Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----



Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki komputer do Photoshopa CC (JAKI PROCESOR?)
Autor Wiadomość
multics 
Entuzjasta



Posty: 629
Wysłany: Sob 24 Sty, 2015   

cygnus, z i5 proponuję:
wersja budżet - http://ark.intel.com/prod...-up-to-3_40-GHz

wersja wydajnosc - http://ark.intel.com/prod...-up-to-3_90-GHz

Jeszcze tylko taka uwaga - sprawdź sobie jaką moc ma Twój zasilacz, nowy procesor będzie miał ponad dwa razy większy pobór mocy od starego (w przypadku i5 84W vs 35W Intel Core2Duo.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






fatman 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 3231
Skąd: Poznań
Wysłany: Sob 24 Sty, 2015   

cygnus, jak już coś w końcu wybierzesz to opisz zestaw konkretnymi numerami producenta bo też noszę się z zamiarem upgradeu.
Najpierw płyta z prockiem i RAM. Do tego pozapinam resztę mojego badziewia.
Myślę o czymś takim:
Zobacz ofertę: Intel Core i5 4690 4x3,5@3,9 + Gigabyte GA-Z97-HD3
http://allegro.pl/showItem2.php?item=4987616854
Albo takim:
Zobacz ofertę: Intel CORE i7 4790 4x3,6@4,0 + Gigabyte GA-Z97-HD3
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5013541264
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Sob 24 Sty, 2015   

cygnus napisał/a:
Wojmistrz: Przecież nie mogę zacząć od SSD skoro mój desktop NIE DZIAŁA i muszę zmienic proc i płytę.
Looz, najpierw napraw kompa, ale potem jak będziesz chciał go usprawnić, to zacznij od dysku.
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob 24 Sty, 2015   

fatman, jeśli już kupować coś nowego z myślą o SSD, to warto kupić już płytę główną ze złączem M.2

...to co linkujesz M.2 prawie na pewno posiada
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 611
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Sob 24 Sty, 2015   

Wojmistrzu: naprawa komputera polega na nabyciu nowego procesora. I płyty głównej, bo nie jest pewne który z tych elementów poległ.
Sugerujesz zakupienie mikroprocesora Athlon 64 X2 4000 i kompatybilnej płyty głównej (była z 2007 roku... Przywrócenie działania Windows XP Pro... A później - zastanowienie się nad upgrade.
Nie wydaje mi się to sensowne ani celowe, ani też ekonomicznie uzasadnione, wszak ten komputer z XP w ogóle nie nadawał się do zainstalowania Photoshopa.

Dlatego już Ci dziękuję za dalsze rady tego typu.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Sob 24 Sty, 2015   

Na AMD się nie znam. Posiadałem w czasach 386 i coś jeszcze z 15 lat temu. Intel to Intel :mrgreen:
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 611
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Wojmistrz:
Aha, to tłumaczy wiele. W przypadku Intela zakupienie siedmioletniego procesora i płyty głównej by później zastanawiać się nad upgrade byłoby ze wszechmiar uzasadnione.
Wymieniłem w poprzednim poście typ procesora który padł. Czyli sugerowana naprawa byłaby wymianą na taki sam, stąd AMD.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Po 1, ile możesz wydać?
Po 2, czy musi ci wstać ten system, czy możesz go instalować od nowa?
Takiego intela i7-3820 na lga2011 masz za £115, a i7-3770 na 1155 za £145.
 
 
fatman 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 3231
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Tutejszyn napisał/a:
fatman, jeśli już kupować coś nowego z myślą o SSD, to warto kupić już płytę główną ze złączem M.2

...to co linkujesz M.2 prawie na pewno posiada


Ile RAMu zalecasz na tym SSD M.2?
Czy 128Gb wystarczy? Czy więcej?
Czy takie coś wystarczy?
http://m.komputronik.pl/p...50_520MB_s.html

Płyta chyba ta:
http://www.gigabyte.pl/pr...-gaming_5rev_10
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

fatman, Z RAM nie ma co przesadzać. W poprzednim kompie poszedłem na całość i zainstalowałem... chyba 12GB. Renderuję obrazy 3D, wczytuję do Szopa wiele fotografii i chyba tylko raz w życiu zobaczyłem, jak zapełnia mi się owe 12GB.
Teraz do nowego kompa włożyłem 8GB i nie czuję jakiegokolwiek braku pamięci.

Dyski SSD z powodu swojej ceny służą na razie do instalacji systemu i programów. Do przechowywania danych na razie lepsze są talerzowce. U mnie system i programy to jakieś 50 GB, więc "dysk" SSD 120 GB zapełniam nawet nie w połowie..

Myślę że 8GB RAM i SSD 120 GB (na złączu M.2) to jest konfiguracja optymalna.

