Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 01 Mar, 2015 Sprzęt do 25k - poważne plany | filmy/zdjęcia
Witam serdecznie.
Poszukuję zaawansowanego aparatu razem z obiektywem/obiektywami do nieco bardziej zaawansowanych planów.
Przede wszystkim fotografia przy słabym świetle. ISO 6400 - bardzo często używane. Najlepiej jak najwyższe/użyteczne ISO. Fotografia nocna, fotografia w bardzo ciemnych miejscach bez użycia lampy, fotografia nocna itp.
Zależy mi na sprawnym AF, genialnym ISO (za takie pieniądze tego sobie życzę) i wielozadaniowym aparacie.
Moje typy: Canon 5D Mark III - fajna propozycja, dobre ISO, super ergonomia i rozsądne pieniądze.
Nikon D800 - jest ok, nie mam zastrzeżeń, dobry konkurent Marka III.
Sony A7S - genialne ISO, ale system Sony na minus (obiektywy) + brak FF
Obiektywy z którymi będę pracował - 24-70mm f/2.8 + 70-200mm f/2.8
123pl, Nikon i Canon są najbezpieczniejszymi systemami jeśli chodzi o ogólny rozwój, tzn. możliwość dozbrojenia się w późniejszym czasie w obiektywu, korpusy i inne akcesoria do wszelakich zastosowań i specjalizacji.
Owszem, nastawiając się np. tylko na filmy w określonym budżecie może się okazać, że lepiej wybrać Sony czy Panasonika, w zależności od rodzaju filmowania i dostępu do określonych akcesoriów najlepsze przełożenie budżetu na możliwości i efekty może być inne niż bezpieczny C lub N.
Żeby sobie uzmysłowić jak wiele aspektów się liczy poza tabelkowymi danymi na pudełku z aparatem, możesz rzucić okiem na zalinkowane dziś przez dcsa w innym wątku ciekawe zestawienie, co warto kupić, kiedy i przy jakim budżecie:
http://www.eoshd.com/2015...eras-year-2014/
Nie chodzi mi tutaj o jakieś filmy metrażowe, ale o jakieś wybitniejsze, gdzie naprawdę dobra puszka to podstawa. No i nie będzie to na zasadzie statywu i jednego ujęcia, lecz zamierzam poza budżetem dokupić sobie jakieś fajne glidecam i coś ukręcić.
Ok. Nikon D800 odrzuciłem - nie przypadł mi szczególnie do gustu, a jakoś bardziej podchodzi mi system Canona.
Ostatni dylemat mam nad A7S i 5D Mark III. A7s podobno lepiej filmuje (?), ale 5D Mark III to sprawdzona, wyrobiona puszka.
123pl, przeczytaj zalinkowany tekst, tam masz w pigułce podane mocne i słabe strony tych puszek oraz systemów. Jeśli język jest problemem to warto się wysilić, poprosić kumpla czy rodzinę, no cokolwiek.
Ja uważam, że bardzo często w testach i teoretycznych dyskusjach nie docenia się pewnych aspektów „produkcyjnych”, o których wspomina tamten tekst, czyli np. jak ważne jest, że coś po prostu działa, a nie: czasem działa, lub: ma błędy w oprogramowaniu. Czasem to istotniejsze niż zmierzone osiągi na wysokim ISO czy inne suche parametry.
No i: podstawą jest odpowiedni osprzęt, obiektywy i światło. Sama wypasiona puszka pełnoklatkowa to nie wszystko.
Ostatni dylemat mam nad A7S i 5D Mark III. A7s podobno lepiej filmuje (?), ale 5D Mark III to sprawdzona, wyrobiona puszka.
5dIII + 24-70 i 70-200 2.8 II
do tego możesz sobie magic lantern zainstalować, a do ręcznego video jakieś manualne szkła kupić, np. samyanga.
Oczywiście, do filmowania cały inny kram też ewentualnie potrzebny.
Poza tym, mikrofon albo nagrywarkę, albo zoom h5, albo nawet h6.
H2n też jest ok.
No to A7S odpada, szkoda, bo się strasznie podpaliłem na niego, a AF jest mi zdecydowanie potrzebny (szybki), szkoda, a zarazem się cieszę, bo chyba jako jedyny został 5D MARK III .
To mogę spokojnie brać ???
5d Mark III + Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM + Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
Jako nowy sprzęt wychodzi mi dokładnie 25k, myślę jeszcze nad używanym.
Przede wszystkim fotografia przy słabym świetle. ISO 6400 - bardzo często używane. Najlepiej jak najwyższe/użyteczne ISO. Fotografia nocna, fotografia w bardzo ciemnych miejscach bez użycia lampy, fotografia nocna itp.
Nie wiem czy wydanie 15 klocków na zoomy f/2.8 to jest najlepszy sposób zrealizowania takich założeń. To oczywiście świetny zestaw reporterski, ale jeśli ma być w ciemnych miejscach to może lepiej parę fajnych jasnych stałek? Skoro z jakichś przyczyn odpada użycie lampy błyskowej?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Mar, 2015
Ha ha ha...
123pl, a wiesz jak nastawia ostrość podczas filmowania 5D III?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10