Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zdecydowałam się w takim razie na:
Canon 450D + 18-55 IS (zestaw)= 2200zł + Sigma70-300 F/4,0-5,6 DG APO Makro do Canona = 700zł
razem 2900zł
Jak myślicie? to chyba rozsądne za tę cenę?
I mam jeszcze jedno pytanie -wiem że to forum o obiektywach, ale pewnie też pomożecie dalej - kupuję w sklepie internetowym, więc nie mam za bardzo z kim pogadać :
- do tego apartu potrzebuję jeszcze kartę - co mam kupić?
- pewnie przydałby się jakiś filtr polaryzacyjny - co kupić - jaką firmę (naczytałam się, że niektóre tańsze pogarszają sprawę zamiast polepszać)
- czy coś jeszcze powinnam kupić na dobry początek?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 07 Lip, 2008
sandisk ultra II 4 giga
filtr jak będziesz miała obiektyw (polar) pod rozmiar gwintu i UV - byle nie najtańszy - ja mam hama i jest ok
ja radzę monopoda pod 70-300
A czy ta Sigma będzię działać z Canonem? AF będzie działał dobrze?
Czytałam tutaj, że niektóre obiektywy trzeba wysyłać z aparatem do serwisu by coś tam wyregulowali.
Zdecydowałam się w takim razie na:
Canon 450D + 18-55 IS (zestaw)= 2200zł + Sigma70-300 F/4,0-5,6 DG APO Makro do Canona = 700zł
razem 2900zł
Jak myślicie? to chyba rozsądne za tę cenę?
I mam jeszcze jedno pytanie -wiem że to forum o obiektywach, ale pewnie też pomożecie dalej - kupuję w sklepie internetowym, więc nie mam za bardzo z kim pogadać :
- do tego apartu potrzebuję jeszcze kartę - co mam kupić?
- pewnie przydałby się jakiś filtr polaryzacyjny - co kupić - jaką firmę (naczytałam się, że niektóre tańsze pogarszają sprawę zamiast polepszać)
- czy coś jeszcze powinnam kupić na dobry początek?
Gratuluję decyzji , powinnaś byc zadowolona ( jak na razie) , co do 70-300 APO jak najbardziej dobry obiektyw na początek , ale cena trochę za duża tu masz 100 zł taniej
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84091
Polecam karty PQI 4GB za 50 zł ( na allegro) sam mam 3 szt. i polecam ( Sandisk też ) tu kupiłem : http://allegro.pl/item353...x120_od_ss.html
Przyda się zestaw do czyszczenia optyki oraz filtr UV , jezeli jestes zainteresowana powiem co i jak
[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 20:04 ]
kasia-777 napisał/a:
Dzięki.
A czy ta Sigma będzię działać z Canonem? AF będzie działał dobrze?
Czytałam tutaj, że niektóre obiektywy trzeba wysyłać z aparatem do serwisu by coś tam wyregulowali.
Bedzie i to nawet bardzo dobrze , chyba ,że bedziesz mieć front ( FF) lub backfocus ( BF) ale możesz zwrócić/zamienić obiektyw do 10 dni - ale to w najgorszym razie , na zapas nie martwiłbym się
czasami uważam, że lustrzanki kupują ludzie, którzy powinni cieszyć się małpką lub ostatecznie hybrydą
polaryzacyjny filtr oczywiscie się przyda ale zapomnij o tych z hipermarketow na kilkadziesiąt złotych (najtańszych) tak samo zresztą ze statywami, torbami/plecakami...
do czyszczenia optyki, czy może matrycy w aparacie? jak to drugie to gruszka jak pierwsze to nie wiem, moze ściereczki z mikrofibry najlepiej optyki w miarę możliwości nie ciapać
krisv740 [Usunięty]
pqi ni epolecam. dużo lepiej tańsze sandisk utra II. prędkośc wystarczająca cena do przyjęcia
filtr UV normalny nie ma wielu rodzajów-do tych szkieł proponuję najbardziej podstawowe za 30-50pln -np. hama, hoya
polaryzacyjny też tych firm-są całkiem ok. imho
a dwa w jednym brak
poz tym polara nie nosisz cały czas bo zabiera światło a i tak najjaśniejszych szkieł ni9e kupujesz
do czyszczenia gruszka, resztę jako płeć piękna -posiadasz- patyczki kosmetyczne i ok.
