Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Sro 14 Sty, 2015
Przejście z lustrzanki na kompakt ??
Autor Wiadomość
mare37 
Początkujący

Wysłany: Sro 19 Lis, 2014   

Wojmistrz napisał/a:
mare37, opinie MM to jest na prawdę autorytet. Gratuluję!

Akurat z wymienionych, też bym wybrał Canona G1 X.

Nie tylko MM ale wole opinie ludzi praktykujacych jak teoretyków. W życiu żadnego canona nie kupie, bo są sto lat za murzynami w sprzęcie. Wystarczy popatrzeć porównanie https://www.youtube.com/watch?v=BTQ0gG-GtJw

A lepsze zdjęcia od tego https://www.flickr.com/ph...d-bpbwhG-bGSFpx

robi mój hx60.
Raz skusiłem się na kamere canona i co dostaje? Niepraktyczny złom z brudna matrycą.

Zecydowanie jeśli bezlusterkowiec to zdecydowanie Sony a6000 lub okrojoną wersję a5100 ale miał być kompakt. Z resztą sprzetu jest w 3D

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

mare37, a ty to wielki widzę praktyk jesteś :) Ile miałeś sprzętów Canona, że piszesz, że są 100 lat za murzynami. Jak na razie od dekad radzi sobie całkiem dobrze. Twoje przykłady spowodowały u mnie konwulsje ze śmiechu więc proszę, raczej się nie udzielaj jeśli twoje doświadczenie jest "aż tak wielkie".
Nie wiem dlaczego miałeś brudną matrycę, ale ja się z taką nie spotkałem, to raz, a dwa, co na to serwis? Nie wiem jak w Polsce, ale w UK, gdzie mieszkam, problemu nie ma. Kolejna sprawa to jakość, jeśli poruszasz temat kamer. Rok temu szukałem czegoś taniego, kieszonkowego do 200 funtów. Przetestowałem ze dwadzieścia modeli różnych producentów i nic nie było w stanie konkurować z Legrią w słabym świetle. Suma summarum kupiłem dużo wyższy model Panasonica, ale gdybym musiał kupić z zawartości półek sklepowych, kupił bym Canona.

zbig75 
Rozmowny

mare37 napisał/a:
W życiu żadnego canona nie kupie,

Ale przecież nikt Cię nie zmusza , ja natomiast kupiłem ostatnio piątego z kolei i jestem baaardzo zadowolony .
PS no może nie po kolei mam jeszcze jeden z "konkurencji" :mrgreen:

ermac 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Lis, 2014   

Byłem ostatnio w sklepie testowałem to i owo :mrgreen: i uzyskałem odp. jaki mały aparat mi najbardziej pasuje Nikon d610 :twisted: A poważnie to póki co mam na oku nx2000 + 30mm samsunga ewentualnie jakiegoś nexa + 20mm sony

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 12 Sty, 2015   Re: Przejście z lustrzanki na kompakt ??

ermac napisał/a:

Co polecacie z ww. ?? Ewentualnie jakieś inne propozycje ??

A nie możesz tym Nikonem po prostu robić zdjęć?
Wymienione aparaty niczego nie wniosą poza mniejszymi gabarytami.
Kompakt ma sens w sytuacji kiedy czymś przewyższa lustrzankę np zakresem ogniskowych co pozwala na robienie zdjęć w różnych sytuacjach.
Zobacz np Olympus Stylus 1 - ma funkcje lustrzankowe ciekawa optykę w zakresie 28-300/F2,8 dzięki czemu możesz nim robić zdjęcia porównywalne jakościowo z lustrzanką wyposażoną nawet w 2 kity (wide 18-55 +tele 55-200) i masz mały sprytny sprzęcik nawet z wizjerem.
Ja używam LX-7 - świetny kompakt ale tylko w szerokim zakresie. Do tele ma drugi aparat.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pon 12 Sty, 2015   Re: Przejście z lustrzanki na kompakt ??

Chris62 napisał/a:

Zobacz np Olympus Stylus 1 - ma funkcje lustrzankowe ciekawa optykę w zakresie 28-300/F2,8 dzięki czemu możesz nim robić zdjęcia porównywalne jakościowo z lustrzanką wyposażoną nawet w 2 kity (wide 18-55 +tele 55-200) i masz mały sprytny sprzęcik nawet z wizjerem.

Jak komuś zupełnie nie przeszkadza mała rozdzielczość, a nawet i szumy, to może może sobie tak napisać.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

muzyk 

Wysłany: Pon 12 Sty, 2015   

Panasonic LX7 - ale żeby nim lustrzankę zastępować... hmmm każdemu wg. potrzeb.

