Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Stanowczo protestuje przeciwko ilości testowanych lornetek! Testów jest tyle co nic w stosunku do testów aparatów i obiektywów, których jest bardzo dużo i większość nowości jest przetestowana. Nie można tak powiedzieć o lornetkach, które są podwaliną optycznych.pl, dzięki którym cały ten portal powstał !!! Nie zapominajcie o lornetkach, których testów jest jak na lekarstwo. Arek, jak Ci nie wstyd Zaraz nam się tu wyspowiadaj dlaczego tak olewacie lornetki, z roku na rok robiąc coraz mniej testów My, lornetkowcy czujemy się gorsi niż ci aparaciarze, tak nie może być Arek już nie pamiętasz jak woziłeś lornetki warte kilkanaście tysięcy w bagażniku samochodu
To teraz wymienie nowe i dość nowe serie lornetek, z których ani jeden przedstawiciel nie został przetestowany. A co, zobaczcie jak ogromna lista czeka na głębsze prześwietlenie
Kowa: YF, SV, BD XD
Vortex: Raptor, Crossfire II, Diamondback, Razor HD, Talon HD, Hurricane
Nikon: Prostaff 7, Prostaff 7S, Prostaff 5, Monarch 5, Sporter EX, IF WP, SP
Steiner: SkyHawk Pro (3.0), Discovery
Canon: IS
Fujinon: HB
Celestron: Granite ED, Echelon, Cometron
Delta Optical: Starlight
Ecotone: WP2, AD-7, MR-3
Eschenbach: Arena D, Trophy ED, Adventure B
Carl Zeiss: Victory HT, Victory SF, Conquest HD, Terra ED, Marine
Leica: Ultravid BL, Ultravid HD-Plus, Geovid HD-B, Trinovid, Duovid
Swarovski: EL Range, CL Companion, SLC W B, EL 32 W B
Docter: Navidoc, B-GA (roof), ED-OH
Meopta: MeoPro HD, MeoStar B1 HD
Pentax: 8X30PCF WP, DCF BR, DCF BC, DCF NV, DCF CS, DCF SP, PCF WP II, XCF
I na pewno coś pominąłem z tych firm i dodatkowo nie wymieniłem innych Minox, Alpen, Bushnell, Vanguard, itd.
Jak tak można, żeby Zeissa Terra ED nie przetestować. Albo Celestrona Granite ED czy Leiki Ultravid HD-Plus. Wstyd Arek, wstyd Że o Nikonie Prostaff 7, Canonie IS czy Vortexie Razor HD już nie wspomnę, a co!
[ Dodano: Nie 11 Sty, 2015 18:46 ]
EDIT: Z tą Leiką Ultravid HD-Plus przesadziłem, w sumie to bardzo świeży produkt więc nie dziwne że nie był testowany. Ale zamiast niego spokojnie mógłbym wpisać chociażby Zeissa Conquest HD
1. w zeszłym roku mieliśmy duży remont redakcji, co mnie wysaturowało na 2 miesiące
2. o Zeissy prosiłem już dwa razy, 2 dni temu poprosiłem trzeci raz - nie dostałem odpowiedzi
3. lornetek Leica raczej nie będę testował. Firma ma taki bałagan, że potrafią wysłać coś do testów, uzgodnić terminy, a potem przed ich upłynięciem domagać się zwrotu
4. kilka lornetek z Twojej listy mam przetestowane i muszę je obrobić i opublikować
5. lornetki to hobby, na którym się nie zarabia. Robię je wtedy, gdy mogę sobie odpuścić na chwilę robienie testów, które utrzymują portal w dobrej kondycji.
No, ostatnio rzeczywiście posucha w testach lornetkek, że aż smutno się robi...
Z listy widoczka Kowy, Celestrona i Ecotone brakuje mi najbardziej.
Spoza listy: Vixenów, Kite, Hawke. Zawsze wolę testy nowych marek, jak np. ostatnio lektura Vanguarda była bardzo ekscytująca...
Widoczek PPP (popieram podpisuję się przyłączam się) ale czarno widzę z Twojej listy lornetki Pentax których testy BARDZO chciałbym zobaczyć ponieważ brak lornetek na polskiej stronie firmy od jakiegoś czasu;
http://www.ricoh-imaging.pl/
dla porównania strona brytyjska;
http://www.ricoh-imaging.co.uk/
ten brak nic dobrego nie wróży i obym się mylił.
