Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Algorytm ostrzenia. Nie bardzo wiem jak mozna zdecydowac na co ostrrzyc przy tak rozjechanych punktach.
Dopoki komor nie powie po co uzywac kilku punktow ostrzenia w statycznych scenach, proponuje uzywac jednego
Algorytm ostrzenia. Nie bardzo wiem jak mozna zdecydowac na co ostrrzyc przy tak rozjechanych punktach.
Dopoki komor nie powie po co uzywac kilku punktow ostrzenia w statycznych scenach, proponuje uzywac jednego
Panowie nie szukam odpowiedzi typu "rób tak to będzie dobrze", jakoś prawie trzy lata robiłem zdjęcia na trybach automatycznych i półautomatycznych i nie miałem takich akcji, mam jakieś uszkodzenie body albo obiektywu, kwestia gdzie szukać, może ktoś miał taki problem wcześniej? Dla mnie nieostre zdjęcie przy piknięciu aparatu to naprawdę rzecz niespotykana.
mam jeszcze miesiąc gwarancji i oddaje go w sobotę na gwarancję, potrzebuje informacji co może być powodem takich wariacji aparatu żeby mi kitu nie wciskali w sklepie.
To nie Ty masz ich używać, tylko aparat ich używa, jak masz automatyczny wybór punktu ostrości. Jak cofniesz się do tego, co napisałem wcześniej, a do czego pijesz to zobaczysz, że pisałem o tym, że aparat może wybrać kilka (niby) potwierdzonych punktów. Łatwo się o tym przekonać, jak włączysz sobie w opcjach podglądu widoczność czerwonych kropek AF na zdjęciu.
To nie Ty masz ich używać, tylko aparat ich używa,
To ze aparat ich uzywa to ja wiem, tylk nie widze logicznego powodu dlaczego to robi. Sorry zle Cie zrozumialem, myslalem ze znasz racjonalny powod takiego ustawienia AF.
Usjwo, być może na czerwono zapalane są punkty, które w pewnym zakresie tolerancji są uznane za „ostre”. Nie uważam, żeby to było jakoś specjalnie tajemnicze czy nieuzasadnione, ale w szczegóły nigdy się nie wdawałem.
Tak na marginesie raportowanie sukcesu (bez weryfikacji czy aby na pewno) to nie jest nic nowego w technice.
No nic Panowie, niezależnie jakie są mechanizmy działania AF w Canonie to nigdy takie rzeczy mi się nie działy i aparat idzie na gwarancję.
Dam znać jak wróci co napisali w opisie naprawy i czy pomogło.
[ Dodano: Wto 16 Gru, 2014 20:17 ]
No i aparat wrócił z naprawy i póki co wydaje się że jest ok, ale jakoś nie napawa mnie optymizmem opis naprawy bo w protokole jest tylko regulacja AF w aparacie i obiektywie, zobaczymy jak długo będzie dobrze.
[ Dodano: Sob 20 Gru, 2014 14:33 ]
Aparat wrócił z naprawy i niby teraz wszystko jest ok, w opisie serwisowym napisali regulacja AF w body i obiektywie, jestem ciekaw czy faktycznie po 7tyś zdjęć się tak rozstroił że robił takie akcje. Zobaczymy czy dalej będzie dobrze działał.
[ Dodano: Nie 15 Lut, 2015 19:07 ]
No i niestety po krótkim czasie użytkowania pojawiają się znowu nietrafione zdjęcia, nie sądzę aby już zdążył się rozregulować :/ Jeśli nie łapie czasem ostrości a czasem tak to chyba jakiekolwiek regulacje FF i BF odpadają? Według mnie przy takim problemie były by nieostre zdjęcia przy konkretnych ogniskowych i to byłoby powtarzalne, a tu pełna dowolność.
Spotkał się może ktoś kiedyś z podobnym przypadkiem? Może w innych obiektywach się komuś zdarzyło?
[ Dodano: Nie 15 Lut, 2015 19:09 ]
No i niestety po krótkim czasie użytkowania pojawiają się znowu nietrafione zdjęcia, nie sądzę aby już zdążył się rozregulować :/ Jeśli nie łapie czasem ostrości a czasem tak to chyba jakiekolwiek regulacje FF i BF odpadają? Według mnie przy takim problemie były by nieostre zdjęcia przy konkretnych ogniskowych i to byłoby powtarzalne, a tu pełna dowolność.
Spotkał się może ktoś kiedyś z podobnym przypadkiem? Może w innych obiektywach się komuś zdarzyło?
Wysłany: Nie 15 Lut, 2015 Ciąg dalszy problemów z ostrością w Canonie 18-135 IS
Witam ponownie.
