Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka do obserwacji krajobrazów, przyrody i nie tylko
Autor Wiadomość
Venegall 
Nowy

Wysłany: Pon 05 Sty, 2015   

Dzięki za rade, też rozmyślałem nad mniejszą na początku ale myślę że mi bardziej na start będzie odpowiadać obiektyw 50/56. wielkość i wagę sprawdzałem i raczej mi nie przeszkadza ewentualnie później dokupię sobie z obiektywem x42. Szukam na początek lornetki która sprawdzi się zarówno w nocy i w dzień. Ja mieszkam na obrzeżach miasta więc świateł jest mało albo jak jadę na wieś to wtedy po zmroku też lubię poobserwować, więcej dzikiej przyrody.

Reklama

Abs 
Optyczny

Jak zaczynałem przygodę z obserwacjami też nastawiłem się na większą lornetkę i taką kupiłem. Dziś korzystam z niej rzadko. Niedawno patrzyłem w sklepie przez Titanium 10x42 i 10x56. Światło jak to w sklepie umiarkowane ale 10x56 nie dawała akurat w tych warunkach żadnej przewagi. Natomiast konkluzja najważniejsza z tej wycieczki - Titanium to świetne optycznie i dość tanie lornetki. Od razu odechciało mi się Foresta II, którego także bezpośrednio porównywałem do wymienionych.

Venegall 
Nowy

Jeszcze rozważe to, jak pojade do sklepu to popatrze przez x42 i ewentualnie zdecyduje bo może rzeczywiście nie wykorzystam 10x56 skoro obraz w średnim świetle taki sam, lecz po zmroku również chciałbym oglądać i muszę zdecydować czy iść za lekkoscią czy ewentualnie za tym lepszym obrazem o zmroku, wiem że częściej w dzień itak przyjdzie mi oglądać

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Wto 06 Sty, 2015   

Mam talkie same wrazenua z porownan co Abs.
No ale na nocnym niebie 42 a 56 to beda dwie zupełnie rozne bajki!

Venegall 
Nowy

Wysłany: Pią 16 Sty, 2015   

chodziłem po sklepach i testowałem lornetki i jednak wybrałem 56/50
Ale jeszcze pominąłem pole widzenia pozorne, albo okularu(nie wiem, które ma wpływ) bo Nikon miał dość dobre a Delta Optical titanium 8x56 troche małe, ten okrąg który się widzi był mniejszy, ale za to lepszy obraz, testował ktoś DO titanium 10x56 i Nikona action ex 10x50, czy pozorne pola są podobne. Czy nie ma efektu patrzenia przez rure. Już się prawie zdecydowałem jedynie mam wątpliwości co do pola bo w sklepie mówili mi ze jednak nie ma wersji 10x56 dopiero jak sie zdecyduje to nie ma problemu z zamówieniem

kivirovi 
Optyczny

Nikon Action EX ma wieksze pole widzenia pozorne: okulary 65 stopni a nie 60. Nie jest to duza roznica. Patrzenie przez rurke wystepuje tak ok. 50stopni. Ja lubie od 60, wiec obie to spelniaja. Juz opisalem powyzej moje wyniki porownania Nikon EX 10x50 i Delta Optical Titanium 10x56. Jak dla mnie w obserwacjach terenowych, zwlaszcza dziennych, Nikon bylby bardziej uzasadniony: jest nieco mniejszy (krotszy) i lepiej wykonany. Glowna wada w porownaniu z DOT jest chyba wieksza dystorsja i nieco mniej ostry-kontrastowy obraz. W nocnych obserwacjach DOT moze sprawdzac sie lepiej.

DOT (bez ED) 8x56 mi sie wcale nie podobala. Za to DOT ED podobala mi sie bardzo. Wiekszosc 8x56 ma wlasnie jak zauwazyles male pole widzenia okularow, ok. 50 stopni. Dotyczy to np. DOT. DOT ED jest tu bardzo przyjemnym wyjatkiem ale kosztuje 2x wiecej.

