Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 02 Lut, 2015
Lustrzanka - 300-400 zł
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 05 Lut, 2015   

MaciekNorth napisał/a:
Bo nie zawyżał ISO jak pozostałe, w rzeczywistości szumy były takie same
Nie były. Zbyt dobrze znam zdjęcia z tych matryc. Gdybyś przyczepił się do odszumiania zdjęć w implementacji Pentaksa, to miałbyś więcej racji.
MaciekNorth napisał/a:
Pentax k7 ma gorszą matrycę, choć jest nowszy i jakoś zdjęcia da się robić.
Pentax K-7 (i K20D) miał przede wszystkim bardziej uniwersalną matrycę od ICX493AQA. DR na niskich czułościach był mniejszy, ale wysokie czułości były o działkę użyteczniejsze (10-tka Sony we wszystkich implementacjach nie nadawała się do użytku powyżej ISO800), więc nie można powiedzieć, że 14-tka Samsunga była jednoznacznie gorsza.
MaciekNorth napisał/a:
To pokaż mi w tym Canonie LV z szybkim AF, stabilizację i duży odchylany ekran na którym można ocenić ostrość zdjęcia :roll:
Pokaż mi w tym Sony coś, co można nazwać wizjerem. :roll:
MaciekNorth napisał/a:
Dokładnie tak, jak dziesięcioletni 20D.
Nie uważam 20D z cudowny sprzęt, ale zdecydowanie lepiej przetrwał próbę czasu niż jakikolwiek wypust Sony ze zbliżonego okresu, poza może A700. Jakbym miał sobie kupić zabytkowy cyfrowy sprzęt z bagnetem A, to poszukałbym D7D. Choćby miał stać na półce i ładnie wyglądać.

Reklama

komor 
Moderator

MaciekNorth napisał/a:
Mit dwóch kółek tak jak Lenin - wiecznie żywy, to nic że ma miniaturowy ekran o rozdzielczości kalkulatora, na którym nic nie widać

Z tym akurat muszę się zgodzić. Dla osoby początkującej to może być całkowity fail.

muzyk 

komor napisał/a:
Z tym akurat muszę się zgodzić. Dla osoby początkującej to może być całkowity fail.

Więc po Chiny ludowe lustrzanka, jeśli kasy brak?
Są kompakty, może jakiś tani GF1 w kicie. :idea:

komor 
Moderator

muzyk napisał/a:
Więc po Chiny ludowe lustrzanka, jeśli kasy brak?

Z tym też się zgodzę. :) Ale jesli już lustrzanka, to może jednak nowsza z nieco niższej półki – powinna być tańsza. A jeśli jednak coś w stylu 20D, to trzeba zdawać sobie sprawę, że taki szczegół jak ekran LCD może okazać się szokiem.

muzyk 

komor napisał/a:
A jeśli jednak coś w stylu 20D, to trzeba zdawać sobie sprawę, że taki szczegół jak ekran LCD może okazać się szokiem.

Cóż... szokiem może się też okazać, co ta stara puszka potrafi z siebie wypuścić.

komor 
Moderator

muzyk, wspomnień czar… ;)

MaciekNorth 
Entuzjasta

jaad75 napisał/a:
Nie były. Zbyt dobrze znam zdjęcia z tych matryc.
A ja znam zdjęcia z A200, gdzie przy współczesnych programach używalne jest nawet ISO 3200. No chyba że ktoś używa tylko JPG, to ma gorzej. Ale JPG tez da sie odszumić w zewnętrznym programie.

jaad75 napisał/a:
Pentax K-7 (i K20D) miał przede wszystkim bardziej uniwersalną matrycę od ICX493AQA. DR na niskich czułościach był mniejszy, ale wysokie czułości były o działkę użyteczniejsze (10-tka Sony we wszystkich implementacjach nie nadawała się do użytku powyżej ISO800), więc nie można powiedzieć, że 14-tka Samsunga była jednoznacznie gorsza.
A200 i K7 szumią tak samo, a dynamika w tym drugim na niskich czułościach jest gorsza (i tu przewaga), na wysokich podobna.

jaad75 napisał/a:
Pokaż mi w tym Sony coś, co można nazwać wizjerem.
Pokaz mi w 20D coś co można nazwać wizjerem :lol:

model / mnożnik ogniskowej / powiększenie / pokrycie / efektywna wielkość
Canon 20D / 1,6 / 0,90x / 95% / 0,53
Sony A330 / 1,5 / 0,74x / 95% / 0,47
Sony A100 / 1,5 / 0,83x / 95% / 0,52
Nikon D200 / 1,5 / 0,94x / 95% / 0,60
Sony A900 / 1 / 0,74x / 100% / 0,74
Canon 1D X / 1 / 0,76x / 100% / 0,76

