Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Samsunga znam tylko z opisów, więc nie mogę go ani polecić, ani odradzić. Na pewno nie jest złym aparatem, ale dla siebie wybrałem sego czasu Olympusa E-PL5 i nie żałuję tego - i tyle mogę powiedzieć. E-PL5 kupisz dzisiaj za wymienianą tutaj cenę (ja płaciłem za nowość dwa razy więcej). Protestuję tylko przeciw takim orzeczeniom, że "nie ma nic lepszego od ...". Są z gruntu fałszywe, bo dla Ciebie najlepszy jest ten aparat, który Ty wybrałeś. Formalnie rzecz biorąc - E-PL5 w teście optycznych.pl uzyskał więcej punktów niż NX300. Z tym, że wyniki testów to tylko jedna z informacji, którą powinieneś wzięć pod uwagę. Powinieneś po prostu dokładnie przeczytać opisy branych pod uwagę aparatów i wiedzieć dość dokładnie, co chcesz mieć. Pomocne są też rankingi ogłaszane przez rożne organizacje, czy też specjalistyczne serwisy internetowe.
Jednej rzeczy przed kupnem aparatu nie robiłem - nie czytałem opinii na forach internetowych
Samsunga znam tylko z opisów, więc nie mogę go ani polecić, ani odradzić. Na pewno nie jest złym aparatem, ale dla siebie wybrałem sego czasu Olympusa E-PL5 i nie żałuję tego - i tyle mogę powiedzieć. E-PL5 kupisz dzisiaj za wymienianą tutaj cenę (ja płaciłem za nowość dwa razy więcej). Protestuję tylko przeciw takim orzeczeniom, że "nie ma nic lepszego od ...". Są z gruntu fałszywe, bo dla Ciebie najlepszy jest ten aparat, który Ty wybrałeś. Formalnie rzecz biorąc - E-PL5 w teście optycznych.pl uzyskał więcej punktów niż NX300. Z tym, że wyniki testów to tylko jedna z informacji, którą powinieneś wzięć pod uwagę. Powinieneś po prostu dokładnie przeczytać opisy branych pod uwagę aparatów i wiedzieć dość dokładnie, co chcesz mieć. Pomocne są też rankingi ogłaszane przez rożne organizacje, czy też specjalistyczne serwisy internetowe.
Jednej rzeczy przed kupnem aparatu nie robiłem - nie czytałem opinii na forach internetowych
Myślałem też na tym Olympusem, ale podobno kręci gorsze filmy niż Sony czy Samsung ?
Być może.
Ale to jest właśnie przykład, że opinie opiniami, a Ty sam musisz wiedzieć, co dla Ciebie jest ważne w aparacie. Ja na przykład - do filmowania używam kamery i w opisach czy testach aparatów całkowicie pomijam część dotyczącą filmowania aparatem.
lukaszba1984, z trójki wymienionych stabilizację w korpusie aparatu (czyli ze wszystkimi obiektywami) ma Olympus. Sony i Samsung stosują stabilizację w obiektywach. Niektórych, ale jeśli chodzi o zoomy to prawie we wszystkich (nie znam dobrze obu tych systemów, ale wyjątkiem jest na pewno samsungowy 20-50). Na korzyść Samsunga i (nawet bardziej) Sony przemawia nieco większa matryca (APS-C vs 4/3 w Olku), ale coś za coś: obiektywy dla systemu micro4/3 mają generalnie b. małe gabaryty i wagę, zwłaszcza te Olkowe, bo Panasonic robi zoomy ze stabilizacją. Najlepsze (w tym systemie) są na ogół drogie, choć są pozytywne wyjatki. Z dość tanich obiektywów słynie Samsung. Itp., itd. Decyzja nie jest oczywista.
Spróbuj może dla każdego z tych aparatów zrobić sobie bazowy/docelowy zestaw korpus + obiektywy. Potem ceny. A dalej przeczytaj testy samych aparatów, a nastepnie obiektywów (jesli testy dla tych ostatnich są dostepne). Spróbuj wychwycić te cechy/parametry, które Tobie wydadzą się istotne. No i stopniowo redukuj wybór do dwóch itd.
