Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 19 Sty, 2015 Obiektyw do Canon 70d / Sigma 17-70 f2.8-4 czy 10-20 f/4-5.
Cześć,
Od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem rozszerzenia mojego aparatu o kolejny obiektyw. Szukam szkła głównie do zdjęć krajobrazów, przestrzeni, przyrody. Czy pomysł na zakup którego z ww. obiektywów to dobry wybór? Skłaniam się bardziej ku 10-20mm, jednak czasami robie zdjęcia z przybliżeniem więc z drugiej strony te 70 też się przyda (a 17 mm to o zawsze o 1 mm więcej w porównaniu do kitowego). Co myślicie o zakupie używki? warto sobie tym zawracać głowe?
Czy pomysł na zakup którego z ww. obiektywów to dobry wybór?
T
Tak, ale tylko zakup obu Zgodzę się w tej kwestii z Sundersem.
Sam mam (miałem) taki zestaw. Oba szkła mają zupełnie inne zastosowania, nie rozważałbym więc zakupu jednego LUB drugiego, tylko raczej KTÓRY najpierw
Sigma 17-70 jest obiektywem uniwersalnym. U mnie był najczęściej podpięty do korpusu. 10-20 zakładałem sporadycznie - kiedy bardzo szeroki kąt znajdował uzasadnienie jako środek wyrazu. Bo fotografować ludzi tym obiektywem nie radę (chyba że z daleka), zniekształcenia są bardzo duże.
Nawet jak sobie porównasz zakres 17-20mm w obu szkłach, to zobaczysz różnie - Sigma 10-20 zniekształca obraz o wiele bardziej od 17-70, no i jest ciemniejsza.
Jak nie masz jeszcze dobrego szkłą uniwersalnego - bierz 17-70. Jeśli myślisz, że wystarczy Ci KIT jako uniwersalny obiektyw, a potrzebujesz czegoś szerokiego do krajobrazu - bierz 10-20. I męcz się z kitem
Jeśli miałbym kupić póki co tylko jeden obiektyw (drugi w przyszłości) to lepiej 10-20? myślę, że do nauki cykania fot krajobrazów będzie pasował jak ulał.
Naprawdę oba obiektywy to są zupełnie inne planety.
Jeden to jak na APSC bardzo szeroki kąt, a drugi uniwersalny zoom - "standardowy".
Powinieneś sam sobie zadać pytanie, co najczęściej będziesz fotografował, czy bardzo szerokie kadry, czy tylko szerokie w kierunku krótkiego tele.
Jeśli miałbym kupić póki co tylko jeden obiektyw (drugi w przyszłości) to lepiej 10-20? myślę, że do nauki cykania fot krajobrazów będzie pasował jak ulał.
Do nauki wystarczy nawet i standardowy obiektyw KITowy.
A jak się już nauczysz i poczujesz, że potrzebujesz szerszego szkła i wiesz jak wykorzystać 10mm na APS-C - wtedy kup sobie tę Sigmę 10-20.
CarollaAtelier, nada się, ale na 70D będzie niepotrzebnie za wąska i będziesz musiała dość daleko odchodzić przy portretach. Nie przeczytałaś uważnie postów w tamtym wątku.
70D ma matrycę APS-C (z cropem 1.6x), czyli do tego celu lepszy będzie 100/2.8 (ustaliliśmy wspólnie, że najwygodniej będzie Ci kupić szkło Canona), który da kąt widzenia taki jak 160mm na 6D.
Po namysłach zdecydowałem się na zakup obiektywu 17-70, wyjezdzam niebawem do azji na dosc dlugo tak więc przyda się ciut lepszy niz kitowy obiektyw.
Co sądzicie o tych ofertach? warto zaryzykować kupno używek?
DevA, zalinkowałeś dwie aukcje, jedna zawiera nowszą wersję tego szkła z mocowaniem Canona, druga zaś starszą, z mocowaniem Nikona. Tak na wszelki wypadek zwracam uwagę, żebyś czasem nie kupił wersji do obcego systemu.
Co do tego czy warto ryzykować, to jak zwykle jest to kwestia co kto lubi. Ta Sigma jest dość przyzwoicie zbudowana i nie powinna szybko się psuć, ale w przypadku używanego obiektywu zawsze pozostaje pytanie, czemu go ktoś sprzedaje. Szczególnie jeśli „prawie nowy, zupełnie nie używany” itd.
Wysłany: Nie 22 Lut, 2015
DevA napisał/a:
...zawsze mam 2 tyg na zwrot.
Nie zawsze, tylko wtedy jak kupujesz od firmy i w opcji 'kup teraz'. Ta Sigma do Nikona ma opcję zwrot 14 dni, ale ta pierwsza (do Canona) nie, więc jej nie zwrócisz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10