Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Laptop na sesje do plecaka foto.
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 23 Paź, 2014   

Kiedys wielkosc matrycy miala olbrzymie znaczenie dla drenazu baterii. W czasach wszech obecnych LED, moze to faktycznie nie miec az tak wielkiego znaczenia.

Reklama

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Czw 23 Paź, 2014   

Raczej ma mniejsze znaczenie dla zasilania, niż karta graficzna, procesor czy nawet chłodzenie tego wszystkiego. Z reguły siedemnastki mają nieco lepsze bebechy bo można tam większe chłodzenie zamontować. Warto popatrzeć na TDP danych CPU/GPU.

i5-3230M 2.6 GHz, max 3.2 GHz, 22 nm, Max TDP: 35 W
i7-3537U 2 GHz, max 3.1 GHz, 22 nm, Max TDP: 17 W

Radeon HD 7730 - TDP: 25 W

greentrek 
Nowy

Wysłany: Nie 28 Gru, 2014   

Wojmistrz napisał/a:
matryca IPS lub PLS około 17" [...] będzie tam 1TB SSD

Za 2kPLN nie dostaniesz dobrej matrycy IPS 17", a już tym bardziej takiego wielkiego SSD, nawet nie wiem czy takie robią.
Do obróbki video i PS nie bawił bym się w procesory niskonapięciowe [modele z U] ani integrę Intela [to nie jest żadna karta, tylko układ graficzny w chipie]. Poza tym to co dyskutujecie to w większości poprzednia generacja Intela.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 29 Gru, 2014   

greentrek napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
matryca IPS lub PLS około 17" [...] będzie tam 1TB SSD

Za 2kPLN nie dostaniesz dobrej matrycy IPS 17", a już tym bardziej takiego wielkiego SSD, nawet nie wiem czy takie robią.
To żeś mnie powalił na kolana. Nido, że odkopujesz wątek po 2 miesiącach, to jeszcze piszesz bzdury.
Razy, wyciąłeś informację, z której wynika dość jasno, że dysk będzie wymieniony na 1TB SSD; dwa, nawet się nie pofatygowałeś, by sprawdzić, czy takie dyski istnieją; trzy, nie zerknąłeś na przedstawioną, zresztą już nieaktualną ofertę. Były tam całkiem dobre laptopy z dobrymi matrycami i fajnie, że były za około 60% ceny sklepowej.
greentrek napisał/a:
Do obróbki video i PS nie bawił bym się w procesory niskonapięciowe [modele z U] ani integrę Intela [to nie jest żadna karta, tylko układ graficzny w chipie]. Poza tym to co dyskutujecie to w większości poprzednia generacja Intela.
A po kiego mi do Lr mocniejsza grafika? Tytuł "Laptop na sesje do plecaka foto" ci powiedział, że będę na tym męczył obróbkę video i zdjęć? Do tego mam stacjonarki, a na początku napisałem:
Wojmistrz napisał/a:
Potrzebuje kupić laptop do przechowywania fotek z sesji i filmów oraz pokazywania ich po wykonaniu zdjęcia, ale nie do docelowej obróbki

Czasem przydał by się obok "pomógł", przycisk "zaszkodził" :P

greentrek 
Nowy

Wysłany: Czw 01 Sty, 2015   

Kolego, spuść trochę ciśnienia, oddychaj głęboko... to pomaga... :???:
Wróciłem z długiej podróży, zobaczyłem temat, chciałem pomóc - jeśli zbyteczne bo jesteś większym znawcą to się nie ma co unosić.
Myślę jednak że warto się dokładniej wczytać we własne pytanie. Otóż ze stwierdzenia
Cytat:
Dysk jak najmniejszy bo i tak, będzie tam 1TB SSD

wcale nie wynika że chcesz go wymieniać. Zresztą i tak nie miałbyś na co, po sprawdzeniu aktualnych [notebookcheck.com] rankingów dysków, laptopowych SSD 1TB jeszcze nie stworzono; gdy się wreszcie pojawią będą kosztowały więcej niż cały Twój budżet na lapa. Poza tym zwróć uwagę na dwie rzeczy - pakując duży i szybki dysk do taniego lapa [a Inspiron to najbardziej budżetowa linia Della] możesz nie uzyskać spodziewanego przyrostu wydajności, a to dostaniesz dopiero na interfejsie SATA3 - natomiast niektóre pozycje z tej żałosnej oferty na pewno miały jeszcze wersję 2 [jeden z nich jest na i5-2xxx generacji Sandy Bridge czyli jest to trzyletni leżak magazynowy; inne są na Ivy Bridge ix-3xxx]. Dwa że nie wykorzystasz potencjału takiego dysku bo go ograniczą mniej wydajne komponenty - chociażby graficzna integra ["Po co mi mocna grafika do LR?"]. Rzecz kolejna
Cytat:
Najlepiej matryca IPS lub PLS

to w niskobudżetowych Inspironach jej nie szukaj :neutral:
I jeszcze kwiatek marketingu
Cytat:
Super fast Intel Core i5 3230M 5.2GHz (can be overclocked to 6.4GHz)

dobry handlowiec to i z byle rzęcha zrobi Cray'a :lol:

Jeśli jeszcze nie kupiłeś wymarzonego, to w nowym roku życzę trafienia na najlepszego z rozsądnych lapów, a ponieważ to forum foto, to PIĘKNEGO ŚWIATŁA :wink:

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

greentrek napisał/a:
laptopowych SSD 1TB jeszcze nie stworzono

Że co ??

