Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 28 Lut, 2015 Proszę o pomoc w wyborze aparatu
Witam! Zdecydowałam się na zakup aparatu, gdyż często podróżuje, a mój niestety już nie daje rady. Nie znam się na tym kompletnie, chciałabym żeby zdjęcia były dobrej jakości, ładnie oddawały urodę krajobrazu i by dawał sobie radę w ciemnych sceneriach. Nie musi to być nic profesjonalnego, po prostu do zwykłego domowego użytku.
Cena do 1200.
Bardzo proszę o pomoc i sugestie. Pozdrawiam.
Własnie szczerze mówiąc wolałabym zdać się na Wasz profesjonalizm... Nie mam ulubionej firmy czy jakichś specjalnych wymagań co do gabarytów. Chodzi mi głównie o aparat który będę mogła zabrać ze sobą na wakacje i zrobić przyzwoite zdjęcia do własnego użytku. Co do tych ciemnych scenerii to nie muszą być one też jakieś perfekcyjne, ważne żeby coś było widać, a nie czarną plamę.
(...)
Moje typy są podobne, może tylko troszkę zmodyfikowane. Możesz je porównać tutaj:
http://www.optyczne.pl/po...=1774&add4=1599
Cenowo wygląda to następująco (ceny dzisiejsze, minimalne, ściągnięte z ceneo.pl):
Fujifilm X-F1 od 901 zł;
Sony HX50V od 948 zł;
Canon Powershot S120 od 1160 zł;
Panasonic Lumix DMC-LX7 od 1299 zł;
Olympus Stylus XZ- 2 od 1499 zł.
Uważam, że pomimo znacznego rozstrzału cenowego, są to aparaty całkowicie porównywalne pod względem osiągów i na który bys się nie zdecydowała, będziesz zadowolona. Oznacza to także, że podpowiedź sprzedawcy nie była wcale zła.
Nie zmienia to oczywiście faktu, że ja kupiłem swojej córci tego właśnie Sony i oboje jesteśmy zadowoleni. Mówiąc szczerze nawet nie spodziewałem się, że przy tak długim (może nawet trochę niepotrzebnie aż tak długim) zoomie efekty będą aż tak dobre i to w dość trudnych warunkach oświetlenia: zarówno ulice wieczorem w świetle lamp, jak i sceny dzienne o bardzo dużym kontraście. Moja opinia jest umieszczona przy opisie tego aparatu w bazie Optycznych.
Na ewentualne dalsze pytania odpowiem, gdy zapoznasz się z porównaniem, które zalinkowałem powyżej.
Acha, jeszcze jedno: pod opisem każdego z tych aparatów (oprócz Sony) jest odsyłacz do jego testu. Radzę tam też zajrzeć, ale dla ułatwienia przeczytać tylko rozdział "Podsumowanie". Powinno Ci rozjaśnić sytuację.
Udanego wyboru.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10