Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----



Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki komputer do Photoshopa CC (JAKI PROCESOR?)
Autor Wiadomość
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 615
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Sro 04 Lut, 2015   

Tutejszyn: na podstawie fragmentarycznych informacji wyciągasz generalne wnioski. Niepotrzebnie.
Ale jeśli chcesz wiedzieć więcej to mojego notebooka kupiłem chyba 4 lata temu a właściwie... dostałem w promocji z telefonem. Kiedy ponad rok temu nabyłem Photoshopa CC okazało się, że nie mam go na czym zainstalować, bo wymaga co najmniej Win 7. Więc tanio nabyłem w internecie Win7, zainstalowałem w notebooku, co nie było chyba specjalnym błędem (wersja 32 bitowa) skoro mam tylko 4 GB RAM. A blaszaka używała głównie żona, do mailowania, no i w końcu ów blaszak się zbiesił.
Co z dotychczasowych posunięć uważasz za trwonienie? Usiłuję się dowiedzieć od Was czego potrzebuję żeby CC działał istotnie sprawniej niż aktualnie działa, a jak się dowiem to mogę sensowniej wydać pieniądze.
Przy okazji - jaki komputer uważasz za "docelowy"? Przecież za 4 lata będzie przestarzały (hardware albo system operacyjny) i będzie wymagał upgrade aby zaktualizować używane na bieżąco oprogramowanie.
Z tego punktu widzenia każdy komputer jest trwonieniem pieniędzy. Przecież można zapisywać zdjęcia od razu w aparacie w JPG odpowiedniej jakości, publikować w sieci jak i przeglądać przy pomocy telefonu.

Fatman - bardzo interesująco piszesz. Wiedziałbym już co zrobić, gdyby nie to że muszę naprawić blaszaka, a więc jednak chyba płyta główna i procek mnie nie ominą. Wynikałoby z Twojego doświadczenia że po prostu jak najbardziej ekonomiczna płyta/procek i dużo RAM.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sro 04 Lut, 2015   

cygnus napisał/a:
co nie było chyba specjalnym błędem (wersja 32 bitowa) skoro mam tylko 4 GB RAM.
O ile mnie pamięć nie zawodzi, to wersja 32 bitowa potrafi adresować do niecałych 4 GB RAM, a więc jednak mogłeś wybrać lepiej.

Piszesz:
cygnus napisał/a:
Wynikałoby z Twojego doświadczenia że po prostu jak najbardziej ekonomiczna płyta/procek i dużo RAM.
choć sam wcześniej mówisz
cygnus napisał/a:
Przecież za 4 lata będzie przestarzały (hardware albo system operacyjny) i będzie wymagał upgrade aby zaktualizować używane na bieżąco oprogramowanie.
Miotasz się waść... Moja rada, przestań strzelać na oślep, tylko kup coś na poziomie i5, do tego pasującą płytę, pamięci... ile tam chcesz, a będziesz miał spokój do następnej awarii, przy szczęśliwych wiatrach za 10 lat.

jeszcze taka mała dygresja
cygnus napisał/a:
Więc tanio nabyłem w internecie Win7
nie ma taniego Windowsa. Na pewno są aukcje, gdzie można kupić licencję za parę groszy, jednak są to aukcje, gdzie gdzieś tam w treści, małym druczkiem jest napisane, że po transakcji nie znacie się... :)
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 615
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Sob 07 Lut, 2015   

Co mam jeszcze napisać, skoro Waść wiesz wszystko lepiej.

Konfiguracja z Win32 na kościach z 4 GB jest typowa, chociaż część pamięci się marnuje.
Miotam się? Czy ja pytałem o DOCELOWY komputer?? Warto posiąść umiejętność czytania ze zrozumieniem, przed udzielaniem pouczeń. Wyimaginowany 'docelowy' komputer Tutejszyna po 4 latach przestanie być docelowy i stanie się przestarzały.

Wielkie dzięki za precyzyjną wskazówkę: "kup jakieśtam i5 z odpowiednią płytą i ile chcesz pamięci".
Teraz już wiem jakie, ile i za ile.

Uważam temat za zamknięty, w tym Forum niczego się nie dowiem.
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sob 07 Lut, 2015   

Widzisz we mnie wroga, krytykanta i zarozumialca, a chciałem tylko pomóc. Może tylko inaczej patrzę na pewne rzeczy. Mam pewne doświadczenie, które mówi, że nieważne co kupisz i ile pamięci do tego włożysz. Ważne, aby wcelować w jakieś sprzętowe widełki. Dlatego procesor i5, a pamięci... Cóż, mówiłem że mam 8GB, a obrabiam grafikę i renderuję obrazy 3D. Patrząc na zajętość pamięci w trudniejszych procesach widzę, że i tak wykorzystuję ją tylko w części. Dlatego napisałem, że pamięci ile włożysz, będzie dobrze. Chcesz 32GB? Proszę bardzo. Na pewno nie zaszkodzi. Fakt, mam dobrą kartę grafiki, ale akurat w PS to nie ma znaczenia.
Ty z kolei chcesz dostać odpowiedź konkretną. "Taka" płyta, "taki" procesor, koniecznie z numerem serii, w niebieckim pudełku, bo pakowane w czerwone mają zworki wyprodukowane na Tajwanie, a to... chyba źle. Sam mówisz o swoich problemach, o pracy na niewydolnym lapku, o nowym systemie. Budujesz obraz jakiejś niemocy, do tego w rozwiązanie swoich problemów chcesz włożyć jakieś 200 funtów. Moim zdaniem w ten sposób brniesz w nowe problemy. Dlatego poradziłem całkiem szczerze i bez złośliwości: procesor i5, do tego pasująca płyta i pamięci ile tam chcesz, a raz wydane pieniądze rozwiążą Twoje problemy na lata. Zrobisz, jak zechcesz, a ja pozwolisz, się odmelduję.


cygnus napisał/a:
Warto posiąść umiejętność czytania ze zrozumieniem, przed udzielaniem pouczeń.
Pouczasz mnie, jak jakie mam nabyć umiejętności?
 
