Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
NIKON D3300 (18-105 VR) czy Pentax K-50 (DA 18-135)
Autor Wiadomość
kola 
Początkujący
KoLa

Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   NIKON D3300 (18-105 VR) czy Pentax K-50 (DA 18-135)

Witam, zastanawiam się nad zakupem aparatu, do tej pory robiłam zdjęcia na różnych kompaktach - teraz chciałabym się prze rzucić na coś lepszego;) z ty iż nie mogę podjąć wyboru który wybrać do ok 3 tys. Chodzi o zdjęcia w pomieszczeniach, krajobrazy, dzieci imprezy coś fajnego z tym iż podkreślę dla osoby początkującej. Proszę o pomoc w wyborze. Jeszcze jest zestaw pentaxa z dwoma obiektywami w zestawie z dwoma obiektywami DAL 18-55 I DAL 50-200

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 08 Sty, 2015   

kola, a czemu nie Nikon D5200?

kola 
Początkujący
KoLa

Nikon 3300 ma lepszą rozdzielczość i kilka jeszcze innych chyba rzeczy z tego co pamiętam, a mi nie zależy na ruchomym wyświetlaczu... bardzo chciałam kiedys d90.. a teraz już nei można nigdzie kupić takiego nowego niestety więc patrzyłam za czymś podobnym. Tak bardzo podoba mi się d7100 i fajna promocja była do końca grudnia... ale chyba to trochę za bardzo zaawansowana lustrzanka jak dla początkującej osoby. No i trochę dużaaa

[ Dodano: Czw 08 Sty, 2015 15:15 ]
przepraszam pomyłka z 5100 z tą rozdzielczością;)

[ Dodano: Czw 08 Sty, 2015 15:18 ]
też przed 3300 brałam pod uwagę 5200 ale ten ruchomy ekran mnie przeraża, że mogą być z tym problemy. I też pentax mnie troszkę zaciekawił

muzyk 

Cytat:
Witam, zastanawiam się nad zakupem aparatu, do tej pory robiłam zdjęcia na różnych kompaktach - teraz chciałabym się prze rzucić na coś lepszego;) z ty iż nie mogę podjąć wyboru który wybrać do ok 3 tys. Chodzi o zdjęcia w pomieszczeniach, krajobrazy, dzieci imprezy coś fajnego z tym iż podkreślę dla osoby początkującej. Proszę o pomoc w wyborze. Jeszcze jest zestaw pentaxa z dwoma obiektywami w zestawie z dwoma obiektywami DAL 18-55 I DAL 50-200

Oczywiście, że Pentax k50, ale zamiast tych dwóch ciemnych, jedną Sigmę 17-50 2.8 DC EX.
Cytat:
ale ten ruchomy ekran mnie przeraża

Ruchomy ekran jest bardzo przydatny. Powinnaś raczej zwróć uwagę na niego, jako na +.

kola napisał/a:
ak bardzo podoba mi się d7100 i fajna promocja była do końca grudnia... ale chyba to trochę za bardzo zaawansowana lustrzanka jak dla początkującej osoby. No i trochę dużaaa

Jeśli Cię stać, to zostaw takie myśli, że zaawansowana na boku.
Ewentualnie co do wielkości - choć d7100 gigantem nie jest.

kola 
Początkujący
KoLa

I ten obiektyw Sigmy będzie lepszy nawet od tego jednego DA 18-135, właśnie trochę piszą o tym pentaxie i obiktywach i zaczęłam się zastanawiać czy to oby dobry wybór, firma bardzo dobra chodż nie tak reklamowana jak nikon. Czyli lepiej ten pentax jak nikon nawet d5200, bo taka też procozycja padła przez WOJMISTRZA ??

muzyk 

Cytat:

I ten obiektyw Sigmy będzie lepszy nawet od tego jednego DA 18-135

Będzie lepszy, tyle, że krótszy.
Przede wszystkim jaśniejszy, co docenisz z czasem, gdy zaczniesz robić portrety i interesować się wpływem użytej przysłony na głębię ostrości.

Do tej Sigmy z czasem możesz dokupić 50-150 2.8 - używaną pierwszą wersję i masz zajebisty zestaw ze światłem 2.8 od 17 do 150 mm.

Nikon d5200 też fajny, 24 Mpx - jeśli będziesz robić w max rozdzielczości, powinnaś mieć w miarę kumapty komputer, który te pliki przyjmie i nie będzie mulił.
Powinnaś z czasem pomyśleć o jakimś programie do obróbki raw - nawet DXO 8 bodajże darmowym, a najlepiej Lightroom 5.

