Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon p7800 czy Panasonic LX100?
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 05 Sty, 2015   

Dlatego pytałem o jakie makro chodzi, bo owady ciężko może byc podejść i do takich zdjęć wybiera się aparaty z mniejszą matrycą i dłuższym obiektywem -co daje mniej straconych okazów.

Reklama

adriana 
Początkujący

Ok, pomijając makro (bo dla moich potrzeb jeden i drugi ma wystarczające) to który z tych dwóch lepszy? l7800 czy x30?

dcs
[Usunięty]

http://www.dpreview.com/r...721385969894918

Jak dłuższy obiektyw też pomijając
i pomijając Caona G7x
to tak. :wink:

adriana 
Początkujący

Tylko g7x to znów kiepski do makro :(

Zaraz oszaleję, jak się już prawie na coś decyduje to zaczynam mieć wątpliwości i zastanawianie się zaczyna od początku...

[ Dodano: Pon 05 Sty, 2015 22:49 ]
A może leica d-lux 6? Mała matryca ale makro super :) https://m.flickr.com/#/photos/andreworr/9333175969/in/search_QM_q_IS_d-lux+6+macro_AND_mt_IS_all_AND_w_IS_all

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Wto 06 Sty, 2015   

adriana, nie ma kompaktów z dobrym makro. Wszystkie są albo bardzo słabe albo słabe. Jeśli chcesz mieć dobre makro, to zainwestuj w Raynoxa DCR-250, a wtedy prawie każdy kompakt da ci całkiem fajowe fotki. Chociaż nadal będzie daleko temu do stacka z 200 fotek, to na bloga/fejsa czy nawet na TV FullHD będzie się już czym pochwalić :)

adriana 
Początkujący

Tego raynoxa na wszystko założę?

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Oryginalnie to założysz na obiektywy z mocowaniem filtra od 52 do 67mm, ale soczewa jest wykręcana i można poszukać/zrobić sobie iny montaż specjalnie pod siebie. Najlepiej się sprawdza na lustrzankach i megazoomach.

qwer7y 
Nowy

adriana napisał/a:
A może leica d-lux 6? Mała matryca ale makro super :) https://m.flickr.com/#/photos/andreworr/9333175969/in/search_QM_q_IS_d-lux+6+macro_AND_mt_IS_all_AND_w_IS_all

Leica D-LUX 6, to właściwie to samo co Panasonic LX7, tylko z ceną 2 razy wyższą :)
Tutaj robili jakieś porównanie makro LX7 z RX100 i G1X
http://www.cameralabs.com...LX7/index.shtml
Sprawdź flickra czy takie makro by Ci wystarczyło.

Ostatnio (czytając sporo m.in. te forum) zdecydowałem się właśnie na zakup lx7 i jestem zadowolony. Jeżeli chodzi o klasę sprzętu to nie odbiega wg. mnie od ani od x30, ani od p7800, a cena jest jednak zauważalnie niższa :)

To wersja budżetowa. Z budżetem powyżej 2000 zł, lepiej wziąć chyba coś z co najmniej z 1 calową matrycą

adriana 
Początkujący

lx7 rozważałam, tylko jednak mam jakiś opór przed matrycą 1/1,7 skoro tyle większych do wyboru...

Budżet to mam tak powiedzmy do 3000. Nie zmieniam aparatu co chwila, chciałabym żeby mi posłużył kilka lat. Gdyby mój g12 nie upadł i nie padł to bym nawet nie myślała o zmianie, no ale skoro już zmieniać to na coś lepszego, nie? ;)

[ Dodano: Wto 06 Sty, 2015 13:10 ]
Opcja z tym raynoxem mi się coraz bardziej podoba tylko nie mogę znaleźć nigdzie czy na te moje rozważane aparaty da się toto założyć?

No i czy warto się upierać przy ogniskowej 24 czy 28 wystarczy?

dcs
[Usunięty]

http://m.dpreview.com/rev...lumix-dmc-lx100
Różnica jest jednak mniejsza LX100 nie wykorzystuje calej matrycy
Ostatnio zmieniony przez dcs Wto 06 Sty, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

adriana 
Początkujący

No wiem, wiem. Parametry techniczne znam, tylko nie umiem się zdecydować na jakie kompromisy pójść bo żaden aparat nie spełnia wszystkich moich zachcianek ;)

Muszę się dzisiaj na coś zdecydować :roll:

dcs
[Usunięty]

http://camerasize.com/com...73,563,480,ha,t [można je obracać]

Idź do sklepu i pomacaj.

adriana 
Początkujący

Zdecydowanie bardziej mi zależy na parametrach niż pomacaniu ;)

komor 
Moderator

adriana napisał/a:
Zdecydowanie bardziej mi zależy na parametrach niż pomacaniu

To błąd, bo organoleptyczna przyjemność wynikająca z dobrego trzymania sprzętu i podpasowania „guzikologii” to bardzo ważny aspekt hobbystycznego fotografowania. Chyba że w przypadku kobiet to inaczej działa. :)

dcs
[Usunięty]

tak. wolą żeby ktoś odwalił całą robotę :razz:

Odpowiedz do tematu