Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 02 Mar, 2015
Dobry Canon do zdjęć portretowych
Autor Wiadomość
cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Sob 07 Lut, 2015   

jaad75 napisał/a:
zniekształcenia perspektywy
to formaliscie wolno tak pisać ? :cool:

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

cybertoman, niech Ci będzie - zmiany perspektywy na (w tym wypadku) mniej pożądaną, niż naturalnie postrzegana. :wink:
Może być?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

jaad75 napisał/a:
Może być?
No pewnie. Zniekształcenia perspektywiczne też może być :wink:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Nie, skoro wybrałaś 6D (ma większą, tzw. pełnoklatkową matrycę), to do headshotów powinnaś wybrać dłuższą ogniskową, czyli przynajmniej te 135mm. Pozwoli Ci to przy zdjęciach samej twarzy odsunąć się na właściwą odległeść, by uniknąć zniekształcenia perspektywy.
By zrobić takie samo wypełnienie kadru 85-tką musisz skrócić ten dystans, a to właśnie wpływa na zniekształcenia perspektywiczne (uszy pozornie przesuną się do tyłu, nos powiększy itd.) - oczywiście różnice przy wymienionych ogniskowych nie będą duże, ale zauważalne, a w wymienionym zastosowaniu raczej niepożądane.
Ponieważ mówiliśmy o szkle makro, żeby oszczędzić Ci konieczności kupowania dwóch obiektywów, to najbliżej wspomnianej ogniskowej będą 150-tki makro.
Jeśli chodzi o Canony z mniejszą matrycą (APS-C), które wymieniałaś na początku, to potrzebujesz ogniskowej, która da Ci ekwiwalent w okolicach pełnoklatkowego 135mm (czyli podobny kąt widzenia), więc potrzebujesz szkła makro, którego ogniskowa przemnożona przez tzw. crop factor (w Canonie APS-C to 1.6), da Ci okolice 135mm, czyli np. 90-105mm (takie szkła makro są popularne).
Wspomniana 85-tka byłaby jak najbardziej odpowiednia do APS-C, tyle, że to szkło typowo portretowe, nie zrobisz nim zbliżeń detali (stosunkowo duża minimalna odległość ostrzenia) i musiałabyś dokupić kolejne szkło do tego celu.

Jaad. Ciekawe to. Nie ukrywam, że nie znam się na tym, bo nie mam do czynienia z portretowaniem studyjnym, w tym "strzałami głowy" ;)
Mnie WYDAWAŁO się, że na FF zniekształcenia kończą się na 35 mm, a tu prosze.
Czyli, do tego 6d warto by jednak dziabnąć Sigmę 150 2.8 OS - i piękne portrety wyjdą, a i makro wyborne.

P.S. Przekonujesz mnie do 135 L. :wink:
P.S. 2 od jakiej ogniskowej na FF nie ma "przerysowań"? 110/120mm?

komor 
Moderator

muzyk napisał/a:
Mnie WYDAWAŁO się, że na FF zniekształcenia kończą się na 35 mm, a tu prosze.

Już dawno powinieneś zapoznać się z tym:
http://mcpactions.com/201...ers-experiment/

Niedawno linkowałem. Albo do Google wpisać: „portrait focal length examples”.

muzyk 

komor napisał/a:
Już dawno powinieneś zapoznać się z tym:
http://mcpactions.com/201...ers-experiment/

Niedawno linkowałem. Albo do Google wpisać: „portrait focal length examples”.

Masz rację. Teraz już wiem więcej :wink:
Dziękuję! :o

Tym niemniej, podtrzymuję, że każda ogniskowa (pisałem nie raz) nadaje się do portretów, w zależności od tego jaki efekt chce się osiągnąć.

P.S. Teraz nie dziw mi się, dlaczego do krajobrazów zacząłem 200 mm używać :wink:
Podoba mi się w krajobrazie taka perspektywa.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

muzyk napisał/a:
od jakiej ogniskowej na FF nie ma "przerysowań"?
Odległość od obiektu jest istotna, nie ogniskowa.

muzyk 

cybertoman napisał/a:
Odległość od obiektu jest istotna, nie ogniskowa.

No to w takim razie co z tymi 100 milimetrami na FF?

komor 
Moderator

muzyk napisał/a:
Tym niemniej, podtrzymuję, że każda ogniskowa (pisałem nie raz) nadaje się do portretów, w zależności od tego jaki efekt chce się osiągnąć.

Zgoda. W przypadku fotografii makijażu efekt chcemy osiągnąć naturalny. :) Bez przerysowań.
Ciekawe czy pytająca nie ma nas już serdecznie dosyć, bo nie dość, że udzieliliśmy jej sprzecznych porad, to teraz jeszcze poziom teoretyzowania wzrósł niepomiernie.

Ja nadal twierdzę, że szkoda by mi było dziesięciu tysi na 6D+100 Macro czy 135L do takich celów, bo wolałbym 70D + 100 Macro i porządne oświetlenie, komputer, monitor i Lightroom czy Photoshop.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
No to w takim razie co z tymi 100 milimetrami na FF?
Chęć wypełnienia kadru twarzą, przy tym kącie widzenia, wymusi zbytnie krócenie odległości, czyli przerysowanie perspektywy. :roll:

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Godząc się na utratę rozdzielczości można zachować odpowiednią odleglość i "kropować". Tak w kwestii formalnej tylko.

jaad75 
Klub Pierdzieli

cybertoman, oczywiście, wspominaliśmy o tym wyżej.

CarollaAtelier 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Lut, 2015   

haha dość broń boże nie mam:d cieszę się że dyskusja się rozwija:D:D

[ Dodano: Pon 09 Lut, 2015 13:25 ]
to jeszcze jedno pytanie, czy do canona 70d nada się też ta sigma 150 2.8 OS ??

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 10 Lut, 2015   

CarollaAtelier napisał/a:
to jeszcze jedno pytanie, czy do canona 70d nada się też ta sigma 150 2.8 OS ??
Odpowiedziałem Ci w innym wątku. Do 70D za długa - tutaj kup coś z przedziału 90-105 mm.

CarollaAtelier 
Nowy

Wysłany: Pią 13 Lut, 2015   

jaad75 dziekuję ślicznie za rady, powoli ogarniam nazewnictwo i stąd te pytania:D

Odpowiedz do tematu