Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Mar, 2015 Pomoc przy wyborze aparatu
Witam. Potrzebuję pomocy przy wyborze aparatu, który miałby mi posłużyć do robienia zdjęć siodeł w moim sklepie internetowym. Nie bardz się na tym znam więc piszę tutaj, mam już taki ekran jak do projektora więc myślę że wystarczy jako tło, a co do tego? Jakie lampy, aparat, itd.? Nie wiem jaki rodzaj aparatu będzie najlepszy, więc piszę tutaj. Budżet jakim dysponuje to 1000-1500 zł. Pozdrawiam.
Co rozumiesz przez siodła - takie konne?
Może ci prawdopodobnie wystarczyć kompakt (na co również wskazuje budżet) z matrycą np 1/1.7", trybem manualnym, do tego statyw, stałe oświetlenie i szczypta wiedzy
LAN112 [Usunięty]
Wysłany: Pią 06 Mar, 2015
Tak, konne Czyli w większości są czarne, albo brązowe. A możesz mi podradzić jaki to kompakt mógłby być? Bo trochę tego jest. A oświetlenie? Ile trzeba dać żeby kupić coś w miarę sensownego?
Przy tym budżecie, to ciężko będzie nawet o aparat z matrycą 1/1,7". Ograniczając się do 2 chińskich świateł na statywach z softboxami 50x70cm i żarówkami 135W (eq~675W), czyli wydatkiem rzędu 400zł jak w tej aukcji , do tego byle statyw fotograficzny w głowicą kulową i szybkozłączką to kolejne 150zł, więc zostaje od 450 do 950zł na aparat.
Przy takim rozwiązaniu, fotografować będziesz w trybie manualnym, na minimalnej czułości np ISO 80 (w zależności od aparatu) gdzie nawet starym kompaktem można zrobić przyzwoite zdjęcie, więc ograniczy ciebie głównie format końcowy.
Ja potrzebuję zdjęć 2160 linii, a fotografuję aparatami w formacie 2:3, więc mam 1440x2160 -3Mpx lub 3240x2160 -7mpx. Do aukcji, używam 1600 linii czyli max 3,8Mpx. Co byś nie kupił, to ilość detali powinna być wystarczająca.
Ograniczając się do 2 chińskich świateł na statywach z softboxami 50x70cm i żarówkami 135W (eq~675W), czyli wydatkiem rzędu 400zł jak w tej aukcji , do tego byle statyw fotograficzny w głowicą kulową i szybkozłączką to kolejne 150zł
Poszybowałeś, oj poszybowałeś...
Wg mnie do takiej fotografii w zupełności wystarczyłby któryś z tych:
http://www.optyczne.pl/po...=1774&add4=1599
Ewentualnie można wziąć pod uwagę tego:
http://www.optyczne.pl/in...p=dowolny&sort=
A Ty, LAN112, nie zawracaj sobie głowy nie-wiadomo-jakim oświetleniem i statywami, tylko na początek opanuj posługiwanie się bocznym światłem z okna. Połóż wybrane siodło na stoliku przy oknie w odległości od, powiedzmy, 1 do 3 metrów, najlepiej nie w bezpośrednim słońcu, ustaw się nieco "pod światło", najlepiej trochę z boku (poeksperymentuj z różnymi kątami fotografowania tak, żeby w tło raczej nie wchodziły niepotrzebne szczegóły, np. obramowanie okien, meble itp. - możesz w tle rozwiesić jakąś tkaninę), przy siodle po przeciwnej stronie okna ustaw tzw. ekran (może nim być srebrna mata stosowana zimą na szyby samochodowe) i skieruj go tak, żeby lekko rozjaśnił cienie, ale nie likwidując ich całkowicie. Uzyskasz w ten sposób bardzo plastyczny i przyjemny w odbiorze efekt, nawet bez statywu. No i nie wiem czy wiesz, ale ten sposób oświetlenia nosi nazwę rembrandtowskiego. Fajne, prawda?
Popróbuj, zanim wydasz kasę na specjalne zestawy oświetleniowe, przy których używaniu więcej się nagimnastykujesz niż to będzie warte. W sumie Wojmistrz dobrze radzi, ale uważam że niepotrzebnie komplikuje sprawę i chce z Ciebie na siłę zrobić profesjonalistę-fotografa, podpowiadając rozwiązania nadmiernie skomplikowane jak na Twoje potrzeby.
Soniak10, jeśli chodzi o fotografowanie w celach „biznesowych” (nawet dla siebie, nieprofesjonalnie) to uzależnianie się od czynników zewnętrznych typu pogoda, dziś jest słońce lub nie ma, albo jest za ostre bezpośrednie – to nie jest dobre rozwiązanie.
Inwestycja w taki sprzęt, jaki zaproponował Wojmistrz, nie jest znowu aż tak duża, żeby jej z czystym sumieniem nie zaproponować.
A dobra fotografia przedmiotu w sprzedaży internetowej to podstawa, szczególnie jeśli chodzi o jakieś nietypowe lub ręcznie wytwarzane przedmioty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10