Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dosyć drogi ten pasek. A ten który jest w zastawie na początek nie wystarczy?
Nie no, luz.
Próbowałem Ci podpowiedzieć, że jeśli masz zwykły plecak, to kup tylko tanie etui za 20 30 zł na lustrzankę i jedno szkło. I bierzesz tak lustrzankę do plecaka.
Nie potrzeba Ci specjalnej torby...
Akurat, trochę szajsu mam przeróżnego i żadnej torby nie potrzebuję.
Jedno szkło lustro tyle. Jeśli potrzeba, to drugie gdzieś tam i finito.
Pasek moim zdaniem to podstawa. Noszenie aparatu na brzuchu jest co najmniej uciążliwie...
Pasek moim zdaniem to podstawa. Noszenie aparatu na brzuchu jest co najmniej uciążliwie...
Nie żebym twierdził, że ten pasek jest zły, bo być może jest całkiem wygodny, ale z własnego doświadczenia wiem, że ubiłbym tak noszony aparat z całą pewnością.
Oryginalny pasek jest na tyle długi, że bez problemu używasz go założonego diagonalnie (o ile oczywiście nie masz sporej nadwagi, czy nie jesteś wyjątkowo wysoki), a noszenie na szyi na brzuchu też ma swoje zalety. Wadą oryginalnego paska jest brak poduszek, ale przesadą jest twierdzenie, że boli od tego szyja - przecież nie chodzisz tak cały dzień, chodzi tylko o chwilowe zabezpieczenie/odwieszenie w trakcie robienia zdjęć, normalnie nosisz go w torbie/slingu/plecaku.
Jeśli chodzi o wygodę zmiany szkieł w locie, to IMHO nie ma nic wygodniejszego i bezpieczniejszego od torby fotograficznej (mimo, że za torbami nie przepadam).
Sam używam małego slinga który jest dobrym kompromisem między torbą, a plecakiem i na dobrą sprawę mógłbym zrezygnować z długiego paska na rzecz krótkiego, zapinanego przy gripie, ale właśnie ze względu na niewygodę zmiany szkieł przy slingu, zostawiłam długi pasek.
Pomijam już, że często nie sciągam szybkozłączki statywowej, nawet jak nie noszę statywu (zazwyczaj nie noszę), a w wypadku Sun-Snipera, czy paska przy gripie musiałbym ją zawsze odkręcać.
muzyk, czemu uważasz, że torba na aparat i jeden obiektyw to coś złego? Jak ktoś kupuje swój pierwszy aparat to normalne jest, że chce o niego dbać, zabezpieczyć, mieć możliwość schowania w razie deszczu itd. A Ty proponujesz drogi pasek dla kogoś, kto waha się czy dołożyć 200 zł do 1800 zł czy jednak nie. Po co takie porady? Wątek ma tytuł „Pierwsza lustrzanka do 1800 zł”.
Zapytałem w moim temacie o to czy warto dołożyć do tej torby 160zl, ale po dodaniu czegoś do posta nie zmienia się data postu i pewnie nikt nie widział ze coś odpisałem. To zapytam tutaj...
czemu uważasz, że torba na aparat i jeden obiektyw to coś złego?
To zbyteczny wydatek, gdy się kasy nie ma.
komor napisał/a:
Po co takie porady?
Po to, żeby ktoś, kto prawie nic ze sobą nie będzie nosił nie wydawał od razu nie wiadomo ile pieniędzy na torbę. Najpierw niech kupi aparat, szkło/a i się sam przekona co potrzeba.
Po co takie pytanie? Czy istnieje jakiś dogmat w sferze zakupów, że od razu musi być torba?
jaad75 napisał/a:
a w wypadku Sun-Snipera, czy paska przy gripie musiałbym ją zawsze odkręcać.
To prawda, jest to dość wówczas uciążliwe, niemniej, pasek polecam - lub podobne, ponieważ jest to taki element całej układanki, który w zasadzie używa się tak często jak aparat.
jaad75 napisał/a:
normalnie nosisz go w torbie/slingu/plecaku.
Normalnie, to mając aparat z boku pod ręką niejako, możesz go nieść dłużej i pozostaje niemalże niezauważony - nikt nie zwraca na to uwagi.
Ok, zależy też co kto chce focić. Podpowiadam tylko, jak było z czasem w moim przypadku, gdy z reguły noszę jedno, góra dwa szkła ze sobą, a mimo że moja puszka jest dość duża, to że mam ją z boku, nie wywołuje jakiegoś niepotrzebnego zainteresowania, co np. na ulicy jest pożądane.
Owszem, mam Crumplera plecak, jakąś torbę... najczęściej jednak mały pokrowiec w nim aparat i w zwykłym plecaku.
dj crazy napisał/a:
Zapytałem w moim temacie o to czy warto dołożyć do tej torby 160zl,
Moim zdaniem, kup najpierw aparat i sam wkrótce zobaczysz, co Ci potrzeba.
Wypróbuj normalny pasek tak, aby nosić aparat z boku - jak ten Sniper na filmiku w linku.
Jeśli zaś masz parcie, że torba musi być, traktuj powyższe teksty jako niebyłe.
Przejdzie do mojego tematu jak możecie, zaproponowalem tam tanie etui, chodzi mi o to ze aparat na 100% będzie w plecaku, i nie chciałbym żeby bezpośrednio stykał się z innymi rzeczami tam.
Przejdzie do mojego tematu jak możecie, zaproponowalem tam tanie etui, chodzi mi o to ze aparat na 100% będzie w plecaku, i nie chciałbym żeby bezpośrednio stykał się z innymi rzeczami tam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11