[ Dodano: Nie 25 Sty, 2015 11:08 ]
fatman napisał/a:
Płyta chyba ta:
Nie składam sam komputerów, więc nie powiem na pewno, ale płyta z chipsetem H97 i Z97, to chyba to :) Ja mam H97...
 
 
fatman 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 3231
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Tutejszyn, dzięki.
Właśnie chodziło mi o to jak duży ma być SSD.
Bo normalnie RAMu to zwykle instaluję 16Gb (4x4).

Czy rzeczywiście jest odczuwalna różnica w wydajnosci jak SSD jest zainstalowany na M.2 w stosunku do mSATA III. ?
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Oprócz startu systemu, nie wykonuję operacji dyskowych, które by tą przewagę maiły wykazać. Skoro jednak przepustowość SATA jest niższa, niż wydajność oferowana przez SSD, więc raczej pewne jest, że SATA zostanie wkrótce wyparte. Czy ktoś pamięta, jeszcze niedawno powszechny interfejs IDE?

Oczywiście można wziąć kalkulator, policzyć i powiedzieć, że transfer Sata III ma jeszcze niewielką przewagę nad transferem SSD M.2, który zalinkowałeś (6Gb/s do 4,4Gb/s na korzyść SATA), ale... cóż, SATA to już staroć, a SSD nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa.
 
 
fatman 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 3231
Skąd: Poznań
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

Tutejszyn, no ale... ponad trzy stówy trzeba wywalić za dysk SSD i dletego chciałem wiedzieć czy taka inwestycja jest opłacalna (mam przecież swoje 3 dyski SATA to przełoże je do nowego kompa).
Jeżeli nie jet to opłacalne to moźe lepiej te 3 stówy dołożyć i kupić lepszy procek?

Rozumiem, że na tym SSD istaluję tylko system.
Sorry za lameskie pytania... to znaczy, że Winda będzie się szybciej uruchamiać jak rozumiem?
Czy swap file dzieli sie automatycznie pomiedzy SSD i SATA (jak mu braknie miejsca) czy trzeba coś konfigurować?
I teraz jeżeli instaluję jaiś soft a on sie chce zainstalować w domyslnym katalogu to mam mu wskazać inny dysk niż SSD ? Czy nie będzie się potem "kwasiło" ?
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19862
Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

fatman, nie wiem jak to tam dokładnie w Windzie wygląda, ale po prostu dyskiem systemowym C: ma zostać ten SSD. Oznacza to konieczność sklonowania dotychczasowej partycji C: ze starego HDD na nowy SDD. Jeśli dotychczas na C: trzymałeś też inne dane, to przy klonowaniu trzeba będzie je pominąć, żeby tego 120GB nie przekroczyć.
Dla mnie dysk 120GB okazałby się za mały, ale ja mam dość sporo aplikacji i takich danych, które aplikacje przechowują na partycji systemowej. Wstawiłem Samsunga 840Evo o pojemności 250GB i mój staruszek po raz trzeci w swoim życiu uzyskał sporego kopa. Ale mówię o laptopie, gdzie przyrost prędkości związany z SSD jest raczej większy, tym bardziej, że u mnie tylko SATA I…
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie 25 Sty, 2015   

System zainstalowany na SSD uruchamia się naprawdę szybko.. Chciałem strzelać i powiedzieć 10-15 sekund, ale poświęciłem się, wyłączyłem kompa i zmierzyłem czas. Od naciśnięcia klawisza do zgłoszenia gotowości do pracy - 20 sekund.
fatman napisał/a:
Czy swap file dzieli się automatycznie pomiędzy SSD i SATA
To jest raczej zmartwienie systemu operacyjnego, a nie Twoje. Kiedy już zmęczysz kompa tak, że będzie już ledwo dyszał, system na pewno Cię o tym poinformuje. Poza tym masz 16GB RAM. Czy w ogóle system u Ciebie dotyka pliku wymiany?
fatman napisał/a:
I teraz jeżeli instaluję jaiś soft a on sie chce zainstalować w domyslnym katalogu to mam mu wskazać inny dysk niż SSD
Nie spotkałem się z taką sytuacją, ale jeśli już, to lepiej wskazać mu inny katalog na SSD. Logicznie SSD niczym nie różni się od HDD, więc dlaczego coś nie miałoby się zainstalować na SSD?
Lepiej już zdefiniować, aby wszystkie dane domyślnie zapisywały się na dysku innym, niż systemowy.

[ Dodano: Nie 25 Sty, 2015 14:05 ]
Też mam sporo aplikacji :)
komor napisał/a:
i takich danych, które aplikacje przechowują na partycji systemowej.
W windzie jedynie konfiguracja programów zapisywana jest w rejestrach na partycji systemowej. Rejestry to jednak raczej tylko kilobajty danych.. Wszystkim innym danym można wskazać dowolny katalog na dowolnym dysku :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 13