Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czekam więc na wasze głosy , co wybrać na początek do takiego amatorskiego studia.
a nie lepiej podjąć męską decyzję? Przecież nikt za Ciebie nie wybierze.
Od samego początku podkreslałem fakt że będę i tak musiał sam wybrać.
Pewnie w końcu tak zrobię tylko to trochę wtedy potrwa .
Kupię jedna lampę studyjną porobię próby , stwierdzę że mało dokupię drugą , a w innym przypadku kupię druga lampę reporterską i tez próby stwierdzę że to nie to .....sprzedam kupie inny zestaw ..........właśnie taki problem chciałem zminimalizować.
Wiem ,że nikt mi nie poda na tacy złotego sposobu na wspaniałe domowe studio.
Do tego co już wiem dochodziłem długie lata......teraz czasu na doswiadczenia coraz mniej bo latka lecą.
Chciałem wykorzystać forum i doświadczenie innych pewnie młodszych...czy to takie złe.
Jedni używają lamp studyjnych inni tylko reporterskich ,teraz ci co kiedyś kupili lampy systemowe reporterskie ( drogie ) mówią że dziś pewnie by tego nie zrobili bo czasy się zmieniają i technika zasuwa do przodu, ale są i tacy co by tego nie zmieniali.
Skąd mam wiedzieć jak będzie współpracować lampa reporterska ze studyjną , a może to wogóle nie ma sensu.
Można wszystko robić metoda prób i błędów , tylko poco jak można wyciągnąć wwnioski z doświadczeń innych.
No chyba że to takie złe i tzw. pójście na łatwiznę.......to poco wogóle rozmawiać ?
Napewno z waszych rad wyciągne wnioski i sam podejme decyzję .
pozdrawiam Wojtek
Ale już wszystko masz (opisane). Lampy studyjne, 180, 200, 300 WS, rampy reporterskie, wyzwalacze...
fancik napisał/a:
wykorzystać forum i doświadczenie innych pewnie młodszych...czy to takie złe.
i wykorzystałeś. Jednak w jakimś momencie trzeba podjąć decyzję.
fancik napisał/a:
a w innym przypadku kupię druga lampę reporterską i tez próby stwierdzę że to nie to .....sprzedam kupie inny zestaw ..........
Ale co może być nie to? To tylko domowe studio w pokoju.
fancik napisał/a:
Skąd mam wiedzieć jak będzie współpracować lampa reporterska ze studyjną , a może to wogóle nie ma sensu.
To dlaczego nie pytasz o to, tylko urządzasz kolejne głosowanie? Odwrócę trochę pytanie.. A jak współpracuje słońce z lampą studyjną? To tylko kolejne źródło światła. Zależy co chcesz osiągnąć na zdjęciu. Możesz użyć lampy naftowej, latarki.. Nie patrz na to, jak na urządzenia, ale jak na źródło światła.
Witam
Nie mam zamiaru urządzać żadnego głosowania.
Poprostu chcę dokupić do systemowego canona 430 EXII drugie źródło światła.
Nie chcąc wydawć kasy w ciemno szukam porady.
Słyszę że sam muszę określić co potrzebuję , ale skąd mam to wiedzieć jak nigdy nie miałem z lampami studyjnymi do czynienia.
Kupię np. studyjną i okaże się , że do pokoju to wystarczyłaby druga reporterska i tak można próbować.
Fakt sprzedawca w sklepie też doradzi .....miałem nadzieję, że na forum więcej sie dowiem.
Przy tej okazji chciałbym Bardzo podziękować koledze Komor
który bardzo rzeczowo i na temat odpowiedział na mój tekst , dając mi wiare ,że forum jest dla każdego kto potrzebuje troche wiecej wiedzy.
pozdrawiam Wojtek
Kupię np. studyjną i okaże się , że do pokoju to wystarczyłaby druga reporterska i tak można próbować.
Ja myślę, że trzeba inaczej... W ten sposób, to do niczego nie dojdziesz, a żadna porada nie da Ci odpowiedzi. Masz jedną lampę, statyw, zrób, albo dokup blendę i zacznij fotografować. Potem, porównaj efekty swoich prac z tym, co pokazują inni. Dla mnie lampa studyjna w dużym przybliżeniu daje to samo światło, co lampa reporterska, więc nie jest to problem światła, a wygody używania. Lampy studyjne tworzą pewien system, w którym dostępne są różne modyfikatory. Z reporterskimi lampami jest w tej materii pewien problem. Są parasolki i czasem trafi się jakiś softbox. Z drugiej strony nie stworzysz w "używanym" pokoju studia. Dlatego proponuję nic nie kupować, tylko zacząć z tym, co masz. A jak zaczniesz, dopiero wtedy coś ewentualnie dokupić. Coś... drugą reporterską. Prawdę mówiąc nie wierzę, abyś zbyt często wyciągał z szafy ten zestaw, więc lepiej nie wyciągać jednej dodatkowej lampy reporterskiej, niż całego tego majdanu lamp studyjnych.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Sob 12 Kwi, 2014, w całości zmieniany 1 raz
fancik, naprawdę wydaje mi się, że podaliśmy Ci już wady i zalety dostępnych opcji. Miło mi za podziękowania, ale Tutejszyn też dodał swoje doświadczenia, jest na czym zbudować decyzję. Sam nie wiem co bym zrobił na Twoim miejscu, bo to zależy i od pieniędzy i dalszych planów rozwojowych. Jeśli nie zamierzasz wychodzić do parku ze sprzętem, to – jak już pisałem – lampy reporterskie tracą jedną z podstawowych zalet. Z drugiej strony masz już 430EX II, jak kupisz drugą lampę (np. YN-560 II) to będziesz miał wszystkie modyfikatory zamienne do użytku. Sprzęt zajmie też nieco mniej miejsca, choć nie jest to jakiś szczególnie ważny argument.
