Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Byle jak i byle co to można robić kompaktem. Jak już ktoś kupuje specjalizowane szkło to chce mieć jakość. Jeżeli coś się rusza to ani statyw ani stabilizacja nie pomoże. Jeżeli lepszą jakość da szkło bez stabilizacji to akurat w makro to powinno wygrać. W innych dziedzinach i przy większych ogniskowych niekoniecznie.
MM, cenię Cię jako fachowca, ale makro z ręki i ze statywu zrobiłem wystarczająco dużo, żeby mieć swoje zdanie. Ktoś z D3100 i 18-55 będzie na pewno zachwycony zmianą na jakikolwiek obiektyw makro, a taki ze stabilizacją tym bardziej. Nie wszystkie robaczki ruszają się na tyle szybko, żeby potrzebny był krótki czas, ale użycie statywu może być już zbyt upierdliwe. A trzęsąca się ręka jak najbardziej w skali makro przeszkadza.
Wszystko zależy od sposobu pracy. Lub zabawy, bo raczej o tym drugim w tym wątku mówimy.
Statyw jest przydatny 100 razy bardziej, tylko kto z młodych ma o tym pojęcie....
Hmm w makro statycznym - statyw jak najbardziej, ale jeśli foci się coś, co szybko zmienia miejsce siadu, ze statywem nie ma szans.
Do tego choćby własnej roboty dyfuzor zakładany na wbudowaną lampę.
klik
Sunders, przy makro „z podchodu” stabilizacja jest bardzo przydatna
Przy "czymś co szybko zmienia miejsce siadu" wątpię, choć nie podważam sensowności posiadania stabilizacji w ogóle. Posiadam Canona 100 mm f/2.8 L Macro IS USM i lubię ten obiektyw. Chodziło mi głównie o to, że jak budżet jest ograniczony, to z posiadania stabilizacji w Tamronie AF SP 90 f/2.8 Di Macro mógłbym bez wielkiego żalu zrezygnować.
co szybko zmienia miejsce siadu, ze statywem nie ma szans
Pełna zgoda.
Jak sobie z tym poradzić napisałeś samemu. Ja do tego używam jeszcze coś tak prozaicznego jak krótszych czasów.
Natomiast na typową statykę nikt mi nie powie, że wymyślono coś lepszego od dobrego statywu.
[ Dodano: Czw 12 Lut, 2015 17:10 ]
komor napisał/a:
Wszystko zależy od sposobu pracy. Lub zabawy
Do zabawy to stabilizacja jest lekarstwem na wszelkie bolączki dla 90% ludzi kupujących lustrzanki. Jak nie dla 99%...
Ja do tego używam jeszcze coś tak prozaicznego jak krótszych czasów.
Gdy się przymyka obiektyw do makro i na dystansach makro? Jakie krótkie czasy wtedy można mieć, żeby nie wyjść poza ISO powiedzmy 400? Nawet przy doświetlaniu lampą chce się zarejestrować sporo zastanego, dla naturalnego oświetlenia, a to wymaga albo dłuższego czasu, albo wyższej czułości.
MM napisał/a:
atomiast na typową statykę nikt mi nie powie, że wymyślono coś lepszego od dobrego statywu.
Nikt nie twierdzi inaczej.
Sunders napisał/a:
Przy "czymś co szybko zmienia miejsce siadu" wątpię
Między statyką a szybko uciekającymi muchami jest jeszcze cała gama owadów, które bez problemu można sfotografować z ręki, a ze statywu raczej nie, lub bardzo niewygodnie.
Sunders napisał/a:
Chodziło mi głównie o to, że jak budżet jest ograniczony, to z posiadania stabilizacji w Tamronie AF SP 90 f/2.8 Di Macro mógłbym bez wielkiego żalu zrezygnować.
Ale tam jest jakieś 300 zł różnicy w cenie, o ile dobrze rzuciłem okiem. I 1000 zł z budżetu jeszcze pozostaje w kieszeni.
Między statyką a szybko uciekającymi muchami jest jeszcze cała gama owadów, które bez problemu można sfotografować z ręki, a ze statywu raczej nie, lub bardzo niewygodnie.
Skoro uważasz użycie statywu za bardzo niewygodne, to może monopod - wygodniejszy od statywu, być może nie tak wygodny jak stabilizacja, ale jednak od niej skuteczniejszy
[ Dodano: Czw 12 Lut, 2015 18:55 ]
komor napisał/a:
MM napisał/a:
Dobrze naświetlone foto przy ISO 1600 to nie jest problem.
To fatalnie, bo konkurencja dobrze naświetlać musi dopiero przy ISO 6400, poniżej sobie po prostu spokojnie cyka.
To fatalnie, bo konkurencja dobrze naświetlać musi dopiero przy ISO 6400, poniżej sobie po prostu spokojnie cyka.
Mowa tutaj o makro, czyli bardzo dobrej jakości. Nawet najlepszy aparat nie da tej jakości przy ISO 6400. Przypominam - chodzi o makro i świetną jakość na cropie a nie o reporterkę.
[ Dodano: Czw 12 Lut, 2015 19:12 ]
komor napisał/a:
Jak sobie dobrze naświetlę, to ISO 1600 spokojnie używam.
Miałem prawie dwa lata 7D. Jak dla Ciebie ISO 1600 z tego aparatu jest OK to z całym szacunkiem - nie wiesz co to dobra jakość. Kup sobie 6D zamiast tego 7D2
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9