Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nissin Di622 Pentax K5
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pon 12 Sty, 2015   

Dżozef napisał/a:
Myślę że to mocno niedoceniana opcja lampy

Czy ja wiem? Jak taki tryb jest nawet w stanie uwzględnić czułość i przysłonę ustawioną w aparacie, to słabo to się ma do pomiaru TTL, który po prostu analizuje konkretny kadr widoczny przez konkretną ogniskową, a nie jakiś ogólny stan światła w pomieszczeniu. Przy dzisiejszej fotografii to może mieć spore znaczenie.

Dżozef napisał/a:
brak przed błysku więc mniej zamkniętych oczu

Z tym się zgodzę, to bywa problemem.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
a nie jakiś ogólny stan światła w pomieszczeniu
Ale w A lampa analizuje tylko ilość światła odbitego z błysku (wracającego do jej sensora) i na podstawie zadanej czułości i przysłony określa kiedy go przerwać. To jest świetne i genialnie proste rozwiązanie, którego nie oszukuje nic po drodze i praktycznie w każdych warunkach daje przewidywalną ekspozycję błyskowego. To, gdzie się nie będzie dobrze sprawdzało, to przede wszystkim wszelkie półautomatyczne i automatyczne tryby w aparacie, gdy użytkownik nie określi poprawki naświetlania i używanie modyfikatorów, które zaświetlają lub zasłaniają czujnik lampy.

Dżozef 
Entuzjasta

komor napisał/a:
Czy ja wiem?

Nic prostszego :
-Bierzesz np. 580EXII + 650D
-w opcjach C.Fn 5 lampy wybierasz 2 (pomiar zewn:Auto)
- w nastawach lampy zewnętrznej wybierasz Ext.A (aut.pomiar błysku z lampy zewn.)

Jeśli lampa jest w sankach to wszystkie nastawy puszki widzi tak samo jak przy e-TTLII

Jeśli weźmiesz inną puszkę do tej lampy to w nastawach C.Fn 5 wybierasz 3 (pomiar zewn.:Ręcznie) ,wtedy wszystkie nastawy puszki trzeba wklepywać do lampy ręcznie.
jaad75 napisał/a:
To, gdzie się nie będzie dobrze sprawdzało, to przede wszystkim wszelkie półautomatyczne i automatyczne tryby w aparacie, gdy użytkownik nie określi poprawki naświetlania

Wszystkie tryby półautomatyczne działają normalnie przy opcji automatycznie odczytującej nastawy.
Tryb zielony (aż sprawdziłem :lol: ) niestety, automatycznie przełącza lampę na e-TTLII

Intimate 
Bywalec

Wysłany: Wto 13 Sty, 2015   

Cytat:
Ale w A lampa analizuje tylko ilość światła odbitego z błysku (wracającego do jej sensora) i na podstawie zadanej czułości i przysłony określa kiedy go przerwać.

Jest jakieś określenie na lampy posiadające taki tryb "A" ? Są jeszcze produkowane ? Bo w sumie jest to półśrodek pomiędzy lampami manualnymi, a dedykowanymi z E-TTL,I-TTL,P-TTL itd.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Intimate, trzeba sprawdzać specyfikację i szukać trybu A.

Dżozef 
Entuzjasta

Intimate napisał/a:
Jest jakieś określenie na lampy posiadające taki tryb "A" ?

Taak to "porządne lampy systemowe" :grin:
Intimate napisał/a:
Bo w sumie jest to półśrodek pomiędzy lampami manualnymi, a dedykowanymi z E-TTL,I-TTL,P-TTL itd.

Tak w starej lampie za kilka dych, ale nie w wypasionej lampie systemowej gdzie jest to jeden z wielu dostępnych trybów.
Generalnie jednak chodzi mi oto że tryb ten umożliwia współpracę różnych systemów z zachowaniem automatycznego błysku

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 14 Sty, 2015   

Dżozef napisał/a:
Intimate napisał/a:
Jest jakieś określenie na lampy posiadające taki tryb "A" ?

Taak to "porządne lampy systemowe" :grin:

O ile dobrze pamiętam (choć pewności nie mam), to z 580EX (wersja I) to wyrzucili, ale w wersji II przywrócili. Więc lepiej sprawdzać dokładniej w specyfikacji.

jaad75 napisał/a:
Ale w A lampa analizuje tylko ilość światła odbitego z błysku (wracającego do jej sensora) i na podstawie zadanej czułości i przysłony określa kiedy go przerwać. To jest świetne i genialnie proste rozwiązanie, którego nie oszukuje nic po drodze i praktycznie w każdych warunkach daje przewidywalną ekspozycję błyskowego.

Może przy szerokim kącie, kiedy nie jest tak istotne, co w zasadzie z tego odbitego światła mieści się w kadrze. Im dłuższa ogniskowa, tym większa jest szansa, że zawartość kadru niewiele ma wspólnego z mierzoną przez czujnik lampy odbitą ilością światła.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Im dłuższa ogniskowa, tym większa jest szansa, że zawartość kadru niewiele ma wspólnego z mierzoną przez czujnik lampy odbitą ilością światła.
Teoretycznie masz rację, aczkolwiek przy używanych przeze mnie ogniskowych nie zauważyłem problemów. Być może, że musiałbym specjalnie sprowokować taki kadr, gdzie strzelam między bliżej położonymi obiektami, które mają wpływ na czujnik, tyle, że akurat najczęściej używam w tego typu sytuacjach TTL-a.
Tryb A fajnie sprawdza się też jako dławik z zdalnej lampie - skręca ją, gdy obiekt przesunie się bliżej.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
Tryb A fajnie sprawdza się też jako dławik z zdalnej lampie - skręca ją, gdy obiekt przesunie się bliżej.

O, to ciekawe zastosowanie.

Dla mnie tryb TTL ma tylko jedną wadę - podwójny błysk, który rzeczywiście u części osób wywołuje przymknięcie oczu. Trybu A nie zastosuję u siebie na niczym poza Canonem 580EX II, moje lampy manualne tego nie mają i żadne następne chyba nie będą miały.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Dla mnie tryb TTL ma tylko jedną wadę - podwójny błysk, który rzeczywiście u części osób wywołuje przymknięcie oczu.
I ogólnie zwiększone opóźnienie wyzwolenia migawki, które powoduje, że "ten" moment może już nie być właściwym.

Dżozef 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 15 Sty, 2015   

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
Dla mnie tryb TTL ma tylko jedną wadę - podwójny błysk, który rzeczywiście u części osób wywołuje przymknięcie oczu.
I ogólnie zwiększone opóźnienie wyzwolenia migawki, które powoduje, że "ten" moment może już nie być właściwym.

Co szczególnie upierdliwe jest w TTL gdy mamy 1/60s i błysk na drugą kurtynę.

[ Dodano: Czw 15 Sty, 2015 10:09 ]
Ech te skróty myślowe... powinno być E-TTL

Samo "TTL" też jest w funkcjach lampy i oznacza "pomiar światła odbitego od filmu", a więc to pomiar bez przedbłysku.

Odpowiedz do tematu