[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 21:03 ] Ostegolectric,
nie przesadzaj z cenami filtrów-nie do tych szkieł
tak jak napisałem będzie działać, po co dziewczynie zawracać piękną główkę filtrami po 150-200 pln do podstawowych szkieł.
polar hoya lub hama na początek wystarczy i biedy dla kieszenie nie będzie zbyt dużej
Zdjęć uczyłam się robić na analogu, naprawdę piękne. Z malpek takie nie wychodzą - sprawdzałam po znajomych.
Więc Ostegolectric - zrozum, kogoś ktoś chce się nauczyć działać na cyfrowej lustrzance i nie klasyfikuj tak latwo ludzi. W końcu między totalnymi amatorami małpek za 300zł a zawodowcami jest jeszcze spora grupa ludzi, która chce uwieczniać coś więcej niż "poruszone urodziny cioci z czerwonymi oczami" , chce się uczyć, udoskonalać i jestem pewna, że prosta lustrzanka to dla nich (dla mnie) dobry start po dobrym analogu.
Napisz jaki zestaw do czyszczenia optyki kupić.
Filtr UV? napisz jaki.
sam polaryzacyjny nie wystarczy? a nie ma 2 w 1?
Do czyszczenia optyki proponuje gruszkę ( taka do lewatywy w aptece - najlepsza i najtańsza - to nie żart ) , płyn do czyszczenia używam alkohol izopropylenowy kupiłem 1 litr - wystarczy na kilka lat ( w zestawie 2,3x drożej ) , sciereczka z mikrofibry materiał musi lekko błyszczeć i być rozciągliwa - dobra ok 20 zł np. firmy Tetenal ( nie kupuj w stylu zamszu - zostawia kłaczki) i masz zapewne w domu waciki kosmetyczne z bawełny .
Do krajobrazu polecam filtr polar CIR może być hoya , ja uzywam B+W i heliopan ( ładne niebieskie niebo wychodzi), do normalnych fot filtr UV jako ochrona obiektywu - hoya MC wystarczy, ja używam B+W,heliopan i marumi ( nie bież hama - to badziew).
Co do kart pqi nie wiem jakie kto ma doświadczenie ja mam jak na razie tylko pozytywne.
krisv740 [Usunięty]
kasia-777,
robiłaś analogiem-pięknie
nie słuchaj jak ktoś ci radzi małpę
rób swoje i bądź zadowolona z frajdy jaką to daje
pomaleńku zmienisz optyke i wtedy zainwestujesz w lepsze akcesoria
i tak z tych szkieł do niczego ci się nie przydadzą
najczęściej średnica jest 58/62mm
lepsze szkła mają 72/77mm
szkoda wydawać kasę
Kasia-777Nie pisalem tego z myslą o Tobie. to było takie małe OT
z tym, ze znam totalnych amatorów z lustrzankami (nawet z tego forum) których poglady są dość... ciasne.
Także sama lustrzanka to nie wszystko, równie ważny jest fotograf. a tobie zyczę udanych fotek. I jeśli czegoś nie będziesz wiedziała pytaj myśle że wiekszość forumowiczów postara się pomóc.
krisv740 [Usunięty]
Ostegolectric,
ja czyściłem i jest ok-może coś lepszego dostałem zamiast hama
[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 21:27 ] Ostegolectric,
masz na myśli mnieeeeeeeee?
jezdem ciasny?
krisv740, to się ciesz. bo ja słyszałem opinie kilku użytkowników hoyi (hoya'i, hoji? kurcze jak to napisać ) za kilkadzisiat zlotych no i nie były one pochwałami.
A co do ciasnych pogladów, nie chodziło mi o Ciebie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9