Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chodzi mi o zdjęcia mniej więcej takiej jakości (zdjęcia pożyczone):
Do ptaków potrzebujesz obiektywu przynajmniej 400 mm -
tutaj opcje są rzędu paru tysięcy zł za egzemplarz.
Portrety możesz robić niemalże każdą ogniskową - zależy jaki chcesz efekt osiągnąć.
Na matrycy APSC może być fajną portretówką 50 mm, które da pole widzenia jak 75 na matrycy pełnoklatkowej.
Oczywiście, coś dłuższego też, np. 85
Poza tym, jakaś lampa - Yongnuo np. albo dwie, wyzwalacze i takie tam bajery.
Temat rzeka trochę.
Też do portretów na Nikonie DX (matryca apsc) możesz wykorzystać 35 1.8 G - bardzo udany obiektyw.
Aparat chciałabym kupić jakoś na końcu przyszłego roku, ale już wolę pytać i właśnie uczyć się co jest dobre, jak czegoś używać. Macro nie jest istotne, z lustrzanką raczej wolałabym już robić zdjęcia właśnie głównie krajobrazów, osób i zwierząt więc zależy mi na tym żeby zdjęcia obiektów w ruchu wychodziły ładne.
Jaki budżet możesz przeznaczyć gdybyś zdecydowała się na zakup już teraz? Określ kwotę, realną.
Aktualnie to żadną, ale realną za ten rok-półtora max.2300zł ze względu na to, że mam jeszcze swojego psa, za którego utrzymanie płacę ze swoich odłożonych pieniędzy. Dlatego co miesiąc odkładałbym sobie pewną kwotę do momentu w którym byłaby zadowalająca. Wiem, że dzieci nie bierze się zazwyczaj na poważnie ale zwierzęta i robienie zdjęć to moja mała pasja którą chcę rozwijać i fajnie, że można to ze sobą połączyć.
Rok to długo. W tym czasie może się sporo zmienić z cenami i mogą pojawić się kolejne ciekawe wynalazki - głównie bezlusterkowce, które co rusz, zmieniają podejście do fotografii.
Wiem, że dzieci nie bierze się zazwyczaj na poważnie ale zwierzęta i robienie zdjęć to moja mała pasja którą chcę rozwijać i fajnie, że można to ze sobą połączyć.
Do zwierząt przydałby się dobry śledzący tryb AF.
Może inaczej, zbierz jakąś kwotę do wakacji i wtedy wróć znowu do tematu.
Niekoniecznie musisz zakładać budżet na tak wysokim pułapie.
Jeśli uda się zgromadzić choćby połowę to wymyślimy jakiś zestaw z rynku wtórnego.
Wydaje mi się, że tu nawet lepiej sprawdzi się standardowy kiciak 18-55 i dodatkowo jakieś stałe 35 lub 50/1.8 do portretowania.
Fajnie gdybyś jeszcze mogła do tego wygodnie podpinać/odwracać heliosa aby topić nos w kwiatkach pomyślimy
Odezwij się jak licznik skarbonki dobije do 1000 zł
[ Dodano: Pon 29 Gru, 2014 14:36 ]
Wojmistrz napisał/a:
które co rusz, zmieniają podejście do fotografii.
Rok to na pewno sporo w kwestii cen i oferty sprzętowej bo producenci cały czas dorzucają nowe puszki. Jednak nie popadajmy w chorobę sprzętową, trzy najważniejsze elementy w fotografii to nadal - temat, kompozycja i światło, a sprzęt ma po prostu ułatwiać zabawę tymi składowymi.
Rok to na pewno sporo w kwestii cen i oferty sprzętowej bo producenci cały czas dorzucają nowe puszki. Jednak nie popadajmy w chorobę sprzętową...
To tak jak każdy ignorował 4K, bo ceny telewizorów i monitorów z kosmosu i jeszcze co najmniej z 5 lat minie, nim trafią pod strzechy - a tu co? Wchodzę w sobotę do PC World, bo nie byłem z pół roku, a tam Samsungi i LG 42" 4K poniżej 400 funtów, a 40" po 349. Myślę, że i w Polsce w okolicy 2000zł już można je dostać. Przewiduję, że producenci nieźle nas zaskoczą w przyszłym roku.
Nie bądź złośliwy.
Wiele rzeczy można w necie przeczytać:
czas otwarcia migawki,
przysłona,
iso,
kompensacja ekspozycji,
głębia ostrości,
ogniskowe,
kadrowanie.
siosio napisał/a:
Na pewno warto pomyśleć nad bezlusterkowcem.
Owszem, ale byle jakiego nie warto kupować.
Sensowne propozycje oscylują np. w granicach GX7, OM1, OMD 5, 10,
Nx 30 Alfa 6000. Ale też warto G5.
siosio napisał/a:
A jak lustrzanka to Nikon D5200 z 18-105 - ma lepszy AF od D5100 ... Jeżeli Canon to 100D nie jest drogi.
Tak, tylko trzeba zaznaczyć, że choć 18-105 dość udanym obiektywem jest, to jednak zalicza się do palety bardzo ciemnych obiektywów - coś za coś, czyli zakres ogniskowych, a cena; tzn. swiatłosiła 3.5-5.6.
Ciemniej jest już tylko w szałasie o 2 podczas bezksiężycowej nocy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11