Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To zależy co dla ciebie znaczy lepszy? Np do kieszeni trudno będzie wcisnąć więc G9 wygrywa. Jeżeli patrzeć w kategorii jakości zdjęć to tak. Jest lepszy.
Witam ponownie
Nadal kupuję, ale dziś kompakt.
W miarę możliwości ostre zdjęcia, w miarę możliwości jasny obiektyw, może RAW?, może stopka na dodatkowa lampę?, ale może to nie takie ważne. I koniecznie manual, by móc pokombinować. Zależy mi między innymi na portrecie, przyzwoitym macro... jak na kompakt
Patrzę na wielkość matrycy, ale czy jeśli będzie inna niż 1/ 2,5 to jakość zdjęć będzie bezwzględnie lepsza? Czy w niektórych przypadkach to może być tylko chwyt marketingowy?
Wytypowałam:
Fz 18 lub 50, Canon S5IS lub G9, Fuji S9600, a może jeszcze coś innego?
[ Dodano: Wto 08 Lip, 2008 23:31 ]
Ja też jestem śpiąca, ale może Ktoś rzuci słówko...
[ Dodano: Wto 08 Lip, 2008 23:40 ]
PS
A potem się dziwicie, ze piszemy nie w tej rubryce, pod niewłaściwym tematem. Ale co robić, gdy tu nie chcecie wypowiadać swojego zdania.
Więc do jutra. Czekam niecierpliwie.
Ostatnio zmieniony przez bbeeaa Sro 09 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
O wielkość i wagę nie chodzi... Nawet im większy tym lepszy Jaka reporterka? Zdjęcia będą wykorzystywane do serwisu internetowego pomniejszone do rozdzielczości 600x600 pix. Czyli kupić 400D, tak?
W takim razie S9600.
Proszę jeszcze zaproponować, co do niego dokupić: filtr,osłona, konwerter, polar, jaka karta pamięci, lampa itp? Ponieważ "zielono mi", mile widziana szczegółowa propozycja, tak bym nie musiała już nad niczym sie zastanawiać, tylko zaufać i kupować.
PS
Jaki sklep wybrać?
Najtaniej jest w: SIRIUS oraz RAM (973 zł), KOMPUTRONIK i CYFROWE mają po 1078. A może kupić w zwykłym sklepie fotograficznym? Tak może bezpieczniej?
[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 09:15 ]
A co sądzicie o Canon PowerShot G6?
No tak mi się napatoczył. Brać go pod uwagę czy twardo pozostać przy S9600?
Pozostań jednak przy S9600 popatrz na agito.pl - ja na pewno dokupił bym w pierwszej kolejności polarka (plecałbym Hoyę), kartę 2GB (powinna wystarczyć) ew. dwie karty 2GB, jeżeli masz jeszcze fundusze na lampę zewnętrzną, to kupuj raczej taka z ruchomym w dwóch płaszczyznach palnikiem (bedziesz mogła wtedy odbijać światło od sufitów i ścian) - lampę "walącą" na wprost to raczej wogóle bym sobie odpuścił pomyśl jeszcze ew. nad jakimś statywem. Co do torby, to najlepiej zabrać wszystkie graty, które bedziesz chciała nosić i pójść z nimi wybierać torbę
PRO, przy takim formacie zdjęcia możesz robić nawet komórką.
400D da ci więcej możliwości niż kompakt.
Wiem, że mógłbym robić komórką Wykonałem już kilkanaście tysięcy zdjęć moim aktualnym kompaktem Benq DC C420 (niedostępny w PL) i postanowiłem kupić sobie coś lepszego do 2000 zł. Zastanawiam się tylko czy kupić dobrego kompakta czy może pierwszą w życiu lustrzankę? Różnicy w cenie prawie nie ma między G9 a 400D.. Nie wiem tylko czy po zakupie G9 nie będę żałował, że nie kupiłem lustrzanki... Ja jestem za 400D ale słyszałem opinie, że na KITowym obiektywie to słabe zdjęcia wychodzą... ale jak to napisał mnich zdjęcia z 400D z KITowym obiektywem wychodzą lepsze niż z G9...