Jak widać w przypadku Canona, mnożnik 1,6 mimo pryzmatu bardzo "pozytywnie" wpływa na wielkość wizjera :lol: Dla mnie dobry wizjer, to pełnoklakowy kryjący 100% kadru, choć małych też używam i żyję :razz:

jaad75 napisał/a:
Nie uważam 20D z cudowny sprzęt, ale zdecydowanie lepiej przetrwał próbę czasu niż jakikolwiek wypust Sony ze zbliżonego okresu, poza może A700.
W zbliżonym okresie (2004) Sony nie robiło lustrzanek. Można to co najwyżej porównać ze spóźnionymi wytworami Minolty. Poza tym 20D w tamtym czasie był pozycjonowany wyżej niż 70D obecnie, więc wiadomo że będzie solidniejszy, ale i tak jest bardziej przestarzały technologicznie niż o połowę młodsze entry level. Notabene mam KM D5D, jako eksponat, i ekran o takiej rozdzielczości jak w 20D, czyli 160x240 pikseli można obecnie traktować tylko w kategorii żartu :lol:

jaad75 
Klub Pierdzieli

MaciekNorth napisał/a:
A ja znam zdjęcia z A200, gdzie przy współczesnych programach używalne jest nawet ISO 3200
Akurat nie o A200, a o A100 mi chodzi. Nie przypominam sobie, żebym jakieś zdjęcie z A200 kiedykolwiek obrabiał, nawet testowo, natomiast pliki z A100, K10D i D80 swego czasu męczyłem dość mocno - wynik był zdecydowanie najgorszy dla Sony. Popatrzyłem na DxO i niby faktycznie A200 jest minimalnie lepszy, tyle, że jeśli dobrze pamiętam, to wyposażony był ten model nieco gorzej... W ISO3200 z tych matryc nie wierzę - wiem jak to wyglądało już przy ISO1600. :smile:
MaciekNorth napisał/a:
A200 i K7 szumią tak samo, a dynamika w tym drugim na niskich czułościach jest gorsza (i tu przewaga), na wysokich podobna.
Nie wiem jak w realu A200, ale mogę Ci powiedzieć w stosunku do K10D - nie ma porównania. ISO1600 jest w K-7 zupełnie użyteczne, w K10D, a nawet nowszym K200D absolutnie nie (zauważ, że obydwa wypadają lepiej na takim DxO). Trzeba się mocno pobawić, żeby dobrze wyglądały nawet większe miniaturki sieciowe, a co dopiero wydruki. No chyba, że czarno-białe... :razz:
Przypuszczam, że opierasz się na wynikach K-7 z DxO, które są nadspodziewanie niskie, w porównaniu do posiadającego tę samą matrycę K20D, ale w praktyce różnica jeśli istnieje, to jest mnimalna, natomiast oba są w wysokich czułościach zauważalnie lepsze od 10MPix CCD.
MaciekNorth napisał/a:
Pokaz mi w 20D coś co można nazwać wizjerem :lol:
W porównaniu z dobrymi wizjerami APS-C, zwłaszcza współczesnymi, wizjer 20D jest kiepski, ale wciąż jest to o niebo lepiej, niż A3xx z dodatkową matrycką do LV (bo o tych modelach pisałeś przecież, a nie o A100).
MaciekNorth napisał/a:
W zbliżonym okresie (2004) Sony nie robiło lustrzanek.
Powiedzmy, że "zbliżony okres" traktuję nieco szerzej niż Ty. :wink:

RB 

jaad75 napisał/a:
MaciekNorth napisał/a:
A ja znam zdjęcia z A200, gdzie przy współczesnych programach używalne jest nawet ISO 3200
Akurat nie o A200, a o A100 mi chodzi. Nie przypominam sobie, żebym jakieś zdjęcie z A200 kiedykolwiek obrabiał, nawet testowo, natomiast pliki z A100, K10D i D80 swego czasu męczyłem dość mocno - wynik był zdecydowanie najgorszy dla Sony. Popatrzyłem na DxO i niby faktycznie A200 jest minimalnie lepszy,

A100 na ISO1600 oprócz samego szumu zdecydowanie zmieniał kolory w kierunku jakiegoś takiego ni to fioletu ni niebieskiego, to było głównym problemem tego korpusu na tym ISO (zresztą, maksymalnym). Sam SNR nie był tam jakoś głęboko gorszy od d80. W a200 tego już nie było. Poza tą własnością matrycy natomiast w a200 trudno znaleźć jakieś zmiany na lepsze, te na gorsze natomiast dość łatwo.
Co do kupowania tego...
Mimo sentymentu - odradzam. Mój a100 prawie 2 lata temu bez wahania oddałem za stówę (korpus). Jak ktoś nie potrzebuje ISO powyzej 400 i starczy mu dokadny AFS (i tyle jeśli o AF chodzi) to proszę bardzo. Można mieć coś co zrobi ładne fotki za grosze.

duduszko 
Nowy

Wysłany: Pią 06 Lut, 2015   

Abstrahując od tego że mowa o A200, facet chce mi sprzedać body za 300 zł z obiektywem w którym wyłamane są ząbki, bo twierdzi że żona przekręciła jak był w Chorwacji :D To jest w ogóle możliwe ? Czy trzeba się mocno namęczyć, żeby coś takiego zrobić ? Przebieg aparatu sprzedający ocenia na jakieś 2500 zdjęć

muzyk 

Wysłany: Sob 07 Lut, 2015   

Kup złom...

Preskaler 
Entuzjasta

Złom i kłopoty dla siebie i dziewczyny. Kup jakąś porządną książke o fotografii a resztę pieniędzy przelej na konto dziewuchy i składajcie przynajmniej do kwoty 1,5 kzł. Za takie pieniądze można się cieszyć lustrzanką.

muzyk 

Preskaler napisał/a:
Kup jakąś porządną książke o fotografii

lepiej choćby 20D i praktykować...

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Cytat:
Kup jakąś porządną książke o fotografii
Cytat:
lepiej choćby 20D

Najlepiej książkę i aparat (ale nie złom).

muzyk 

Ba...

Odpowiedz do tematu