Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Usjwo, w zastosowaniach fotograficznych kojarzy mi się tylko konfiguracja. Nowe karty toshiby przekażą też miniaturki zdjęć, a inne zastosowania? Chyba nie płatności elektronicznie
A dlaczego nie? Karta która płace za metro, autobus, taxi działa w technologii NFC. Mam tez kartę do drzwi, windy, furtki która działa zblizeniowo. Zegary rejestrujące prace. Zastosowań jest mnóstwo.
Usjwo, kartę do drzwi masz na NFC? Serio? Mozesz podać jakies szczegóły, markę, itp? Bo chyba to nie zwykła komunikacja indukcyjna....?
No mam. Nie podam Ci jednak zadnych szczegolow, poniewaz ich nie znam. Nie ma na niej zadnych oznaczen (ze wzglegdow bezpieczenstwa), ot zwykla biala karta, dosc elastyczna, ciensza o plolowe od karty kredytowej. Takie karty uzwane czasami w hotelach, gdzie nie wkladasz jej do czytnika w zamku, tylko zblizasz do zamka.
Takich kart uzywam sporo, chociaz kazda jest innego typu. Do windy, do drzwi domu, do drzwi w pracy, do metra/autobusu/taxi. To wszystko sa karty zblizeniowe, wiec NFC.
To faktycznie nie sa fotograficzne zastosowania, ale chyba nie tylko o takie pytal OP.
Usjwo, to wszystko to karty RFID
Często jest to mylone z NFC. Ponieważ NFC ma dwa podstawowe tryby pasywny i aktywny.
W pasywnym wystarczy jedno urządzenie aktywne a drugie pasywne. Właśnie jak w RFID czyli: karta(pasywny) czytnik przy drzwiach(aktywny).
W NFC jest np tak:
Twój telefon(aktywny) a pasywny to np "tagi" które możesz sobie położyć na biurku, łózku itp
W pasywnym jest antena, cewka indukcyjna i mały układ "identyfikator".
Teraz przykładasz telefon do "taga" który leży na biurku za pomocą pola elektromagnetycznego(indukcja elektro magnetyczna) tag jest zasilany bezprzewodowo, dzieki temu przez chwle telefon "widzi" ten tag i odbiera od niego sygnał i np w telefonie zmienia Ci się profil na "biuro".
Jak idziesz spać i kładziesz telefon na "tagu" koło łóżka to przełącza się w tryb "cichy".
Komunikacja między urządzeniami które mają NFC nie polega na wysyłaniu danych np całych zdjęć, tylko danych które pomagają urządzeniom się zidentyfikować, połączyć np:
masz drukarkę i aparat z NFC+WIFI
Dane jakie wyślą do siebie poprzez NFC wyglądają mniej/wiecej tak(łopatologicznie mówiąc):
-Jestem drukarka nr 12345 możesz mnie znaleźć w sieci WiFi: XXXXOOO, mój adres to 198.168.0.2, hasło autoryzacji to XOXOXO..
-Jestem aparat nr 54321 łącze się z siecią XXXXOOO, mój adres to 198.168.0.3, użyje hasła XOXOXO do przesłania zdjęć nr 1,2,3,4,5
Później następuje połączenie poprzez WiFi i tam odbywa się cała reszta a ty możesz położyć aparat z dala od drukarki i czekać na wydrukowane zdjęcia. Oczywiście ta cała "komunikacja" którą opisałem wyżej, po NFC trwa ułamki sekund no i odbywa się w "komputerowym" języku.
Przede wszystkim NFC rożni się od WiFi zasięgiem i to w stopniu znacznym
Kolega nie pytał o RFID (najczęściej zbliżeniowe karty dostępu np: w korporacjach)
Tylko o NFC (najczęściej karty zbliżeniowe do płatności np: bankowych)
Swoją drogą podobnie działa immo w samochodach
A WiFi to już sam nie wiem po co jest, niebawem będzie w szczoteczce do zębów.
Ile to uciechy było jak się miało Lapka z podczerwienią a teraz karta SD ma nawet wbudowane Wifi ech...
Jak to po co
Masz telefon z NFC i siedzisz z kumplem w barze, zamiast szukać siebie na wzajem w sieci WiFi albo bluetooth to przykładasz telefony do siebie(pod warunkiem że oboje macie NFC) i juz możecie sobie przesyłać co tylko chcecie albo grać razem bez zbędnej konfiguracji.
Idziesz do kochanki i kładziesz tel u niej na biurku(gdzie jest tag NFC) a twój telefon automatycznie blokuje przychodzące rozmowy od żony i "chowa" jej zdjęcia, a na tapecie pojawia się fotka twojej kochanki, wszystko bez zbędnej konfiguracji.
Wracasz do domu kładziesz telefon na swoim biurku i pojawia się żona na tapecie w raz z "listą do zrobienia" specjalnie dla Ciebie idziesz dalej, do lodówki przykładasz telefon a ona "mówi" Ci że nie ma piwa i musisz iść do sklepu, przy okazji dorzuca Ci listę zakupów pozostawiona przez żonę. I wszystko to bez zbędnej konfiguracji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9