Wysłany: Nie 11 Sty, 2015
Skoro jest okazja trochę pomarudzić to z całym szacunkiem dla Redakcji i Arka myślę, że fajnie by było przeczytać kiedyś test jakiegoś kompaktowego malucha z serii apertur poniżej 30mm, zwłaszcza tych wyższych lotów np. Nikona HG, Trinivida, Kowy. Lornetki tego typu są popularne w turystyce a z drugiej strony jest czysta ciekawość wyniku na tle innych, już przetestowanych lornetek pełnowymiarowych.
Abs do Twojej listy śmiało można dorzucić; Alpen Wings ED (8x20 i 10x25), Bushnell Legend 10x25 Ultra HD, Hawke Sapphire ED compact (8x25 i 10x25) czy Eschenbach Trophy F ED (8x25 i 10x25) tylko co z tego skoro Szanownego Pana Redaktora Naczelnego i tak nie przekonasz. Odpuść sobie bo nie warto! Dlaczego? DLATEGO!;
kot Sylvester | 2014-12-30 20:04:19
Szanowny Panie Redaktorze Naczelny, jeżeli pisze Pan cytuję ;
Chyba jednak największą rzeszą potencjalnych klientów i wciąż niewykorzystaną grupą użytkowników lornetek są zwykli turyści. Nie zabierając lornetki na wyjazd wakacyjny czy nawet krótki urlop naprawdę sporo tracimy.
to może wypadałoby w końcu przetestować lornetki typu 8x25 i 10x25 czyli zrobić coś dla tej niewykorzystanej grupy użytkowników.
Zgłoś do usunięcia lub moderacji Arek | 2014-12-30 20:27:24
Ostatnim co bym zrobił to polecił komuś lornetkę 10x25. To najlepszy sposób, żeby do lornetek zniechęcić...
Zgłoś do usunięcia lub moderacji kot Sylvester | 2014-12-30 21:06:41
Można również skutecznie zachęcić polecając taką 10x25;
link
wystarczy tylko przyłożyć ją do oczu czego serdecznie życzę Panu Redaktorowi w zbliżającym się Nowym Roku!
Zgłoś do usunięcia lub moderacji Arek | 2014-12-30 22:27:19
Redaktor przykładał. I taką i droższe np. Leiki, Swarovskiego czy Zeissa. I dalej będzie zniechęcał.
Zgłoś do usunięcia lub moderacji kot Sylvester | 2014-12-30 23:11:36
To niech Redaktor dalej zniechęca, tylko potem nie dziwi się że zwykli turyści u nas tak mało używają lornetek. Może zwykłym turystom wystarczają zwykłe lornetki a Optyczne z racji ambicji przyzwyczajeń astro takich nie testują.
Zgłoś do usunięcia lub moderacji Arek | 2014-12-31 12:00:07
Gdybym kierował się tylko względami astro, to na Optyczne nie byłoby żadnej lornetki o obiektywie mniejszym od 50 mm. Nic mnie tak nie denerwuje jak idiotyczne zarzuty...
Zrozum proszę, że 10x25 to jeden z najgorszych pomysłów jaki może przyjść do głowy. Jest mała, ale przez to trudno, mało wygodnie i mało stabilnie się ją trzyma. To, połączone z małym polem widzenia i słabą jasnością powierzchniową obrazu powoduje, że taki sprzęt to nieporozumienie - ciemna i telepiąca się dziurka od klucza. Każdy turysta lepiej zrobi jak zastanowi się nad modelem 8x30, 8x32 w ostateczności 8x28.
To cytat naszej wymiany zdań z posumowania 2014 jakże wymowny, prawda...
Co do 10x25 to się zgodzę, ale 8x25 już jest w miarę ok znając ograniczenia z racji małej apertury
Lornetki poniżej 30mm nie będą prawdopodobnie testowane, taka jest filozofia "Szanownego Pana Redaktora Naczelnego" jak to kot Sylvester określił Trzeba się z tym pogodzić i już, ewentualnie przynieść pod drzwi S.P.R.N. dobrego Jacka Danielsa
[ Dodano: Nie 11 Sty, 2015 22:10 ]
kivirovi napisał/a:
Z listy widoczka Kowy, Celestrona i Ecotone brakuje mi najbardziej.
Mi też, te 3 firmy wypuściły ostatnio kilka ciekawych modeli...