Byłoby szkoda focić tylko jpg i nic z nimi nie robić w postprocesie.

Pentax ma wizjer ze 100% pokrycia kadru - Nikon 95%.
Pentax ma dwa kółka sterujące i stabilizację matrycy, co za tym idzie, gdy przyjdzie Ci ochota zaadaptować jakieś manualne szkło, nawet "Heliosa z wiadra" - masz do niego stabilizację.

Nikon nie ma stabilizacji matrycy, ma w obiektywach, w tych, których ma, nie ma dwóch kółek sterujących.

Pentax k-50 jest moim zdaniem też solidniej wykonany.

Kwestia AF - działa inaczej niż w Nikonie d5200.
W k50 masz napęd AF z body, w Nikonie masz w obiektywach. Tak z grubsza rzecz ujmując, bo i są, choć bardzo drogie szkła Pentaxa mające cichy napęd w obiektywie.
Tak samo jak są wyższe modele Nikona mające również "śrubokręt" czyli napęd AF w body.

dcs
[Usunięty]

kola,
To D5100 ma za małą rozdzielczość a K-50 -nie :?:
:???:

kola 
Początkujący
KoLa

No pentax ma 16, ale chodziło to że wolę tego pentaxa jak nikona 5100( bo jedna z osób o tym pisała, żebym się nad tym zastanowiła)

Wojmistrz 
Obserwator

kola napisał/a:
brałam pod uwagę 5200 ale ten ruchomy ekran mnie przeraża, że mogą być z tym problemy.
Jak klima w samochodzie, nikt ci nie każe włączać, ale w upał okazuje się bajerancka sprawa. Tak samo tutaj, możesz nie uchylać, ale równie dobrze, może będziesz wolała mieć schowany ekran by się np nie podrapał, czy uznasz, ze wolisz korzystać tylko z oznaczeń w wizjerze i nie podglądać zdjęć - dopiero na kompie. To samo z filmowaniem czy fotografią w niewygodnych warunkach, np z poziomu ziemi.

kola 
Początkujący
KoLa

A obiektyw jaki lepszy jeśli chodzi o nikony?? ten który jest w zestawie czy też jakiś inny jak w pentaxie??

jaad75 
Klub Pierdzieli

kola, ten który zaproponował muzyk jest lepszy od obiektywów z zestawów, obojętne czy Pentaksa, czy Nikona. Pytanie czy zmieścisz go w budżecie.

kola 
Początkujący
KoLa

ok to się okażę z tym budżetem, gorzej jeśli nie to co wtedy wybrać....;(

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pią 09 Sty, 2015   

Pewnie dla początkującego czym wszechstronniejszy -o większym zakresie tym lepszy...

albo ten do 105mm albo Sigma C 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM.

muzyk 

dcs napisał/a:
Pewnie dla początkującego czym wszechstronniejszy -o większym zakresie tym lepszy...

To jest owszem, wszechstronniejszy obiektyw od tego, który ma mniejszy zakres ogniskowych.
Czy jednakże ta wszechstronność jest opłacalna?

Za obiektyw 18-105 VR trzeba w "kicie" zapłacić coś tam więcej, ale to nie koniec, bo gdy wzrasta apetyt i tak kupuje się prędzej czy później jasne szkło - założę się, że właśnie zooma pokroju 17-50 na apsc czy jakąś jasną stałkę.

Czy nie warto zatem od razu kupić lepsze - jaśniejsze szkło?
Napiszę kontrowersyjniej: czy nie warto kupić na początek lustro i jasną stałkę dla APSC odpowiadającą polu widzenia obiektywu 35/40 mm na pełnej klatce i w ten sposób ambitnie uczyć się kadrowania?
Owszem, wszystkiego nie da się tym sfotografować, ale... jakież korzyści ze światła. :idea:

Piszę to po to, by zaznaczyć, że nie zgadzam się z trendem polecania zawsze na start ciemnych jak noc polarna szkieł, tylko dlatego, że są w "kicie" i tanie w zdobyciu - na tzw. "początek".

dcs
[Usunięty]

Do zakutych łbów tych "ambitniejszych" pasjonatów nigdy nie dotrze że większość obchodzi się ciemniejszymi obiektywami i z tych o dużym zakresie jest bardzo zadowolona.
Szczególnie gdy to jest jedyny obiektyw.

Zresztą te "ambicje" "znawców tematu" często kończą się na kolekcjonowaniu sprzętu.

Różnicy większej miedzy ww. 18-55 plus 50-200 a 18-200 nie ma.

Odpowiedz do tematu