Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 12 Lut, 2015 Zeiss Victory SF 8x42 na pokładzie :)
Witam,
Mam już wymarzoną lornetkę: Zeiss Victory SF 8x42 . Chciałbym podziękować wszystkim, którzy mieli cierpliwość i udzielali mi rad w wątku, który założyłem w czerwcu 2014. To dzięki Wam trochę się wyedukowałem i dokonałem (mam nadzieję) dobrego wyboru.
Sympatyczny i bardzo dobry kontakt mailowy (ja po angielsku, oni po niemiecku). Miła elastyczność z ceną, błyskawiczna wysyłka.
Na razie nie miałem czasu, żeby ją poważnie potestować. Kilka amatorskich uwag na szybko:
1. Wykonanie perfekcyjne, wszystko pracuje jak należy.
2. Doskonała ergonomia, dobrze leży w rękach,
3. Obraz rewelacyjnie ostry od brzegu do brzegu.
4. Bardzo naturalne odwzorowanie barw.
5. Brak zjawiska "rolling ball".
6. Naprawdę duże pole widzenia!
7. Akcesoria klasą dorównują lornetce.
Jak trochę poużywam, to jeszcze napiszę kilka słów.
Przeskok z Olympusa EXWP I jest bardzo przyjemny.
Trzeba spełniać swoje marzenia
Wrzucam kilka fotek zrobionych na szybko. Na pierwszym zdjęciu moja druga połówka, która podziela moje zainteresowania i bez zbędnych uwag akceptuje nieco zwariowane pomysły zakupowe. Co więcej, ona się z nich cieszy podobnie jak ja.
Dzisiaj świetna pogoda, więc testowaliśmy nowy nabytek przy fajnym świetle. Obraz czysty, ostry, dający wrażenie przestrzenności. Ergonomia bez zarzutu, duża stabilność obrazu, a pole widzenia to sam miód
pzdr
Z chęcią poczytałbym teraz wrażenia z bezpośredniego porównania takiej drożyzny 'roof' z tańszymi 'porro' Swarovski Habicht 8x40 i kilkakrotnie tańszym Nikonem E II 10x35 i 8x30 .
Unboxing był, a jakże. Ze świecami i z pełną celebrą
Oczywiście, że jest to "drożyzna". Podobnie jak autami: można dojechać do pracy Matizem albo Porsche. Efekt końcowy ten sam, ale komfort trochę się różni.
Niestety SF mogę porównać jedynie z Olympusem. Przewaga jest ewidentna, ale nie nazwałbym jej miażdżącą. Bo EXWP I to jest po prostu niezła lornetka. Do dzisiaj Olympus nadal ją produkuje i chyba sprzedaje z powodzeniem.
Myślałem że tylko w moim prostaffie są tak irytujące zaślepki ale w droższych produktach też No chyba ze te nie spadają i są dopasowane idealnie (mowię o zaślepkach okularów). Bo u mnie te zaślepki w ogóle się nie sprawdzają, są tak luźne że czasem idąc i mając lornetkę powieszoną potrafią spaść z okularów
Myślałem że tylko w moim prostaffie są tak irytujące zaślepki ale w droższych produktach też No chyba ze te nie spadają i są dopasowane idealnie (mowię o zaślepkach okularów). Bo u mnie te zaślepki w ogóle się nie sprawdzają, są tak luźne że czasem idąc i mając lornetkę powieszoną potrafią spaść z okularów
Zaślepki sprawdzają się. Bardzo dobrze przylegają do okularów, "wchodzą" dość głęboko. Chyba nie ma możliwości, żeby spadły po prawidłowym założeniu. Jedyne niewielkie zastrzeżenie jakie mam do tej lornetki, to że wysuwanie okularów nie jest płynne. I nie jest to odczucie jakiego się spodziewałem po opisach Zeissa, że okulary można wysuwać na różną długość w 4 pozycjach, w zależności od indywidualnych potrzeb. Nie wyczuwa się wyraźnych "przystanków". Jest większy opór w połowie długości (nieco "szorstki"), który trzeba pokonać, żeby wysunąć okulary na pełną długość. Ale to drobiazg niewarty uwagi. Ale jak chcemy być dokładni, to trzeba o tym wspomnieć.
Co do zaślepek, to w Olympusie miałem właśnie takie, o jakich piszesz.
A czy obraz traci ostrość przy krawędziach tak jak to jest w Zeissach, czy może coś zmienili
Jak dla mnie obraz jest ostry od brzegu do brzegu, nie tylko w centrum. Sprawdzałem na małych i dużych odległościach. Pewnie jest jakaś różnica w ostrości, ale ja moim mało wprawnym okiem nie zauważam. Natomiast w Olympusie taki efekt jest wyraźnie widoczny.
A dokładnie w Wetzlar
Podawali informację, że produkują 10 sztuk dziennie.
[ Dodano: Wto 17 Lut, 2015 16:04 ]
Witam,
Research dotyczący SF trwał u mnie kilka miesięcy. W tym czasie udało mi się trochę na jej temat dowiedzieć. Poniżej dla zainteresowanych podaję linki. Filmiki w YT łatwo znaleźć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9