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

ermac napisał/a:
Byłem ostatnio w sklepie testowałem to i owo :mrgreen: i uzyskałem odp. jaki mały aparat mi najbardziej pasuje Nikon d610 :twisted: A poważnie to póki co mam na oku nx2000 + 30mm samsunga ewentualnie jakiegoś nexa + 20mm sony

a nie myslales o NX300m + 16-50? -> amazon.de

muzyk 

mare37 napisał/a:
bo są sto lat za murzynami w sprzęcie.

Co za bzdury.

Owszem, w dziedzinie dynamiki tonalnej i wyciągania z cieni nie jest różowo, niemniej...
Ty póki co i tak nie doceniłbyś tych możliwości.
mare37 napisał/a:
Warto pooglądać flickr, bo tam wiadomo co można ze sprzętu wycisnąć.

Kolejne bzdury. :zalamany:

Widziałeś to?
https://500px.com/leejeffries

Wiesz czym gość robi? Najczęściej przedpotopowym Canonem 5D (I)...
Tylko czego to dowodzi, że Canon jest bdb a inne nie, albo odwrotnie?

WojciechW 
Optyczny

Moje doświadczenia z serwisem Canona w Warszawie są bardzo pozytywne. Z serwisem Nikona było już troszeczkę gorzej, bo długo czekałem na sprowadzenie dość typowej części. Naprawy te dotyczyły jednak kompaktów.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

MX-1 
Nowy

muzyk napisał/a:
[

Widziałeś to?
https://500px.com/leejeffries

Wiesz czym gość robi? Najczęściej przedpotopowym Canonem 5D (I)...
Tylko czego to dowodzi, że Canon jest bdb a inne nie, albo odwrotnie?

Te zdjęcia nie są dobrym przykładem na możliwości aparatu. Osiągane tam efekty to głównie post proces.

Jeżeli autor wątku ma lustrzankę i jak sam napisał nie ma kasy na rozwijanie sprzętu, chęci i czasu na naukę, to po co mu bezlusterkowce? Najlepszym wyborem będzie smartfon ze względnie dobrym aparatem. Jeżeli jednak to zbyt mało to za Fatmanem: Olympus ZX-2, Panasonic LX-7, i do tego dodam Fuji X10.

muzyk 

MX-1 napisał/a:
Te zdjęcia nie są dobrym przykładem na możliwości aparatu. Osiągane tam efekty to głównie post proces.

Właśnie o to mi chodziło :razz: pisząc o Canonie 5D w kontekście biadolenia.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   Re: Przejście z lustrzanki na kompakt ??

WojciechW napisał/a:
Chris62 napisał/a:

Jak komuś zupełnie nie przeszkadza mała rozdzielczość, a nawet i szumy, to może może sobie tak napisać.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Jak komuś nie przeszkadza brak macro i tele oraz zakresu 24 mm i wystarcza mu mała uniwersalność lustrzankowego kita 18-55 to się może jarać rozdzielczością i szumami.
BTW tam gdzie lustrzanka z kitem używa ISO 3200 np na 28mm/F3,5 to mój Lumix używa przy 28/F1,5 ok ISO 800
W tele przy 70 mm kit lustrzanki ma tylko F5,6 LX7 ma F2,1 to już 3 EV różnicy.
Dodajmy że LX7 ma CMOS podatny na prześwietlenie co wymaga obniżania EV a lustrzanka często potrzebuje korekcji na plus dla właściwej ekspozycji to w boju efekt wychodzi zupełnie podobny albo i gorszy z lustrzanki w zależności jak dużą GO chcemy uzyskać - im większą tym gorzej dla lustrzanki bo znów trzeba podbić ISO a do tego kłapiące lustro naraża aparat na drgania i poruszenie czego w przypadku kompaktu nie ma a też est na statyczne ujęcia znakomita stabilizacja.
10 MP pozwala na dobrej jakości A3 - prawdziwym problemem nie są wiec ani rozdzielczość ani zakres tonalny tylko brak kontroli GO.

W przypadku LX7 problemem jest też brak zakresu tele dlatego brałbym pod uwagę Stylus 1 z zakresem 28-300 jaku substytut lustrzanki z dwoma kitami.
Owszem gorzej jakościowo ale stosunkowo nieźle natomiast znacznie wygodniej na codzień.

Poza tym kompakt ma konkretną zaletę dyskrecji w miejscach gdzie zdjęć robić nie pozwalają a w Europie jest takich miejsc sporo.

Wszystko więc zależy od potrzeb. Do pracy będziesz jeździł wywrotką czy osobówką?

dcs
[Usunięty]

Chris62, Taa...

Matryce 1/1.7 mają lepszą dynamikę niż aps-c :lol:

muzyk 

dcs napisał/a:
Matryce 1/1.7 mają lepszą dynamikę niż aps-c :lol:

a nie? Nie wiedziałeś, że dynamiczniej z nich pixele ulatują? :razz: :mrgreen:

P.S. Jak tu Jaad wpadnie... :twisted: :wink: