Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
AF - nie. Ogólna jakość obrazu, kontrast, kolory, bokeh - to mnie interesuje. Ostrzyć mogę manualnie dlatego zadałem to pytanie. Więc G wypada chyba lepiej...
Ostrzyć mogę manualnie dlatego zadałem to pytanie.
Wiesz jaka jest różnica w manualnym ostrzeniu szkłem AF i MF? Jeśli wybierasz szkła AF, to skup się na tym, żeby ten AF działał z Twoją puszką, chyba, że planujesz ją wkrótce wymienić. Inaczej płacisz za bezsensowny kompromis, który wymusza konstrukcja obiektywu AF, bez żadnych korzyści z tego tytułu.
Podpiąłem w sklepie N50 1,8D i G - wybrałem ten z AF, nie tak łatwo ustawić ostrość manualnie, jednak AF przydaje się i efekt jest jak zamierzony Aha! Kolory i kontrast - to jest to Chyba już nie założę 18-55
Ostatnio zmieniony przez Rafal83 Sob 14 Lut, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Podpiąłem w sklepie N50 1,8D i G - wybrałem ten z AF, nie tak łatwo ustawić ostrość manualnie, jednak AF przydaje się i efekt jest jak zamierzony Aha! Kolory i kontrast - to jest to
Pokochałem tę pięćdziesiątkę Jakość zdjęć robionych tym obiektywem jest powalająca! najbardziej zaskoczyło mnie - zupełnie się tego nie spodziewałem, jak obiektyw oddaje emocje fotografowanej osoby, to tak jakby na moment zatrzymał się czas, coś pięknego!!!!!!!! Dziękuję za wszystkie rady
Rafal83, obiektyw nie tyle "oddaje emocje fotografowanej osoby", tylko jeśli używasz płytkiej GO, to łatwiej odseparujesz osobę od tła, a oglądającemu łatwiej skupić się na temacie, który chcesz pokazać i np. mimice twarzy, a nie otoczeniu, które może byc nie do końca idealnym, albo wręcz przypadkowym.
Jak już przeskoczysz ten etap, to okaże się, że jednak otoczenie bywa ważne i istotniejszym od zrobienia maziaji jest czasem pokazanie kontekstu i skonstruowanie kadru tak, by tło mimo, że widoczne, nie przeszkadzało, a wręcz uzupełniało zdjęcie...
Z tym że przeskakiwanie tego etapu nie jest obowiązkowe i nawet jak się go przeskoczy, to zawsze można do niego wrócić. Tak więc zakup oczywiście udany i potrzebny, żebyś nie pomyślał sobie, że Jaad sugeruje bezsens zakupu jasnej stałki.
Nie było moim zamiarem sugerowanie czegoś takiego. Wręcz przeciwnie, sugeruję, że zakup jasnych stałek ma sens zawsze, a zwłaszcza na początku zabawy fotografię, gdy nie myśli się jeszcze o czymś takim jak kontekst fotografii, czy aranżacja tła/sceny...
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Lut, 2015
No to pięknie się wątek zamknął... z zoomów sigmy i nikona została ... stałka...
Nie, nie zamknął się. Sigma 17-50 2,8 już w drodze A stałka - rewelacja!!!
[ Dodano: Pon 02 Mar, 2015 23:40 ]
Powiem tak... Z pewnością zakup Sigmy był dobrym wyborem i na stałe zastąpi kit-a. Nie mogę wypowiedzieć się w tym momencie za wiele na temat obiektywu, bo od dwóch tygodni ciągle pada więc nie mam możliwości przetestować go w plenerze. Już po zdjęciach zrobionych w domu widać, że jest to lepsze szkło od 18-55 3,5-5,6. Lecz stałce chyba żaden zoom nie dorówna. Może te najdroższe, przeznaczone dla zawodowców lub amatorów z grubym portfelem. Chyba zacznę kompletować stałki, jeśli wszystkie dają taki obrazek jak Nikkor 50 1,8G, to nie chcę innych szkieł A zoom, wiadomo, jest bardziej uniwersalny i choć jeden porządny też się przyda na wycieczki, spacery po lesie, górach itd. Obraz z wyżej wymienionej stałki jest zupełnie inny niż z zooma, to jakby wyższy poziom, przynajmniej jak dla mnie - nie ma co porównywać. pokochałem tę portretówkę i chcę kolejne Dziękuję Forumowiczom za wszystkie rady ... i jeszcze się nie żegnam
Zrobiłem interes. W PL nowa kosztuje 1550zł minimum. Za 370euro (wysyłka w cenie) kupiłem z filtrem UV. I bez złośliwości proszę. Zwyczajnie zasugerowałem, że zawsze lepiej jest dołożyć i kupić nowy sprzęt niż używany, bo nigdy nie wiadomo jak ktoś się z tym obchodził.
Nie kupiłem dla oszczędności z Niemiec, bo chyba nie doczytałeś, tylko z powodu licznych opinii na temat obiektywów Sigmy wypuszczanych na polski rynek. Zbyt wiele razy natrafiłem w necie na opinie, że kupno Sigmy w PL to trochę loteria, to samo powiedział mi sprzedawca w Euro AGD RTV, żebym sobie darował i kupił z Niemiec, bo wie od przedstawiciela, że dają gorsze modele na nasz rynek. Więc nie o oszczędność chodziło
Swoją drogą, dołożenie 400zł i kupno nowego, to jest dobry interes w twoim przypadku również.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10