Moim zdaniem odsłon testów lornetek jest równie dużo jak odsłon artykułów niebo przez lornetkę. Po prostu astroczytelnicy mają kilka portali z tresciami specjalistycznymi (wyżsej jakosci) i tam siedzą, testują, czytaja i dyskutują. Promowanie astro na optycznych nie ma żadnego uzasadnienia finansowego ani merytorycznego. To jak fundacja charytatywna Pierwszej Damy. Każda taka ma i nikt Pierwszej Damie tego nie zabroni...
Odsłon lornetek małych byłoby znacznie więcej. Fotografa nawet na lornetkę 42mm nie namówisz. Na 8x20-10x25 jak najbardziej tak. Nawet będzie zaskoczony i zadowolony. Zresztą wyniki starej ankiety Roberta wyraźnie pokazują do czego czytelnicy Optyczne głownie uzywaja lornetek.
Test małych lornetek mógłby przyciągnąć nowych czytelników i użytkowników forum. Poza tym dla wszystkich niezdecydowanych i niezorientowanych w temacie lornetkomanii zakup "malucha" na początek mógłby zaprocentować w dalszej przyszłości poszerzeniem zainteresowania na lornetki o większych gabarytach. Wielki test małych lornetek przyczyniłby się do zwiększenia koedukacyjnej roli Optycznych. To proste skoro mała tania lornetka może być przyzwoita to warto zainteresować się i większą która poszerza możliwości. No czymś trzeba ludzi przyciągnąć albo chociaż zwrócić ich uwagę. To taki wabik ale w tym wypadku to cel uświęca środki.
kot Sylvester tylko ze mala lornetka zeby bylo cos przez nia widac zaczyna sie od 500pln, a 99, 9% czytelnikow forum lornetkowego chce cudow za dwie stowy.
Czyli mój nisko-budżetowy Samyang 10x25, z którym przez prawie 20 lat lat objechałem pół świata,
to tylko mnie się wydaje że COŚ przez niego widzę ?
Faktem jest że porównałem go zw współczesnym Olympusem 10x25 WPII i stwierdziłem że czas już na wymianę pokoleniową,
w czym Optyczne.pl uparcie nie chce mi pomóc ...
Kivirovi nie zachowuj się jak nasze pismaki które też wyrywają z kontekstu kawałek cytatu. Jeżeli nie potrafisz się odnieść merytorycznie do całości wypowiedzi to nie nabijaj sobie licznika postów!
[ Dodano: Pon 12 Sty, 2015 14:30 ]
kimek27 napisał/a:
kot Sylvester tylko ze mala lornetka zeby bylo cos przez nia widac zaczyna sie od 500pln, a 99, 9% czytelnikow forum lornetkowego chce cudow za dwie stowy.
Kimek27 Nie mierz wszystkich swoją miarką to że dla Ciebie lornetka zaczyna się od 500 zeta nie znaczy że dla każdego. Poza tym właśnie test małych lornetek w którym byłyby i te tanie i te droższe mógłby udowodnić że nie warto kupować taniochę tylko warto dołożyć. Przecież to takie oczywiste!
[ Dodano: Pon 12 Sty, 2015 14:44 ]
Obserwatorek napisał/a:
Czyli mój nisko-budżetowy Samyang 10x25, z którym przez prawie 20 lat lat objechałem pół świata,
to tylko mnie się wydaje że COŚ przez niego widzę ?
Faktem jest że porównałem go zw współczesnym Olympusem 10x25 WPII i stwierdziłem że czas już na wymianę pokoleniową,
w czym Optyczne.pl uparcie nie chce mi pomóc ...
Obserwatorek ufaj własnym oczom i nie słuchaj dyrdymałów że 10x25 to cytuję; że taki sprzęt to nieporozumienie - ciemna i telepiąca się dziurka od klucza (cytat z Naczelnego) jako dzienna lornetka TURYSTYCZNA jest wystarczająca, nie ustawaj w poszukiwaniach SWOJEJ 10x25. Ja ze swej strony mogę śmiało polecić Tobie;
http://www.nikon.pl/pl_PL...t/10x25hg-l-dcf
tutaj opinie dość jednoznacznie mówiące jaki to sprzęt;
http://www.amazon.com/Nik...rds=nikon+10x25
wiem że to DUŻY wydatek ale może warto się zastanowić i strzelić raz i konkretnie zamykając definitywnie na przyszłość ten problem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12