Venegall 
Nowy

Nikon mi się własnie podobał pod względem wykonania, budził zaufanie płynnie chodził fajnie sie układał w rękach ale za to w DO bardzo mi się ostrość podobała, tylko to było w innych sklepach i Nikona mogłem jedynie przez podwójna szybę testować lub na odległych drzwiach wyjsciowych z galerii a DO na dworze więc nie wiem czy to czasem nie wpłynęło na taką dużą róznice jak zauważyłem w obrazie

kivirovi 
Optyczny

Sa jeszcze takie dwie 10x50, z centarlna ostroscia i duzym polem widzenia ale mniej popularne:
http://astromarket.pl/lor...0-wildlife.html
http://www.ecotone.com.pl...-wp2-10x50.html

Zadnej z nich nie widzialem i beda trudne do zobaczenia w sklepie. TS kupil kiedys jeden z forumowiczow i byl bardzo zadowolony.

Venegall 
Nowy

kiedyś mi się przewinęła ta lornetka TS Optics jak przeglądałem internet ale w tych sklepach w moim mieście też raczej jej nie widziałem

kivirovi 
Optyczny

Ja sie tak ciagle zastanawiam...
Jak bym mial wydac na ktorakolwiek z tu dyskutowanych, wielkich lornetke porro 700zl, to wolalbym kupic mala dachowke nawet 10x50. Owszem, kosztem mniejszego, 50st pola ale mialbym sprzet nieporownanie mniejszy, znacznie lzejszy i bardzo przenosny. Juz na poczatku zaznaczyles, ze rozmiary nie sa wazne, no i ja mam oczywiscie inne priorytety, ale tak wlasnie bym zrobil:

http://www.teleskopy.pl/L...skopy-2304.html
(powinna byc bardzo dobra optycznie i dosc solidna)

http://www.ecotone.com.pl...ad-7-10x50.html
(powinna byc przyzwoita optycznie i bardzo solidna)

Widzialem tylko wersje 42mm tych lornetek, a zadnej 50mm.

jacek struski 
Bywalec

Ta Ecotone 10x50 była testowana przez Optyczne.

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sob 17 Sty, 2015   

kivirovi napisał/a:
TS kupil kiedys jeden z forumowiczow i byl bardzo zadowolony.

Był zadowolony ale blokujące się pokrętło go wkurzało, oddał do naprawy na gwarancji, przyszła nowa lornetka i tym razem pokrętło miało ogromne luzy a lewy tor optyczny był mocno nieostry. W końcu stanęło na tym że ten forumowicz oddał lornetkę i odzyskał kasę :wink:

[ Dodano: Sob 17 Sty, 2015 12:09 ]
jacek struski napisał/a:
Ta Ecotone 10x50 była testowana przez Optyczne.

Daj link do testu

[ Dodano: Sob 17 Sty, 2015 13:19 ]
kivirovi napisał/a:
Nikon Action EX ma wieksze pole widzenia pozorne: okulary 65 stopni a nie 60.

Wg testu Nikon EX ma pole własne zaledwie 57.5 stopnia. Nie wierzysz w Arkowe testy? :mrgreen:

Venegall 
Nowy

Wysłany: Sob 17 Sty, 2015   

a Nikon ma powłoki antyrefleksyjne na wszystkich granicach? bo cos słyszałem że kiedyś miał a teaz nie na wszystkich

[ Dodano: Sob 17 Sty, 2015 17:09 ]
skoro Nikon ma 57, 5 stopnia, to DO ma większe?
bo według obliczeń z tych danych co podaje producent to DOT 10x56 ma 60 stopni jeśli producent pisał prawde
W Nikonie producent napisał 6,5 czyli 65 pozornego ale naprawde było 6,09
szkoda że nie zrobili testu DOT 10x56

[ Dodano: Nie 18 Sty, 2015 20:33 ]
Na niektórych forach piszą że itak ma mniejsze pole od Nikona
Już prawie podjąłem decyzje jedynie dręczy mnie to pole bo jak DOT 10x56 będzie mieć takie samo albo tylko nieznacznie mniejsze od Nikona to raczej kupie DO, ale jak mniejsze od tego 57.5, tak poniżej 55 to raczej Nikona bym wybrał.
jak testowałem DOt 8x56 to nie było dużo różnicy w wadze niż Nikon

[ Dodano: Czw 22 Sty, 2015 20:10 ]
Zdecydowałem sie jednak na Nikona którego już kupiłem i obraz jak dla mnie jest super, wykonanie solidne. Dzięki za pomoc przy wyborze i opinie na temat tych lornetek :smile:

Odpowiedz do tematu