Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A wiecej jest czy nie? Pewnie te sklepy maja nieoficjalne, sprowadzane wersje.
Wlasnie zamierzam kupic jasne tele o ogniskowych ok. 70-200mm i wczesniej wybralem juz Sigme, ale przeczytawszy opinie, ze jest miekka na pelnej dziurze, odpuscilem sobie. Niby mozna przymknac o jedna dzialke, ale wtedy po co brac 2.8, jak moge brac Nikkora 70-300, ktory przy 5.6 (wiem wiem, kolejna dzialka) jest ostry, ma SWM , dodatkowo 300mm i jeszcze mozna go kupic za polowe ceny tej Sigmy.
W takim razie szykowalem sie juz do kupna Nikkora 80-200mm ED (szkielko stare, ale jare; ponoc zyleta), ale ciagle jeszcze czekam na tego Tamrona. Juz czytalem, ze jest ostry, na pewno bardziej ostry od Sigmy, ale silnik AF to zwykly "motor", ale jestem w stanie to przelknac na rzecz ostrosci. Moja 50/1.8 tez ma "motorek", a nie narzekam.
I teraz czekam na test Tammiego na mocnowaniu Nikona, ale cos nic nie widac na horyzoncie. Daje sobie jeszcze czas do drugiej polowy sierpnia i jak nic nie wyplynie, to na 100% biore Nikkora 80-200.
EDIT:
Kurcze, to juz nawet na Allegro jest pod Nikona. Ba, gosciu ponoc jeszcze wybiera te lepsze, aby mydla nie trafic. No i ta cena, 2400zl za nowke z 2-letnia gwarancja. To ok. 400zl mniej niz za Sigme. Chyba sie skusze na tego Tamrona.
Tamron kosztuje 700$ Obecnie można znaleźć po 2300PLN i nie uważam żeby to była dobra oferta. W Polsce takie rzeczy są drogie :/ VAT i akcyza też :/ :/
Do USA nie pojade ani nie znam nikogo znajomego wybierajacego sie tam. Pozostaje mi zakup w Polsce. W innym watku Arek zdradzil, ze testuje teraz tego Tamrona. Moze napisalby chociaz co poleca, Sigme czy Tammiego.
Dochodzac do zdjecia nr. 8 powiedzialem "ulala" niezla zyleta. Od razu wiedzialem ze to Tamron, bo wiecie jak uklada sie takie quizy Jestem pod wrazeniem.
Wezme Tamrona, chociaz ciekawe jak AF i porownanie do 80-200 ED.
Najciekawsze jest to ze wszyscy rzucaja sie na szklo ktorego prawie jeszcze nie ma (przynajmniej dla nikona i pentaxa) Ciekawe co powiecie jak optyczne oglosza test i wyjdzie ... nieciekawie (czego bym jednak nie chcial) Ja powiem tak, z mojej S70-200 moge dostac identyczne fotki jak te w watku Cichego.. Ja jestem zdania, ze zaden nawet najlepszy test nie zastapi wlasnego doswiadczenia ze szklem.. pozyczyc od kolegi, wypozyczyc w centrum sigmy, poogadac rzeczywiste fotki a nie wykresy czy tabelki. No chyba ze ktos sie lubi onanizowac takimi rzeczami Ja zaryzykowalem, swoja Sigme (II), dostalem noweczke za niecale 1.8k , grzechem bylo nie wziasc, a radosc i zachwyt trwa do teraz. Nie uwazam, ze Tamron moze byc zly, sam mam 17-50/2.8 ktorego na nic innego bym nie zamienil i wiem,ze robia zajefajne szkla, ale ja majac doswiadczenie z Sigma, bym jej tak latwo nie skreslal
Pozdrawiam i zycze dobrych wyborow
basidion,
te szkła są, tyle tylko że na razie z dużą przebitką.
Czy Sigma ma HSM w wersji do Pentaxa? Jeżeli nie, to ja nie chcę płacić za coś, czego nie będę miał.
Cos mi nie pasowalo z tymi samplami od Cichego, wiec poszukalem jeszcze i oprocz tej wypowiedzi, wszystkie inne byly negatywne. Mowie tu o mocowaniu Canona. Strasznie zle oceniaja to szklo jesli chodzi o wykonanie. Luzy na bagnecie i paprochy to niby standard. Poza tym jest bf/ff, ale wiem, ze szkla inne niz canonowskie gorzej wspolpracuja z puchami tego samego producenta. Co innego Nikon.
Cos mi sie zdaje, ze wezme chyba uzywke 80-200 ED albo ew. Sigme. A jakby mi sie trafila nowka za 1,8kzl to bralbym od razu.
Luzy na bagnecie, paprochy, kiepskie wykonanie, ff/bf... może jeszcze jakaś klątwa i chińska zaraza? No i skąd stwierdzenie, że WSZYSCY oprócz Cichego źle oceniają to szkło? Szukał kolega odpowiedzi na tym forum? Bo jest taki wątek i znajduje się on m.in. tutaj
To jest bardzo dobry obiektyw mający niestety wolny AF. Ja mam świadomość tego, że w necie jest mnóstwo wypowiedzi ludzi którzy nie tylko tym obiektywem zdjęć nie robili, ale nawet nie widzieli go bezpośrednio na oczy a mądrzą się niebywale. Pytanie tylko, czy trzeba aż tak bardzo dawać im wiarę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10