Na początku wybaczcie że zakładam nowy temat ale nie jestem w stanie napisać nowego posta w swoim temacie bo ciągle edytuje mi się ostatni post i temat nie podświetla się jako uaktualniony więc raczej nikt go nie przeczyta. (Jak się da to moderator może połączy)
Oryginalny temat to http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Wracając do rzeczy, po krótkim czasie użytkowania pojawiają się znowu nietrafione zdjęcia, całkowity brak ostrości na zdjęciach lub czasem duży FF, a punkty ostrości potwierdzone gdzie indziej. Nie sądzę aby już zdążył się rozregulować od wizyty w serwisie:/ Jeśli nie łapie czasem ostrości, a czasem tak to chyba jakiekolwiek regulacje FF i BF odpadają? Według mnie przy takim problemie były by nieostre zdjęcia przy konkretnych ogniskowych i to byłoby powtarzalne, a tu pełna dowolność.
frugo, masz jeszcze jakieś inne obiektywy, żeby zweryfikować działanie aparatu lub ogólnie upewnić się, że rzeczywiście jest jakiś problem? Zakładam, że rozumiesz, że aparat nie zawsze i w każdych warunkach trafia z ostrością. Rozumiem, że przed zakupem tego 18-135 takich problemów nie miałeś?
Niestety nie mam innych obiektywów z AF, mam tylko starego Heliosa z adapterem.
No rozumiem że nie trafia zawsze idealnie z ostrością ale zdarza się że mam zdjęcia gdzie całkowicie brak ostrości mimo potwierdzenia ostrości, albo sa zdjęcia gdzie ostrość jest potwierdzona jest w jednym miejscu a rzeczywiście jest gdzie indziej.
Aparat kupiłem razem z obiektywem ponad rok temu i do niedawna nie miałem takich problemów, ostrość zawsze była ok, czasem wiadomo nie idealna ale zdjęcia można było uznać za ostre. Teraz zdarzają się zdjęcia po prostu całkiem nieostre. Wcześniej miałem EOSa 1100D z kitowcem i nigdy nie miałem najmniejszego problemu z ostrością.
Komor, widzę że ogarniasz temat działania lustrzanek, możesz mi podpowiedzieć co konkretnie w aparacie, obiektywie może być odpowiedzialne za takie zachowanie? Luz, uszkodzenie, przesunięcie czego może powodować takie zachowanie? Na moją wiedzę przychodzi mi do głowy tylko luz na tubie obiektywu lub pierścieniu ostrości ale nie wiem dokładnie jak działa pomiar ostrości w lustrzance.
Nie mam pojęcia, nigdy nie zajmowałem się serwisem. Wiesz. w sumie wystarczy paproch miotający się w okolicach czujników AF, pod lustrem głównym, żeby sprawiać takie problemy. Skoro aparat był w serwisie i po powrocie było przez jakiś czas OK, to może rzeczywiście kwestia paprocha lub jakiegoś mechanicznego problemu, który powrócił. Ale ja nie podejmuję się żadnej oceny, nie znam się na tym.
A czy możesz mi powiedzieć czy mogę gdzieś na forum zapodać prośbę o pożyczenie mi kitowca na jakieś dwa tygodnie żebym mógł wykluczyć uszkodzenie body? Myślę, że znalazł by się ktoś kto rzadko używa kitowca, a jeszcze go ma.
Aparat był w serwisie ponieważ pojawiają się nietrafione zdjęcia, niestety po ustawianiu AF w serwisie to niestety nic to nie dało a gwarancja już się skończyła.
Poniżej zamieszczam fotki z moich testów FF/BF, według mnie aparat ma zdecydowany FF. Prosiłbym o pomoc w ocenie wyników. Ostatnie dwa zdjęcia to taki mój wymyślony test, zrobiłem zdjęcie ręcznika w kratkę powieszonego pionowo najpierw na wizjerze potem na LV i widać że w wizjerze zdjęcie jest mniej ostre :/ Wszystkie zdjęcia robione ze statywu z wężykiem, niestety oświetlenie sztuczne. Jak na mój gust to aparat fiksuje bo ma spory FF, też tak myślicie?
Próbowałem znaleźć informacje o tym jak się ustawia AF w Body i obiektywie. Znalazłem info że w body jest śrubka ale za nic w moim nie mogę znaleźć takiej śrubki, regulował ktoś AF w tym aparacie, albo może ktoś wie gdzie jest ta śrubka? O obiektywie nic nie znalazłem poza wgrywaniem softu, proszę o informację czy jest manualne ustawianie AF w obiektywie?
Prosiłbym o pomoc bo chciałbym spróbować to ogarnąć bo teraz to muszę każde zdjęcie oglądać na wyświetlaczu czy jest ostre a to jest masakra :/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10