Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 28 Gru, 2014 Przysłona (przesłona, diafragma)
W świecie "fotograficznym" żyję już parędziesiąt lat i zawsze do tej pory jeśli ktoś zwiększał przysłonę to znaczyło dla mnie zaciemnianie. Liczby też to odwzorowują bo przysłona o wartości 11 jest większa od np. 2,8. Maksymalna przysłona dla danego obiektywy to największa liczba ją określająca i najmniejszy otwór jaki przysłona jest w stanie uzyskać. Jak w związku z tym rozumieć to co pokazuję na załączonym screenie? Czyżbym coś przegapił? A może świat stanął na głowie?
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 03 Sty, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Otwór to jest otwór a przysłona to przysłania. Jak sama nazwa wskazuje - przysłona musi coś przysłaniać . Nazywana ona była też przesłoną i diafragmą. Liczba przysłony określa stosunek odległości obrazowania do średnicy źrenicy wejściowej. Przecież to wszystko jest logiczne, dlaczego więc ktoś wymyślił "otwór przysłony"? Jak już chciał to mógł to nazwać jakoś inaczej.
Być może brakuje tam kropki, pomiędzy cztery i zero. A nawet gdyby to miałby być innego rodzaju błąd, to nadal jest to zwykły błąd, który nie wymaga osobnego wątku, z przesadnie powiększonym wycinkiem skreena i opisem, jakby to miało dotyczyć afery szpiegowskiej.
Wszyscy wiedzą, "co autor miał na myśli" (autor tych tabelek) i nikt nie zwracał uwagi na to, jak to napisał. Ale skoro Preskaler w końcu zwrócił na to uwagę, to poważnie mogą brzmieć tylko trzy słowa:
masz rację, Preskaler.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Gru, 2014
Przepraszam, a gdzie ta przysłona?
-bo nie zauważyłem...
Mozer, nie szukam na siłę problemów ale lubię porządek i dlatego tam gdzie ma być "ó" nie piszemy "u" a lewa strona (moja) jest stroną prawą dla rozmówcy, który stoi przede mną i jest zwrócony do mnie twarzą. Takie sprawy powodują nieporozumienia. Dlaczego w starych książkach ich autorzy nie używali takiego określenia a układy optyczne działały przecież tak samo?
Tutejszyn, nie może tam brakować kropki bo ten obiektyw nie ma przysłony poniżej 4,5. Nie jest to też żaden błąd drukarski lecz zjawisko powszechne a ja chciałbym wiedzieć jaki i****a wymyślił coś takiego i zrozumieć dlaczego za jego przykładem wszyscy to powtarzają? Przecież technika to zbiór nauk ścisłych a w nich nie ma miejsca na takie odwracanie znaczeń. Szpiegowska to nie ale afera na pewno to jest bo jeśli nagminnie ludzie mylą wielkość przysłony wyrażanej w liczbach bezwzględnych z jej otworem mierzonym w milimetrach no to ja nie wiem jak to inaczej nazwać?
Rzeczywiście ten parametr znaczy coś innego niż wartość najniższej przysłony. Pewnie niedługo ktoś wtajemniczony to wyjaśni... Trudno mi powiedzieć dlaczego do tej pory tego nie zauważyłem, a mimo to, nie miałem problemów, aby wiedzieć, z jakim obiektywem mam do czynienia.
Preskaler napisał/a:
lewa strona (moja) jest stroną prawą dla rozmówcy
A rozmówca na przywitanie sięga po Twoją prawicę, czy lewicę?
Sięga tak jak się nauczył ale już przy tłumaczeniu czegoś powstają pomyłki.
[ Dodano: Pon 29 Gru, 2014 15:42 ]
A oto tekst ze "słowniczka" też "Optyczne" i tu jest wszystko jak należy. Może trzeba inżynierów podających parametry obiektywów skierować do tego słowniczka?
Wartość przysłony
Wielkość mówiąca nam o zastosowanym, w momencie wykonania zdjęcia, stosunku ogniskowej obiektywu do średnicy układu zbierającego światło. Wartość przysłony nazywa się także czasami otworem czynnym obiektywu. Parametry obiektywu określa się podając jego ogniskową i minimalną wartość przysłony (czyli taką, przy której do detektora dociera najwięcej światła zwaną także otworem względnym obiektywu). Przykładowo obiektyw 2/50, ma ogniskową 50 mm i w jego przypadku maksymalna średnica zbierająca światło wynosi 50 dzielone na 2, czyli 25 mm.
Preskaler, pewnie to nieprawidłowa kalka językowa z angielskiego, bo anglojęzyczni zwykle mówią o otworze (aperture), a my o przysłonie, czyli odwrotności (mała przysłona = duży otwór, duża przysłona = mały otwór). Zrzut ekranowy jest jak rozumiem z portalu Optycznych, więc można moim zdaniem wnioskować o zmianę terminu używanego w tej tabelce na „minimalny otwór” albo „maksymalna wartość przysłony” (o ile się zmieści).
"Komor" Wystarczyło by aby użyć słowa "minimalna apertura" zamiast "minimalna przysłona". Wtedy było by wszystko w porządku.
Z tymi tłumaczami to tak bywa. Ja kiedyś czytam taką instrukcję a. foto i używane jest tam słowo "delikatność". Zastanawiałem się chwilę zanim zrozumiałem, że chodzi o "czułość". Tylko tak się zastanawiam dlaczego wszyscy powtarzają ten błąd?
Apertura to już rzadkość we współczesnym języku polskim (a taka piękna kalka językowa była), ale rzeczywiście byłoby najkrócej. Niebawem zostanie zmienione w szablonie strony.
Tłumacz często zna język ale nie zna języka technicznego i wychodzi tak jak wychodzi.
Zauważ "mozer", że w tabelce nie ma zwrotu " otwór przysłony" lecz "minimalna przysłona" a to znaczy zupełnie coś innego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10