A może, Gadeściku, jeśli dysponujesz czasem i cierpliwością, doprecyzujesz jaki ten osprzęt, zwłaszcza lampa - opisałeś mi ją bardzo barwnie - już ją sobie wyobrażam, ale jak opiszę ją sprzedawcy, to możemy się nie zrozumieć.
Polar - Hoya - taka informacja rozumiem wystarczy.
[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 21:10 ]
Halooo...
[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 21:34 ]
Na pierwszym miejscu Fuji S 9600, ale zwrócił moja uwagę również Nikon Coolpix P-5000.
Co Wy na to?
[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 22:02 ]
Czy mogę prosić o wskazanie sklepu i stworzenie konkretnego, przydatnego zestawu z aparatem Fuji S9600? (lampa, statyw, karta pamięci - chyba 2 giga w sam raz, polar, ewentualnie torba). A może na początek coś będzie niepotrzebne, albo pominęłam coś istotnego.
To nie dlatego, że jestem wygodna, tylko niepewna.
A może, Gadeściku (jeżeli już to Qadestciku to spora różnica ), jeśli dysponujesz czasem i cierpliwością, doprecyzujesz jaki ten osprzęt, zwłaszcza lampa
Lampa... hm.. Nie znam dokładnie specyfikacji S9600 i nie wiem dokładnie w jakie złącze jest wyposażony czy to TTL, czy "gorąca stopka", czy jedno i drugie, albo jeszcze coś innego Generalnie zasada jest taka (jak już dopasujesz to zlącze i lampa będzie współpracowała z aparatem): lampa powinna mieć regulację palnika w dwóch płaszczyznach tzn. w pionie (wystarczy 90', by odbijać od (niezawysokich) sufitów ) i w poziomie (idealnie byłoby 180', czyli 90' w lewo i 90' w prawo), a już zupełnym odjazdem byłoby gdyby miała chowany w korpusie dyfuzorek i rozpraszacz . Nie wiem czy to będzie odpowiedni model dla S9600, ale pooglądaj sobie lampę: Tumax 386 AFZ - jeżeli wspołpracuje z S9600 - to byłaby idealna (moim zdaniem oczywiście).
Polar Hoya - tylko dodaj, że CPL - znaczy kołowy
Torba - już wspominałem: zabrać graty do sklepu... ...i kupić lnianą, ekologiczną siatkę na zakupy w sieci popularnych hipermarketów (do środka wkładając skrawki gąbki, żeby sprzęt się nie poobijał) serio (!) pod warunkiem, że okaże się to dla Ciebie wygodnym rozwiązaniem - zupełnie na poważnie: nie musi to być droga torba ze znanym logo (nie będzie kusić oczu potencjalnych złodziei ) weź coś co wyda Ci się poręczne, wygodne, gdzie zmieścisz cały swój ekwipunek
Jeżeli chodzi o statyw: zdania są podzielone i wszyscy polecą Ci na pewno co najmniej jakiegośniedrogiego velbona powiem tak: możesz poszukać jakąś chińszczyznę na allegro w cenie do 100 PLN-ów i też nie będzie to zły wybór na początek - tylko kieruj się zasadą - by brać jak najwyższy model i z haczykiem umożliwiającym dociążenie, jak najwyższy - dlatego że będzie miał spory rozstaw nóg - a t oz kolei daje większą stabilizację całości zestawu: aparat/statyw
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Po długich analizach, przeczytaniu kilkunastu testów, licznych opinii zdecydowałem się na Canona EOS 400D. Jutro jadę kupić
Pozdrawiam
P.S. Jak wygląda sprawa gwarancji w Fotojockerze? Bo niby jest 12 mies. gwar. producenta plus 12 mies. gwar. Europejskiej? Może mi ktoś szczegółowo o tym napisać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10