Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sądzę, że jak admin forum pentaxa zaakceptuje moje konto to sprawa się wyjaśni
jaad75, nie oczekuje super rewelacji za tą cenę, ale dla mnie 1300 zł to naprawdę dużo biorąc pod uwagę, że nie pracuje.. a mamusia gubi się już w zeznaniach czy mi się dołoży, czy nie ..
Ale tak czy siak muszę zapytać .. czy za tą cenę jest coś lepszego od DA55-300 ?
The Pentax SMC DA 55-300mm f/4-5.8 ED is a viable choice when it comes to an affordable long range tele lens. The resolution figures are pretty decent and in field conditions it shines with a snappy contrast characteristic.
Tylko tyle. Nikt z tego nie robi super obiektywu.
dcs napisał/a:
Nie podobają Ci się procedury na photozone?
Przeczytałeś? To powinieneś wiedzieć, dlaczego nie można porównywać tak, jak to usiłujesz wmówić.
dcs napisał/a:
A to ty odsyłałeś mnie tam żebym zobaczył jakie dobre są obiektywy Pentax FA Limited i że to dowód że optyczne.pl testowało trefne ich egzemplarze...
Na dowód, że egzemplarze Optycznych odbiegały od normy, to ja mam swoje egzemplarze i kilka innych, które przeszły przez moje ręce i z których sample nie raz pokazywałem.
dcs napisał/a:
Jak widać jesteś w stanie podważać różne portale testujące w zależności jak ci jest wygodnie, żeby tylko Pentax był na wierzchu.
To gdzie procedury PZ są wątpliwe, wiadomo od lat, tu nie chodziło o chwalenie procedur, a pokazanie, że są różne egzemlarze/partie obiektywu i wnioski z jego testu mogą być diametralnie odmienne. Ja wiem jak zachowują się te obiektywy w praktyce i czy testowany egzemplarz odpowiadał mniej więcej tym, które miałem/mam, a Ty?
dcs napisał/a:
To jest żałosne.
Żałosnym jest to, że odzywasz się zawsze w temacie systemu, o którym wielkiego pojęcia nie masz i z którym do czynienia masz głównie czytając fragmenty pasujące do Twoich teorii. Przypomina to nieco Twoją obsesję na punkcie udowadniania światu, jak Fuji, MFT (czy co tam ostatnio masz na tapecie) są kiepskie, a ich pozytywne testy są częścią "wielkiego spisku".
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 05 Sty, 2015
Porównaj na pz wyniki z K5 i K10
Są zbieżne (może za wyjątkiem 43/1.9)
jaad75 napisał/a:
że są różne egzemplarze/partie obiektywu...
-czyli u Pentaxa jest słaba kontrola jakości stąd te rozrzuty
Zaraz, ale ty też kwestionowałeś reprezentatywność dla całej produkcji innych egzemplarzy testowych: m.in. zoomów f/2.8...
Bardzo dużo z testowanych obiektów Pentax było nie najlepszych.
Może masz rację -Pentax robi świetne obiektywy, ale polski dystrybutor handluje wybrakowanymi odrzutami
dcs, ten tamron to leży i kwiczy w porównaniu z pentaxem
Leży i kwiczy to twój obiektywizm i wiedza o optyce.
Temat jest "Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD z mocowaniem do PENTAX". To teraz podepnij do puszki pentaxa najpierw DA a potem tego tamrona i zobacz w którym będzie szybszy i celniejszy AF, albo który wygeneruje lepszy obrazek. Mogę się założyć o mój dom, żonę, dzieci i wszystkie klamki, że DA zmiażdzy tamrona w każdej kategorii
MM napisał/a:
Tak to jest jak się porządnego tele w ręku nie miało. Taki system - niestety.
A po jaką cholerę miałbym to "porządne tele" brać do ręki? To ma być dla mnie jakiś wyznacznik przydatności danego systemu? Mam FA100-300 i jak dla mnie jest to sprzęt praktycznie bezużyteczny- podobnie jak wszystkie długie canony czy nikony. Nie wiem czym się tu podniecać.
MM, zdaje się, że kolega kojut w sposób zawoalowany przypomina Ci, że Tamron 70-300 VC nie istnieje z mocowaniem Pentax, stąd każdy inny obiektyw będzie „lepszy” od tego Tamrona – na Pentaksie.
