Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 04 Mar, 2015 YongNuo YN-560 IV, synchronizacja dwóch lamp na dwa piloty?
Mam mały problem, a właściwie pytanie.
Kupuje dwie lampy, dla piloty, jeden do canon drugi do nikona.
Czy jest możliwe aby naprzemiennie obie osoby mogły robić zdjęcia, a lampy błyskały obie jednocześnie.
Czyli: trwa sesja.
Osoba z canonem pstryka fotkę, wyzwalają się dwie lampy jednocześnie.
Po kilku sekundach pstryka fotkę osobą z nikonem i znowu wyzwalają się obie lampy.
tomek_olsztyn, nie mam możliwości sprawdzenia tego w praktyce, ale tak powinno to działać. Nadajniki radiowe do Nikona i Canona używają tych samych częstotliwości, a lampy odbierają sygnały z obydwu wariantów nadajnika.
Nadajnik RF605, według opisu z Flashhavoc:
The RF605 come in separate Canon RF605C, and Nikon RF605N versions.
Canon and Nikon versions are required for the flash wake up feature though. Apart from that the Canon and Nikon versions can work together.
They will also work on Non Canon / Nikon, or any camera with a standard hotshoe (apart from the flash wake up feature).
Jeżeli zamierzasz używać dwóch lamp YN-560IV, to nie używaj fotoceli, tylko obydwie lampy ustaw na „nasłuch” tego samego kanału, odbiornik też na ten sam kanał. Obydwa nadajniki (Canon, Nikon) też ustawiasz na ten sam kanał i do roboty.
Jeśli nadajnikiem miałby być YN-560TX zamiast tradycyjnych RF605 lub starszych RF603, RF603 II, to dochodzi jeszcze możliwość ustawienia lamp w dwóch osobnych grupach, żeby mieć możliwość osobnego sterowania energią błysku.
Lampy YN-560 to lampy manualne. Od wersji III wyposażone są w odbiornik radiowy, jak zapewne wiesz. Wyzwalaczem takim jak zalinkowany RF-603II, czy nowszym, aktualnie dostępnym w sprzedaży RF-605, możesz tylko je zdalnie wyzwolić, a energię błysku musisz ustawiać ręcznie na lampie, co nie zawsze jest wygodne (np. gdy lampa jest w softboksie). Dostępny jest też nowy wyzwalacz YN-560TX, który pozwala z poziomu nadajnika sterować błyskiem i zoomem lampy. No i dochodzi grupowanie lamp, jak w każdym przyzwoitym systemie zdalnego wyzwalania błysku. Lampy przypisujesz do grup, po to, żeby móc osobno sterować poszczególnymi lampami lub grupami lamp (zależy czy mówimy o dwóch, czy dwudziestu).
Jeśli czytasz po angielsku, to proponuję przeczytać to:
http://allegro.pl/sterown...4971327391.html
Mówisz o czymś takim?
Super sprawa, wtedy kupuje jeden nadajnik zwykły dla drugiej osoby aby mogła odpalać a ja wyzwalam lampy powyższym sprzętem mając przy okazji możliwość sterowania lampami i dla siebie i dla drugij osoby.
Tak?
Witam serdecznie. Tomasz z tej strony.
Chciałem się podpiąć pod temat i zapytać o jedną rzecz konkretnie komora, bo widzę, że jesteś biegły w temacie.
Mianowicie posiadam od dłuższego czasu dwie lampy YN 560 III oraz wyzwalacz YN 560-TX i współpracuje to świetnie. Jedną lampę mam ustawioną na grupę A a drugą na grupę B. Wszystko działa super, można sterować mocą lampy z poziomu nadajnika na aparacie itd. Ale kilka dni temu dokupiłem dwie sztuki RF 605 i tu pojawił się pewien problem. Chciałem użyć tego nadajnika trzymając go w ręku do wyzwalania błysku lamp ale osobno, raz jednej mierząc jej moc światłomierzem a raz drugiej. I pomimo wyzwalania z pozycji RF 605 jedynie grupy A, lub jedynie grupy B, za każdym razem błyskają obydwie lamy. Szukałem różnych informacji na ten temat i chyba dochodzę do wniosku, że RF 605 nie współpracuje z podziałem na grupy z lampami YN560III ( nie wiem jak jest z MK IV)
No i właśnie pytanie do komora czy moje podejrzenia są słuszne, czy może jest jednak możliwość jakiegoś ustawienia aby to współgrało.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
Używam czasem osobnego trzymanego w ręku RF-605 do wyzwalania aparatu, ale wtedy drugi RF-605 jest założony na aparat i robi podwójną rolę - wyzwala migawkę (kabel z RF-605 do gniazda pilota w aparacie), jak i wyzwala lampy, gdy aparat wyzwoli migawkę. Jak rozumiem Tobie chodzi o wyzwolenie lamp na sucho, bez wyzwalania migawki, tak? Sprawdzę, czy to jest możliwe, ale najpierw trzeba przestudiować instrukcję, jakie są możliwości, bo trybów jest tam mnogo. Daj tylko znać czy dobrze rozumiem co chcesz osiągnąć.
Rozumiem o czym piszesz. Tez czasami stosuję takie podpięcie jeśli zależy mi na zdalnym sterowaniu aparatem tylko na moich starych RF 603II. ale teraz kupiłem RF 605 ze względu właśnie na podział na grupy. Chodzi dokładnie o wyzwalanie lamp na sucho. Dwie lampy są włączone i są w stanie gotowości, jedna ustawiona na grupę A druga na B, I tu chciałem zastosować RF 605 w pozycji TX do ich wyzwalania, ale wciskając grupę A w RF605 przekonany byłem, że wyzwoli się tylko lampa ustawiona na grupę A i analogicznie z grupą B. Tymczasem obojętnie jak ustawiony jest RF 605 czy to jedynie na grupę A , czy na B , czy na obie na raz to tak czy inaczej wyzwalają się obydwie lampy jednocześnie. Co innego jak ustawię lampę nie na odbiornik ale na manual i podepnę ją do rf 6005 grupy działają. Na ale bez sensu jest wpinać w odbiornik rf 605 lampy, które są wyposażone w taki już oryginalnie Wygląda na to , że RF 605 nie komunikuje się z lampami YN 560III jeśli chodzi o grupy. I to niestety jest smutne, bo wypuszczając taki nowy produkt powinno to być dostępne. Albo ja nie potrafię tego skonfigurować Stąd było moje pytanie.
Pozdro:)
Sprawdziłem, z moimi RF-605 i lampami YN-560 IV jest tak samo, czyli odpalają zawsze, nawet jak nadajnik (RF-605) nastawiony jest na TX i nieaktywne są grupy A, B, przypisane dwóm moim lampom. Co ciekawe, jako trzecią lampę wziąłem Canona 580EX II z podpiętym RF-605 jako odbiornikiem (TRX) i wybraną grupą C. Dla niego działało to prawidłowo, czyli wyzwalany był tylko wtedy, gdy na nadajniku (TX) aktywna była grupa C.
Nie wiem czy wystarczającym rozwiązaniem dla mierzenia błysku światłomierzem jest użycie posiadanego przez Ciebie sterownika 560-TX. Sprawdziłem, że jak niektóre grupy wyłączę (Mode=–––), a inne ustawię na M, to użycie przycisku Test wyzwala tylko te grupy, które są włączone/aktywne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10