Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Mam pytanko odnośnie sprzętu który mnie rozczarowuje bardzo mocno.
"Parę pstryków" i pika Frania, że przegrzana jak czytałem kiedyś o tym to myślałem,
że to mnie nie spotka. A jest to bardzo denerwujące.
Czy ktoś to chłodził np sprężonym powietrzem?
Albo ktoś coś przerobił?
Toż moja stara Nissin jest bardziej przewidywalna.
Lubię ją bo obsługuje TTL BL, ale to strasznie denerwujące.
Czytałem że SB910 ma mniejszą moc i dlatego przegrzewa trochę później,
ale to nie załatwia sprawy.
[ Dodano: Pon 29 Gru, 2014 16:57 ]
Temat nie aktualny, źle się z nią obchodziłem, no cóż lamerstwo,
ale może trochę wody opłynie i coś z tego będzie.
Czemu tak jest że dopiero jak coś naskrobię to w końcu znajdę coś sensownego.
Przegrzewająca się SB-900, pomocy!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
"Zabezpieczenie przed przegrzaniem odcina zupełnie możliwość błyskania do momentu aż temperatura opadnie, nie spowalnia ładowania tylko zupełnie unieruchamia lampę na kilkanaście do kilkudziesięciu sekund.
Jeśli lampa zaczyna wolniej ładować kondensator to znaczy że akumulatory/baterie są już w znacznym stopniu zużyte. Batterypack rozwiązuje ten problem.
@kacperfoto: Po pierwsze wyłącz tryb TTL FP gdy masz czasy niższe niż 1/250sek. Tu właśnie masz problem. Instrukcja się kłania. Choć tam jest to trochę lakonicznie opisane więc lepiej poczytać o tym na necie.
Tryb FP jest tylko do szybkich czasów migawki czyli przeważnie w dobrym świetle zastanym. To trochę skomplikowany temat ale do zrozumienia w 5 minut.
Tryb FP włączasz tylko gdy prędkość migawki jest równa lub szybsza niż 1/250 sek ponieważ kurtyny migawki przy tej prędkości nie zdążą w pełni odsłonić matrycy aby dopuścić do niej błysk lampy. Poszukaj najlepiej poradników o tym trybie na YouTube gdzie pokazują różne wizualizacje jak to fizycznie działa. Na forum poruszany temat od ery dinozaurów i aż do dziś żywy.
Ta lampa naprawdę sporo potrafi i nigdy nie jest "zmęczona", zawsze doświetli prawidłowo w TTLu czy manualu tylko trzeba z niej umiejętnie korzystać.
Twoja lampa jest w porządku, po tym co piszesz wnioskuję że lampa zachowuje się normalnie na tych ustawieniach.
Używam jej przy seriach 9/sek w trybie TTL i nie zawodzi mnie nigdy, może zawieść tylko wtedy gdy każesz jej zrobić rzeczy którym nie podoła, czyli szybko rozświetlać spory kadr w słabym zastanym, przy ustawieniach dużej przysłony i niskim ISO. Może to zrobić szybko ale jej w tym pomóż, daj jej większy otwór przysłony i wyższą czułość ISO i wtedy Sabinka błyska nawet seriami.
Pamiętaj że ilość światła lampy błyskowej regulujesz za pomocą ISO i przysłony, czas migawi (30sek do 1/250 sek) nie ma znaczenia dla błysku który trwa 1/15000 sek.
(Inaczej się to ma w trybie FP przy prędkościach od 1/250sek do 1/8000sek gdzie lampa błyska ultra szybką serią ale o znacznie mniejszej mocy.)
Prędkością migawki regulujesz tylko światło zastane.
Do tego typu fotografii wysokie ISO i jasne szkła to podstawa. Jeśli myślisz na poważnie o tej dziedzinie, to przemyśl zmianę body na coś co da Ci użytkowe ISO3200 i większe. Jasne stałki tu bardzo pomogą ale zoomy rzędu f2.8 na całym zakresie ogniskowej też dają radę.
Do optymalnej głębi ostrości dla osób stojących w dwóch rzędach blisko siebie sprawdza się przysłona f4 do f5.6 zależnie od odległości, ostrość ustawiasz na ucho osoby z pierwszego rzędu. Nie ma co tu przesadzać i wyjeżdżać na f8, chyba że światło zastane jest dobre. Nikt już nie publikuje zdjęć reporterskich gdzie lampa błyskowa dominuje ekspozycję, idealny balans światła błyskowego w repo to taki żeby doświetlić jak najmniej widocznie a nie zdominować światło zastane.
W fotografii koncertowej używanie lampy jest w ogóle karygodne. Ktoś wydał grube pieniądze na światło sceniczne, efekty i ogólne wrażenia widowni i chce się tym pochwalić, nawet na zdjęciach, nie ma sensu tego niweczyć błyskiem. Tu polecam tylko wysokie ISO i małą przysłonę. Choć są wyjątki gdzie błyskiem można zrobić coś fajnego, np zamrozić ruch na pierwszym planie a tło i światła efektownie rozmyć długim czasem lub zoomingiem, panningiem itp. ale nie zawsze można używać lamp.
Na koncertach w wyznaczonych miejscach dla fotografów tzw. pitach jest najczęściej totalny zakaz używania lamp.
Polecam Ci również ustawienie zoomu lampy na 200mm, da to wąski promień światła oświetlający tylko środek kadru i odsunie palnik od soczewki dzięki czemu soczewka będzie dłużej sprawna, nie zżółknie lub nie przepali się po latach gdy już będzie nieco porysowana. Jak zakładasz filtry żelowe to też lepiej odsunąć palnik od soczewki, bo filtry łatwo się deformują od temperatury palnika.
Polecam używanie kabla iTTL dzięki czemu można podnieść wyżej lampę nad głowami ludzi i oświetlić tylko tą cześć kadru którą chcesz. Mało tego polecam również używanie mini snoota do tej techniki, mimo ustawienia zoomu lampy na 200mm zawsze trochę światła będzie rozpraszane dookoła przez soczewkę fresnela oświetlając pierwszy plan. Używam snoota którego zrobiłem z butelki plastikowej pomalowanej na czarny mat, mój dopracowany patent, wszyscy pytają co to jest i gdzie to można kupić można kupić mini snooty za jakieś 30 zł ale cały czas je gubię na zleceniach i wolę je robić sam.
Co do akumulatorków, to korzystam teraz z Eneloop 2500mAh (czarne XXX) w porównaniu do Eneloop 2000mAh (białych), nieznacznie ale dłużej utrzymują szybkie czasy ładowania kondensatora lampy. To też ma znaczenie przy szybkim fotografowaniu."
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Po pierwsze wyłącz tryb TTL FP gdy masz czasy niższe niż 1/250sek.
A ten tryb sam się nie wyłącza, gdy czas jest dłuższy niż X? W Canonie tryb FP jest aktywowany tylko, gdy czas jest krótszy niż X. Przy czasie dłuższym, pomimo aktywnego wskaźnika FP lampa świeci trybem normalnym, czyli jednym efektywnym błyskiem. Sprawdziłem przed chwilą na 7D i 580EX II.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13