Bardzo proszę dyskutujących o powstrzymanie się z enigmatycznymi aluzjami nie wprost, szczególnie zaś w wątkach zakładanych przez osoby początkujące. Nie dość, że „świeżaków” atakujemy jakimiś GO, DoF, stałkami, stabilkami, ogniskowymi i tępimy „zoom”, to jeszcze dochodzą do tego niekoniecznie czytelne dla innych insynuacje i docinki. To nie pomaga. Lepiej napisać wprost i użyć paru wyrazów więcej niż mniej.
Tamron 70-300 VC nie istnieje z mocowaniem Pentax, stąd każdy inny obiektyw będzie „lepszy” od tego Tamrona – na Pentaksie.
Czyli mam rozumieć, że nie da się kompletnie porównać optyki z różnych systemów? Sorry. Lubię Pentaxa, nie lubię zakutych łbów z różnych systemów.
Jak ktoś chce mieć dobry aparat a lubi dłuższą optykę to ja zawsze będę namawiał do Canona lub Nikona.
[ Dodano: Pon 05 Sty, 2015 13:38 ]
kojut napisał/a:
A po jaką cholerę miałbym to "porządne tele" brać do ręki? To ma być dla mnie jakiś wyznacznik przydatności danego systemu?
Bo to są zabawki dla facetów a nie dla dzieci i jak najbardziej jest to wyznacznik systemu. Dla wielu to wybór wręcz podstawowy bo pracują tylko na długim tele. Do tego szybkim i precyzyjnym. Są ludzie robiący dużo szybkich zdjęć a nie cyzelujący godzinę kadr na szerokim kącie.
Do autorki wątku. Kupno korpusu Nikona i do niego tele to świetny wybór. Oprócz lepszej stabilizacji w szkle, lepszego AF-u i dużego wyboru obiektywów mamy świetnie oprogramowane matryce (lepsze niż w Canonie).
-czyli u Pentaxa jest słaba kontrola jakości stąd te rozrzuty
Jest. Ponoć za Ricoh się to poprawia, ale nie jestem przekonany. Wietnam, to Wietnam. Poprawili za to kontrolę jakości w Filipińskich fabrykach.
dcs napisał/a:
Zaraz, ale ty też kwestionowałeś reprezentatywność dla całej produkcji innych egzemplarzy testowych: m.in. zoomów f/2.8...
Nie doczytałeś. Jak pisałem wielokrotnie, pierwsze partie miały fatalne opinie i pewnie w większości nie powinny być dopuszczone do sprzedaży - sam miałem w ręce takie sztuki. Natomiast miałem okazję używać 16-50 (jednej sztuki) z bardzo niskim numerem seryjnym, który był naprawdę relatywnie niezły i gdybym trafił na taki egzemplarz, to być może bym go sobie swego czasu kupił. Kilka osób z polskiego forum też cieszy się niezłymi optycznie 16-50 i nawet, wbrew powszechnemu narzekaniu i obawom, nie wszystkim padł SDM. To szkło jest po prostu fatalnie nierówne, choć znowu podobno nowsze partie trzymały poziom. Podobno. Na jakość optyczną 50-135 raczej mało kto narzekał, krytykowany był głównie za powolny AF.
MM napisał/a:
Bo to są zabawki dla facetów a nie dla dzieci
Taa. Uwielbiam takie "prawdy życiowe" wygłaszane przez wiecznych chłopców. A do tego w wątku odnoszącym się do śmiesznego zoomika za 1000 z hakiem.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 05 Sty, 2015
jaad75,
To jest znaczącą różnica między niewybrakowanymi zoomami f/2.8 Pentaksa a Tokinami?
dcs, nie porównywałem. Na pewno są gdzie indziej produkowane, mają inne powłoki, różnią się mechanicznie. Nie wiem też, jaka jest powtarzalność produkcji Tokiny.
Są ludzie robiący dużo szybkich zdjęć a nie cyzelujący godzinę kadr na szerokim kącie.
A ci drudzy to inny gatunek zwierząt od homo sapiens sapiens?
MM napisał/a:
Do autorki wątku. Kupno korpusu Nikona i do niego tele to świetny wybór. Oprócz lepszej stabilizacji w szkle, lepszego AF-u i dużego wyboru obiektywów mamy świetnie oprogramowane matryce (lepsze niż w Canonie).
Tu pełna zgoda N5200 i nikkor 70-300VR powinien wystarczyć na początek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11