Ale prawdą jest też to, co napisał Tutejszyn, że większy wybór tańszych szpejów jest do tradycyjnego mocowania Bowens, co da możliwość używania relatywnie taniego beauty-disha, dużych softboksów, itd. Więc kupno np. Move 300 też nie wydaje się głupie. Tylko wtedy poza parasolką – potrzebne są inne modyfikatory. Jeśli nie masz jeszcze za dużo, to nie stanowi to problemu.
Witam
Myślę że obaj macie bardzo dużo racji i doceniam wasze uwagi.
Pójde za waszą radą i popracuję troche z jedną lampą systemową, którą już mam.
Ewentualnie dokupię jakieś dodatki do tej lampy.
( tutaj też brak doświadczenia ,ale tanim kosztem można poeksperymentować).
Myślę, że po pewnym czasie sam dojde do tego czego mi brakuje.
Jeszcze raz Wielkie dzięki za wszelkie porady .......bo dobrej rady zawsze mało...
pozdrawiam Wojtek
Co myślicie o takim zestawieniu na początek do fotografii ubranek dziecięcych na płasko, portretu i beauty
Chcę aby lampy i flasz były sterowane przez pilot stąd godox w UK w PL quantuum.Czy softboxy nie będą za małe i czy brac z gridem? Blendy, statywy i tła nie umieszczam w zestawieniu
Pozdrawiam
flash i tu jest pytanie czy będzie działał z canonem 5dmk1 na sankach
Bardzo mnie interesuje, czy sterownik radiowy od tego Godoxa V860 jest zgodny z Quantuum Navigator, biorąc pod uwagę identyczny wygląd nadajnika. Lampy Godox DE-300 wyglądają identycznie jak Quantuum Move, więc jest duża szansa, że to jest to samo i radio będzie zgodne.
Softboksy zawsze warto brać z gridem, jeśli chcesz się kreatywnie pobawić oświetleniem przy portrecie. Do fotografii stricte produktowej moim zdaniem niekonieczny.
Nadajnik raczej taki sam natomiast odbiornik to jest FTR i są wymienione lampy z symbolem DE bo w niektórych opisach jest FT i wzmianki o lampach DE nie widac, ale może to to samo.
czyli softboxy 60x90cm, octa 95cm i beuty 55cm będzie OK
Odbiorniki brałbym razem z lampą Godox, nadajnik już mam (Quantuum) i zgodność jednego z drugim byłaby argumentem przetargowym za Godoxem zamiast planowanych przeze mnie dwóch YN-560III (już teraz w sumie IV) + YN-560-TX, który to zestaw był moim najbliższym planem zakupowym. Chodzi mi o możliwość połączenia lamp Move 300 ze słabszymi reporterskimi. Problem w zestawie z YN-560 jest taki, że zarówno nadajnik Quantuum Navigator (aka Godox) jak i YN-560-TX nie jest wyzwalaczem z przejściówką na górze, przez co nie da się ich jednocześnie używać.
Obecnie używam Navigatora w połączeniu z Phottix Strato II – na aparat idzie Strato II, a na niego Navigator. Strato steruje lampami reporterskimi (niestety tylko dumb-radio bez regulacji energii błysku), a Navigator steruje lampami Move.
Spamuję Twój wątek moimi problemami. Ale chciałem wykorzystać fakt, że piszesz o nadajnikach, które – jeśli są zgodne z Quantuumem (na to wygląda), to zmieniłyby moje plany.
JERONIMO napisał/a:
czyli softboxy 60x90cm, octa 95cm i beuty 55cm będzie OK
Dla mnie OK, choć to wszystko zależy od tego co chce się robić. Softboxy są na tyle tanie, że w razie czego zawsze dokupisz coś dodatkowego. Beauty 55 cm mam i jak na mój gust się sprawdza (biały, z gridem).
Okty nie mam, w zależności od wielkości studia przyda się lub nie, pewnie ktoś coś jeszcze doradzi.
Godoxa 860 już zamówiłem pytanie jak będzie z bateriami bo gdzieś wyczytałem ze szybko padają.Trochę też zastanawiam na tymi godoxami ta seria ma energie błysku na poziomie 5.0-7.0 i wiec są to Quantuum up 300
JERONIMO, jeśli masz na myśli te „reporterskie” Godoxy na akumulatory Li-Ion, to one na pewno nie mają 300Ws, to jest się w okolicach normalnych, silnych systemowych lamp Canona/Nikona, GN 58.
http://www.godox.com/EN/P...lash_V860c.html
Używam Canona 580EXII czy YN560, które mają taką liczbę przewodnią GN58 (no plus minus) oraz Quantuum Move 300 – to zupełnie inna skala.
JERONIMO, jeśli masz na myśli te „reporterskie” Godoxy na akumulatory Li-Ion, to one na pewno nie mają 300Ws, to jest się w okolicach normalnych, silnych systemowych lamp Canona/Nikona, GN 58.
http://www.godox.com/EN/P...lash_V860c.html
Używam Canona 580EXII czy YN560, które mają taką liczbę przewodnią GN58 (no plus minus) oraz Quantuum Move 300 – to zupełnie inna skala.
Chodziło mi o lampy Godox DE-300 że są odpowiednikiem najsłabszych modelowo Quantuum UP-300
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9