Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
WojciechW Najlepszy aparat to bardzo często ten, który po prostu masz przy sobie. LX100 ma tą zaletę, że możesz go nosić ze sobą cały czas, zamiast specjalnie się na wyprawę z plecakiem foto szykować. Więc pomimo nieco mniejszych możliwości fotograficznych wcale bym go tak jednoznacznie nie skreślał, szczególnie jeśli ktoś nie zamierza większych kwot w szklarnie inwestować do jakiegoś lustra czy bezlustra.
No i nie można też zapominać o możliwościach video LX100, vide np. Venice in 4K - korzystając z K-S2 ani D5300 takich detali nie dostaniemy.
Jeśli zaś na D5300 miało by paść, to IMO tylko z jakimś jaśniejszym szkłem, czyli np. Sigmą 17-50 F/2.8 - dopiero wtedy targanie większej masy sprzętu ma sens.
Na pewno K-S2 będzie lepszym zakupem niż Lx-100 (jednak złośliwie zauważę, że jego rodowód wywodzi się również z K-S1). Wydaję mi się jednak, że rozsądny zakup tego aparatu należy planować za parę miesięcy jak ustabilizuje się jego cena i będzie wiadomo jak w nim wszystko pracuje.
Dokladnie K-S2 jest nowoscia - dlatego jest obarczony podatkiem od nowosci Dlatego lepiej teraz patrzec na K-50 cena nizsza od D5300 a aparat lepszy.
Kolego ja podobnie rozważałem zakup. Tyle że ja przechodzę z lustrzanki na kompakt jeśli chodzi o zdjęcia na co dzień. Czyli dom, wycieczki, rodzinka, zdjęcia na mieście zarówno w dzień i w nocy itp. Lustrzankę zostawiam sobie do mojego hobby ale tu potrzebuje obiektyw 200-300mm.
Dlaczego wymieniam (głównie będę sprzedawał obiektyw 16-50 z lustra) bo lustrzanka z jasnym szkłem typu zoom jest ciężka. Nie chcę mi się jej targać wszędzie np. na spacer z rodziną i nosić to przez pare godzin. Jadąc na wczasy i 40 stopniowym upale nosić ciężar na szyi (mimo i tak już dobrego paska).
Stąd rozsądnym rozwiązaniem jest taki lx100. On faktycznie ma matryc coś koło 16 mega ale używa 12 stąd ma ten przelicznik 2,2. Sprawdzałem aparat w sklepie i daję na pewno lepsze zdjęcia niż kit w popularnych lustrzankach. Przegrywa z szybkością AF. Zoom wcale nie działa jakoś specjalnie wolno a iso 1600-3200 wygląda ok.
Jeśli uprzesz się na lustrzankę sony ze świadomością ciężaru itp mogę polecić z własnego doświadczenia obiektyw SONY 16-50 ze stałym światłem 2,8 ostry od pełnej dziury (cena ok 2tys). Na pewno z tym obiektywem będzie lepiej radził sobie niż lx100 (porównywałem) ale jakiegoś wielkiego skoku nie ma.
W przypadku obiektywów 2,8-4 będzie to praktycznie to samo jeśli chodzi o głębie ostrości co lx100 a szumy dzięki dużym pixselom (fizycznie trzeba liczyć 16 mpx na 4/3 da porównywalnie co 24mega w apsc) nie są tragiczne i do 3200 spoko.
Lx100 ma dobrą stabilizacje z ręki z przypiętym przewodem zabezpieczającym:
przesłona f 14 (zaszalałem;) iso 200 czas 1/3s - ostrość na napis kamery
http://zapodaj.net/825d5ffcdbff9.jpg.html
Co do lamp błyskowych już dawno wyleczyłem się ze standardowych lamp wbudowanych i dających światło na wprost (głównie używam na spotkaniach rodzinnych). Co byś nie kupił z czystym sumieniem do zastosowań typu "imienin"polecam lampę MEIKE MK-320 z odpowiednim mocowaniem/firma apraratu w cenie około 350 zł. Będziesz miał możliwość odbicia światła od sufitu a jest mała, działa automatycznie.
Podsumowując przemyśl czy chcesz to targać jeśli chcesz się rozwijać to może coś małego typu a6000 z kitem lub jasną i małą stałką na miasto typu 16 2.8 lub 20 2.8 i jakiś inny obiektyw do portretów czy mega zoom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10