskie' :p
poza tym przeglądam sobie właśnie wątki na tym forum, szczególnie podoba mi się ten o fotografii ślubnej i portretach :) dużo można się poduczyć :D jak dobrze pójdzie to w niedzielę lub w przyszłym tyg koleżanka cosplayerka mi trochę popozuje, może się odważę coś wrzucić :)

Wojmistrz 
Obserwator

Sorry, nie zwróciłem uwagi na ikonkę, a nick wydał mi się męskoosobowy.

[ Dodano: Sob 27 Gru, 2014 02:20 ]
Dochuu napisał/a:
jak dobrze pójdzie to w niedzielę lub w przyszłym tyg koleżanka cosplayerka mi trochę popozuje, może się odważę coś wrzucić :)
O, no to czekamy i zapraszamy do działu fotografia ludzi.

Dochuu 
Początkujący

nie ma sprawy z tym nickiem zawsze mnie biorą za faceta :p muszę wgrać jakieś foto do ikonki :)

szczerze mowiac to 50 którą miała moja koleżanka ( a ma tą którą ja chcę kupić ) robiła naprawdę piękne zdjęcia. nie mogę się doczekać aż się do tego obiektywu dobiorę :p w porzednim aparacie ( który był mocno średni tj olympus e-510 ) miałam tylko jakiś kitowy i jeśli zdjęcie nie miało być zdjęciem widoczku to zazwyczaj mi się nie podobały :c

co do cosplayu to już dwa razy jej robiłam zdjęcia starym aparatem, razy wyszły fajnie a raz poruszone i brzydkie i myślałam że się popłaczę bo miała taki wspaniały armor :c

Wojmistrz 
Obserwator

W e-510 była mniejsza matryca, co też nie pozostaje bez znaczenia.
Jeśli cię stać na f/1.4 to może jednak warto zainwestować, o ile lubisz płytką głębie. Przy okazji zawsze możesz odrobinę skrócić czas.

dcs
[Usunięty]

Lepiej kup 50-tkę z silnikiem - tzn. G.

Tutejszyn 
Optyczny

Wojmistrz napisał/a:
Dochuu, nie ma obiektywów specjalnie do portretu, każdy jest dobry, jeśli osiągniesz nim jakiś zamysł. Mowa co najwyżej może być o odległości portretowania czyli około 2-3m od modela.
W teorii, każde zdjęcie z uchwyconym na nim człowiekiem jest portretem :) Zastanów się tylko, na jakim portrecie ci zależy. Znając kąt widzenia, z wzoru na tangens alfa, możesz wyliczyć ile będziesz widział z jakiejś odległości, co może być dla ciebie kluczowe. Jeśli nastawiasz się na portret całej postaci, 50mm może okazać się bardzo wąskie i nie będziesz mieścił całej postaci w kadrze lub będziesz musiał zrobić dodatkowe kilka kroków w tył. Przy twarzy, 50mm może okazać się zbyt szerokie, a zbliżenie zakłuć naturalną perspektywę.
Dobrze jest unikać pewnych rzeczy. Dobrze jest nie włazić na modela i chuchać mu w twarz podczas fotografowania. Dlatego 50mm do portretów twarzy nadaje się średnio. Moim ideałem do twarzy jest 70-200mm z ustawieniem bliżej 200. niż 70. *)
Kurcze, nigdy w życiu nie liczyłem tangensów podczas fotografowania...

*) matryca DX

muzyk 

Tutejszyn napisał/a:
Dlatego 50mm do portretów twarzy nadaje się średnio.

Zależy jaki chce się osiągnąć efekt.
Można i 24 mm na pełnej klatce robić portrety.
50 mm to pole widzenia szkła 75 FF, zatem 50 na apsc będzie bardzo akuratne.
Tutejszyn napisał/a:
Moim ideałem do twarzy jest 70-200mm z ustawieniem bliżej 200. niż 70.

Widzisz. Ty swój pomysł na portretowanie już znalazłeś.

Odpowiedz do tematu