 
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy



Pomógł: 282 razy
Posty: 8431
Wysłany: Sob 07 Lut, 2015   

cygnus napisał/a:
Konfiguracja z Win32 na kościach z 4 GB jest typowa,

No, mam jeszcze coś takiego.
Wystarcza, acz, W7 trzeba cofnąć do wyglądu 98, by sprawniej działał.
I działa.
Niebawem chyba zmienię na przynajmniej 64 bit i SSD.
 
 
111lisu 
Rozmowny
Wyznawca Debiana



Posty: 240
Skąd: Sanok
Wysłany: Sob 14 Lut, 2015   

Architektura 64 to podstawa dzisiaj, świat linuxowy już od dawna na tym siedzi.
W skrajnych przypadkach stosuje się Multiarch
Niemniej jednak część starszych programów 32 może mieć problemy,
pomimo włączonej zgodności ze starszymi problemami.
Mówię w tym momencie o aplikacjach MS Windows,
ale PS chyba nie ma takich problemów, może jakaś stara wersja.

Szkoda, że SSD jeszcze dość drogie, ale niebawem nie będzie talerzy,
tylko opracowanie technologii odrobią, Niezłego kopa daje maszynie.
Niestety tylko SLC "dorównują" mechanicznym dyskom trwałością.

Pasowałoby kiedyś spróbować jak się spisuje oprogramowanie PS / LR ... z RAID 10
ale z większą ilością dysków a do tego SSD ciekawe czy wtedy soft by "wyrobił się".
Nie zawsze wydajność softu idzie z wydajnością sprzętu niestety.
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 615
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Nie 17 Maj, 2015   

Odgrzebuję stary temat, bo, jak się wydaje, jutro kupię komputer. Zamiast wybebeszać zepsutego blaszaka z 5 dyskami zdecydowałem się na umiarkowanego laptopa, który z pewnością nie zadowoliłby orędowników dysków SSD.
Będzie to Lenovo G50-70 59433136,
intel 74510 z zegarem 2.0 Turbo 3.1, 8 GB RAM, HDD 1TB, karta Radeon R5 M230 2GB, wyjście VGA.
Stary lapek pójdzie w łapki mojej Piękniejszej Połowy, do celów komunikacyjnych.

Trzeba będzie zbadać metodykę przeniesienia na nowego lapka Fotoshopa CC, Lightroom i Portrait Proffesional Studio.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Nie 17 Maj, 2015   

cygnus, troszkę ci zeszło :) Gratuluję wyboru.
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 615
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015   

Sorry, wybór wyborem, musiałem go zmienić na inny.

Asus 556L, i54210U, GeForce 820M, HDD 1TB, RAM 4GB będę sobie musiał sam rozszerzyć bo "nie było na składzie", zajmę się tym już w Anglii.
No cóż, na pewno nie jest to wymarzona konfiguracja, ale myślę że sobie popracuję z większym komfortem niż dotychczas.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015   

Dlaczego nie kupowałeś w UK? Polecam CCLonline nawet jak byś chciał jakieś flaki wymienić. Na początek wywalił bym tego 1TB :) i koniecznie podwoił RAM. Reszta jaka będzie, okaże się "w praniu".
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19863
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015   

Wojmistrz napisał/a:
Dlaczego nie kupowałeś w UK?

O to samo miałem zapytać. Nawet jak nie będzie taniej, to przynajmniej w razie wu łatwiej skorzystać z gwarancji.
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 615
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015   

Akurat lepiej mi pasowały opcje zakupu w Polsce.
Oczywiście że RAM powiększę. Niestety, na zakup miałem jeden dzień i akurat nie znalazłem pasujących kości.
A dysk zostawię. Zasadniczy magazyn moich zdjęć jest na zewnętrznym dysku i nie widzę powodu by to zmieniać.

Przy okazji - jest tam wlutowane 4 GB i zostaje wolny slot. Włożenie tam modułu 8 GB będzie ok, czy tylko 4 GB wchodzą w grę?
Ostatnio zmieniony przez cygnus Pon 18 Maj, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19863
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015   

SSD w przypadku laptopa to jest naprawdę niesamowity kop. Polecam.
 
 
cygnus 
Entuzjasta


Pomógł: 3 razy
Posty: 615
Skąd: Bognor Regis, Anglia
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015   

Właśnie zoczyłem takie coś:
Seagate 1TB 2.5 inch Laptop Solid State Hybrid Drive.
Taka hybryda wydaje mi się bardziej interesująca od SS. Może i rozważę, chociaż nie w najbliższych dniach.
Używa ktoś z Kolegów hybrydę?
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pon 18 Maj, 2015   

Hybrydy też niezła sprawa.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13