Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A w tym sensie to oczywiście ceny spadają, racja. Ale ja z kolei miałem na myśli to, że w danym momencie czasowym (bez porównywania wstecz) kupno dysku SSD dwa razy większego niż jakiś model bazowy, oznacza większy wydatek niż analogiczna operacja na dyskach talerzowych.
..kupno dysku SSD dwa razy większego niż jakiś model bazowy, oznacza większy wydatek niż analogiczna operacja na dyskach talerzowych.
Jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie zanim ceny będą podobne, o ile w ogóle to nastąpi. Rozwój dysków talerzowych nieco przystopował ostano, ograniczenia fizyczne robią swoje. Za to technologia SSD galopuje.
No to jeszcze raz. Różnica w cenie dysku SSD o pojemności X a pojemności 2X jest stosunkowo duża. Różnica w cenie dysku HDD o pojemności X a pojemności 2X jest stosunkowo mała. Teraz jasne?
To, że dyski SSD są sporo droższe od HDD o analogicznej pojemności jest dla wszystkich oczywiste (na dzień dzisiejszy).
Minęło praktycznie półtorej roku ale temat powraca w nieco zmienionej formie.
Potrzebny laptop lub inne rozwiązanie mobilne, na sesje zdjęciowe. Rozważam dwie opcje:
1. Laptop może mieć paskudne bebechy byle świetny i duży ekran
2. Mini-komputerek i panel IPS na 12V a całość zasilana z akumulatorów Li-Ion (11.1V) lub LiFePo4 (12.8V)
Dlaczego tak?
Na sesje zacząłem "czołgać się" z pancernym kontenerem-walizką o wymiarach wewnętrznych do wykorzystania około H40/W55/D20cm. Nawet zaszyte w gębce korpusy, szklarnia, lampy i trochę "śmieci" zastawiają sporo wolnego miejsca na jakiegoś lapka. Niestety budżet mizerny bo w przeliczeniu jakieś 1000-1200zł, ale i wymogi niewielkie - EOS Utility2, wytrzymać 6-8h i mieć względnie jak najlepszy ekran. Od biedy mam kilka laptopowo-desktopowych kadłubków (laptop bez matrycy, gotowy do pracy z monitorem), które z dyskami SSD są w stanie pracować około doby i mógłbym zamontować zwłaszcza ogołocony z obudowy panel 24", ale sam monitor pochłonie większość budżetu, a potrzeba dodać jakieś zasilanie. 4x LifePO4 40152S 15Ah to około 450zł. Z takich właśnie problemów, nie jestem przekonany do rozwiązania numer 2.
Może znacie model jakiegoś laptopa, energooszczędnego i z dużym dobrym ekranem?
Dość szybko wpadłem na całkiem dobre rozwiązanie. Mam dwuletni tablet na Atomie Z3733F, 10", 2GB RAM i 32bit Windows 10 (był na 8.1), dziś można taki używany kupić za £50-£70. Zainstalowałem na nim EOS Utility 3.4.30 i wszystko śmiga. Kiedy podłączam przez OTG mojego 6D, automatycznie włącza się EU3, a kiedy podpinam 40D i 30D uruchamia się EU2 z tym, że w 30D nie mam podglądu bezpośrednio po wykonaniu fotki, ani LV. W sumie to i tak nie ważne, bo 6D i 40D całkowicie mi wystarczają w pracy. Do tego przez 5m kabel HDMI mogę podłączyć się do monitora lub telewizora w 1920x1080, oczywiście to zależy czy prąd "jest pod ręką" lub klient pozwoli podpiąć się pod TV, a spory powerbank zapewnia mi dodatkowe kilka godzin pracy samego tabletu. Do walizy doszło parę gratów, tak więc wypełniła się na full, czeka mnie jeszcze rozebranie monitora ze zbędnych plastików i zamocowanie go na stałe we wieku walizy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11