Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 12 Sty, 2015 Wartość zalanego wodą morską aparatu i obiektywu D-600nikon
Witam,
Prowadzę małą firmę w której oferowałam drobne usługi fotograficzne. Niestety aparat podczas zmiany obiektywu razem z nim wpadł do morza (obiektyw nie był jeszcze nakręcony więc woda bez przeszkód wlała się do środka). Sprzęt wyciągnięty został z wody po kilku sekundach i wysuszony, ale nic nie działa. Szukałam na różnych forach i wiem, ze sprzęt jest już nieprzydatny, ale moje pytanie brzmi czy jest on coś jeszcze warty i jeśli tak to ile? Jest to D600 Nikon i Nikkor 18-35mm. AFS.
Dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez Racka Pon 12 Sty, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Czytałam, pytałam i też zakładam, że go zażarło. Właściwie już się z tym faktem pogodziłam, a teraz jestem na etapie zastanawiania się czy taki sprzęt jest jeszcze coś warty – np. obudowa lub soczewki? Oczywiście oddam w ręce profesjonalisty do obejrzenia ale najpierw chcę się dowiedzieć „co wartościowego i czy w ogóle mam jeszcze w ręku”…
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 12 Sty, 2015
Racka,
Po kąpieli w morzu trzeba było go umyć pod bieżącą wodą wlewając ją do środka (bez akumulatora oczywiście)
i trzymać w pojemniku z wodą a nie suszyć.
Tak na wszelki wypadek dla tych co ewentualnie będą w podobnych tarapatach. Po wyjęciu z wody należy możliwie szybko wyjąć akumulator. Potem nie kąpać go w wodzie lecz w alkoholu. Może być metylowy bo aparat przez to nie oślepnie. Dobrze jest zmienić kąpiel kilka razy. Najlepiej jest go rozebrać (ale to już tylko mogą zrobić ci co się na tym znają - serwis) i pędzelkiem na mokro (z alkoholem) przemyć wszystko co się da. Po kąpieli i czyszczeniu poddać nadmuchowi ciepłego powietrza (60st.) i suszyć przez jedną - dwie doby. Potem założyć akumulator i spróbować "odpalić". Czasem zdarza się, że z powodzeniem.
Tak na wszelki wypadek dla tych co ewentualnie będą w podobnych tarapatach. Po wyjęciu z wody należy możliwie szybko wyjąć akumulator. Potem nie kąpać go w wodzie lecz w alkoholu.
Igzektli. Mniej więcej tak (poprzez płukanie w izopropanolu itede) udało się uratować sużbową komórkę. Utopioną na kilka sekund, ale całościowo. Z tym, że odpaliła po kilku dniach. Statystyka co prawda to żadna, ale na 3 podtopione jedna zadziałała.
Ja też potwierdzam tylko... kto go będzie miał tak od razu pod ręką (ten izopropanol oczywiście bo alkohol to raczej częściej spotykany... rozpuszczalnik.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10