Pozdrawiam
-J.
lukaszba1984, z trójki wymienionych stabilizację w korpusie aparatu (czyli ze wszystkimi obiektywami) ma Olympus. Sony i Samsung stosują stabilizację w obiektywach. Niektórych, ale jeśli chodzi o zoomy to prawie we wszystkich (nie znam dobrze obu tych systemów, ale wyjątkiem jest na pewno samsungowy 20-50). Na korzyść Samsunga i (nawet bardziej) Sony przemawia nieco większa matryca (APS-C vs 4/3 w Olku), ale coś za coś: obiektywy dla systemu micro4/3 mają generalnie b. małe gabaryty i wagę, zwłaszcza te Olkowe, bo Panasonic robi zoomy ze stabilizacją. Najlepsze (w tym systemie) są na ogół drogie, choć są pozytywne wyjatki. Z dość tanich obiektywów słynie Samsung. Itp., itd. Decyzja nie jest oczywista.
Spróbuj może dla każdego z tych aparatów zrobić sobie bazowy/docelowy zestaw korpus + obiektywy. Potem ceny. A dalej przeczytaj testy samych aparatów, a nastepnie obiektywów (jesli testy dla tych ostatnich są dostepne). Spróbuj wychwycić te cechy/parametry, które Tobie wydadzą się istotne. No i stopniowo redukuj wybór do dwóch itd.
Pozdrawiam
-J.
Poczytałem dzisiaj jeszcze troche i zrezygnowałem z NX3000 (jest tańszy zaledwie o 200zł od NX300) i z Olympusa.
Pozostały:
A kompakty mają jeszcze mniejsze gabaryty i wagę - gdzie tu logika?
Mniejsze gabaryty w m4/3 są okupione mniejszą możliwością kontroli GO aby to wyrównać trzeba kupować obiektyw jaśniejsze a więc większe i droższe.
Większość kompaktów ma jednak matryce stanowczo mniejsze od tych lustrzankowych czy mikro-4/3, a obiektywy mocno plastikowe, zakresy ogniskowych przeważnie dość spore, co wpływa negatywnie na ich osiągi. Nie można więc tej analogii ciągnąć zbyt daleko.
Mniejsze gabaryty w m4/3 są okupione mniejszą możliwością kontroli GO
Przełóżmy to na język zrozumiały dla każdego:
łatwiej zrobić zdjęcie ostre, niż rozmazane.
Taka złośliwość tych mniejszych matryc
A tam, współczynnik kreatywności Ci spadnie...
Nie jest to chyba aż tak tragiczne z tą GO - wymienię dwie możliwości. Pierwsza to obiektyw 45/1.8 Olympusa w cenie od ok 1k. Druga to dobranie przejściówki i praca z jasną stałką w trybie manualnym. W tym ostatnim przypadku możliwości są bardzo duże, bo jest bardzo dużo miejsca i można mieć przejściówki do bardzo wielu systemów bez dodatkowych soczewek. Może wyjść bardzo tanio.
Nie jest to chyba aż tak tragiczne z tą GO - wymienię dwie możliwości. Pierwsza to obiektyw 45/1.8 Olympusa w cenie od ok 1k. Druga to dobranie przejściówki i praca z jasną stałką w trybie manualnym.
Z tym bagnetem sa nawet obiektywy f0.95. Ręczne, natywne, bez przejściówki. Tanio jakoś raczej nie jest. Bezlusterkowce tanie nie są.
Przy okazji, to mała matryca, stare obiektywy na klatkę 135 mogą dać ciekawe efekty, ale na tej matrycy najczęściej są wyraźnie cn. przeciętne.
0.95 tanie nie jest, ale przejściówki umożliwiające korzystanie m.in. z analogowych stałek można kupić za 60 zł. Mnie dwie przejściówki umożliwiają korzystanie z niezłych obiektywów od mich starych Praktik i Sigmy 50/2.8 macro, więc mogę się skupić na czymś krótszym, ale tu rzeczywiście nie jest tanio i tak naprawdę nic mi do końca nie pasuje. Bo albo za długo, albo za mało ostre, albo za ciężkie etc., a i tak zwykle dużo za drogie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10