Samsung 840 EVO 1TB 2.5-inch
Samsung SAM 850 Pro 1TB 2.5 inch SATA III
Crucial CT1024M550SSD1 1TB M550 SATA 6Gb/s 2.5
SanDisk Extreme PRO 960 GB SATA III 2.5 Inch
Samsung 840 EVO 1TB mSATA Solid State Drive

greentrek napisał/a:

Inspiron to najbardziej budżetowa linia Della

Inspiron to serie laptopów do nie profesionalnego/specjalnego przeznaczenia.
A najbardziej budżetowa to linia 3000

komor 
Moderator

greentrek napisał/a:
laptopowych SSD 1TB jeszcze nie stworzono; gdy się wreszcie pojawią będą kosztowały więcej niż cały Twój budżet na lapa

http://m.komputronik.pl/p...PS_100_90K.html

Ale rzeczywiście budżet całego łapka przekracza.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 02 Sty, 2015   

Wojmistrz napisał/a:
Dysk jak najmniejszy bo i tak, będzie tam 1TB SSD
Jeśli ma być jak najmniejszy dysk, bo będzie tam 1TB, to znaczy, że co? Po co ten najmniejszy dysk? 1TB SSD się sam tam pojawi? A może wygram go w konkursie na najbzdurniejszy post, czy co? Ciekawe ile osób poza tobą nie zrozumiało, że ktoś (w tym przypadku ja osobiście) go podmieni.

Tutejszyn 
Optyczny

Wojmistrz napisał/a:
Ciekawe ile osób poza tobą nie zrozumiało...
Przyznaję bez bicia, ja tego nie mogłem złapać. Nie sądziłem, że ktoś, kto zadaje pytanie dotyczące budżetowego lapka, (przez sam fakt zadawania takiego pytania) ma pojęcie o istnieniu dysku 1TB (i cenie). Sam niedawno przeczytałem newsa, że ktoś tam wyprodukował dysk SSD 850 GB, w "przystępnej" cenie 1500 złotych i dla mnie był to rzeczywiście news. W tym kontekście Twoje "bo i tak będzie tam 1TB", zabrzmiało jak jakieś WTF, jak niedorzeczność...
Naprawdę masz zamiar wrzucić tam SSD 1TB?

[ Dodano: Pią 02 Sty, 2015 00:41 ]
Jeszcze jedno. Swój post napisałeś w październiku i chyba właśnie wtedy czytałem o dysku 850GB jako nowości. Czy wtedy rzeczywiście istniały linkowane tu dyski 1TB?

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Tutejszyn napisał/a:
Czy wtedy rzeczywiście istniały linkowane tu dyski 1TB?

Tak istniały.

Samsung 840 EVO 1TB 2.5-inch - ten na pewno(w sprzedaży od lipca 2013)
O ile dobrze pamiętam to Crucial 960GB M500 był pierwszym dyskiem dla "mas" który miał 1TB(no prawie) i został zaprezentowany w styczniu 2013 roku a w marcu trafił do sprzedaży.
Coś nieświeże te "njusy" czytacie :razz:

Co jest w niedorzeczne w używaniu 1TB dysku w takim lapku ? Ceny już są bardzo niskie i najwyższą opłacalność daje własnie zakup jak najwiekszego dysku. A szybkość działania będzie nieporównywalnie większa niż przy zastosowaniu hdd.

Wojmistrz 
Obserwator

Tutejszyn, w zaprzyjaźnionej hurtowni w UK, gdzie kupiłem sporo sprzętu, takie dyski w niezłej cenie są co najmniej od lipca, a w ofercie Amazon, przedsprzedaż modelu MZ-7TE1T0BW 840 EVO rozpoczęła się 1 stycznia 2012! :mrgreen:

Tutejszyn 
Optyczny

matys napisał/a:
Co jest w niedorzeczne w używaniu 1TB dysku w takim lapku ?
Nic. To Twoja brocha, co tam sobie montujesz. Powiedziałem, że tego nie rozumiem i że wydało mi się to niedorzeczne.

Wojmistrz 
Obserwator

Tutejszyn, dlaczego tak duży i szybki? Np do zgrywania materiału VideoRAW lub 4K z kart SD w plenerze. Na jedną nagrywasz, drugą przegrywasz. To nadal taniej niż kilka dużych ultra szybkich kart. Do tego wszystkie pozostałe plusy SSD.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 03 Sty, 2015   

matys napisał/a:
Co jest w niedorzeczne w używaniu 1TB dysku w takim lapku ? Ceny już są bardzo niskie i najwyższą opłacalność daje własnie zakup jak najwiekszego dysku.

No chyba nie bardzo. Ceny większych dysków SSD nadal rosną co najmniej liniowo, inaczej niż w przypadku talerzowych, gdzie dysk 2x większy kosztuje np. o 30% więcej.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Sob 03 Sty, 2015   

Miałem na myśli to, że np:
Nieco ponad 2 lata temu zapłaciłem około 200£ za dysk 128GB a teraz za niecałe 300£ możesz kupić 1TB.
Ceny "rosną" bo technologia się zmienia. Możesz kupić Samsunga 840 1TB za niecałe 300£ a możesz też kupić Samsunga 850 1TB z architekturą 3D V-NAND i zapłacić za niego prawie 500£.

Odpowiedz do tematu