Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 23 Mar, 2015
Jaki obiektyw do Sony Alpha 6000
Autor Wiadomość
elloco 
Nowy

Wysłany: Pią 13 Mar, 2015   Jaki obiektyw do Sony Alpha 6000

Witam

Jestem amatorem. Planuje zakup alphy 6000 body. Zastanawiam się jaki obiektyw będzie dobry na moje potrzeby. Generalnie aparat ma służyć lata i być uniwersalny. Na ten moment najewięcej zdjęć robię dwójce małych bliźniaków :-) Zdjęcia głównie w pomieszczeniach dlatego myślałem nad jaśniejszym obiektywem. W przyszłości aparat do wszystkiego: dzieci, imprezy w domu, dzieci na zewnątrz i wakacje.

Rozważam:
Sony SAL-35F18 35mm f/1.8 Lens
Sony SEL 1,8/35mm E-Mount (SEL35f/18)

Proszę o poradę jak sprawdzą się te obiektywy, zaproponować inny lub może kitowy da radę i wyjdzie taniej ?

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Pią 13 Mar, 2015   

SAL to nie ten bagnet. Ciebie interesuje SEL, ew ciemniejsza SIGMA 30f/2.8 z mocowaniem E.

felis
Bywalec

Wysłany: Nie 15 Mar, 2015   

Jeżeli ma to być jeden uniwersalny obiektyw, to na twoim miejscu szukałbym czegoś bardziej szerokokątnego w granicach max 20mm, albo jeszcze lepiej dobrego uniwersalnego zooma.
Niestety na bagnet sony E interesujący wydaje się jedynie Zeiss 16-70 f4, ale ma bardzo zaporową cenę.

elloco 
Nowy

Ten Zeiss niestety poza zasięgiem cenowym :-(

Rozważam jeszcze inne aparaty

Olympus OM-D E-M10 albo Panasonic GX7 ?
Może któryś z nich będzie odpowiedniejszy i da się znaleźć trochę tańsze uniwersalne zestawienie ?

Dzięki za pomoc ?

w tym wątku pytałem:
http://forum.optyczne.pl/...p=483932#483932

felis
Bywalec

elloco napisał/a:
Rozważam jeszcze inne aparaty
Olympus OM-D E-M10 albo Panasonic GX7 ?

To pewnie dobre aparaty i łatwiej o szkła, ale ja z założenia odrzucam format 4:3. Matryca mniejsza niż w sony, a na dodatek zdjęcia "kwadratowe" co przy współczesnych panoramicznych wyświetlaczach powoduje jeszcze większe czarne pasy po bokach niż w 3:2.
A może Sony E 18-105mm F4 G PZ OSS. Też ponoć dosyć przyzwoity (trzeba tylko korygować koszmarną dystorsję, ale dla jpg jest chyba opcja w body, a ARW można programowo w komputerze), natomiast cena niższa sporo od 16-70. Jak się chce zestaw uniwersalny z jednym obiektywem to dobry zoom wydaje się koniecznością.

elloco 
Nowy

Chyba że na początek jakaś jasna stałka a w przyszłości dokupić zoom'a ? I pogodzić się z brakiem jednego uniwersalnego obiektywu.

Do zdjęć dzieci w domu czy też na zewnątrz chyba jasny stałoogniskowy obiektyw był by ok ? Tylko jaki ? Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Na pewno na początku zależy mi żeby dobre zdjęcia wychodziły w pomieszczeniach przy słabym świetle nawet no i czasami dzieci w ruchu :-) Taki chwilowo priorytet :-)

dcs
[Usunięty]

Ale kupujesz go w zestawie z zoomem?

elloco 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Mar, 2015   

Myślałem o kupnie samego body i dokupieniu właściwego obiektywu.

Ale może kitowy obiektyw dla mnie wystarczy ?

felis
Bywalec

elloco napisał/a:
Na pewno na początku zależy mi żeby dobre zdjęcia wychodziły w pomieszczeniach przy słabym świetle nawet no i czasami dzieci w ruchu :-) Taki chwilowo priorytet :-)

Takie rzeczy to tylko ze smartfona.... oczywiście dopóki efekty będziesz oglądał na jego mini ekranie. Osobiście nie wierzę by jakiś aparat robił dobre zdjęcia w słabo oświetlonym pomieszczeniu i na dodatek dzieciom w ruchu. Z tej alfy pewnie użyteczne jest ISO 800 (mam canona 70d i powyżej 800 ISO już bardzo widać szumy wątpię by sony 6000 było lepsze). Do tego jasna stałka równa się mniejsza głębia ostrości jak trochę nie przykręcisz przysłony to utrafić z ostrością w ruchliwe dziecko może być kłopotem. W słoneczny dzień przy dużych oknach to może być OK, lecz w każdych innych warunkach stawiałbym na dedykowaną zewnętrzną lampę błyskową z ruchomą głowicą by używać światłą odbitego.
Ale jestem amatorem więc może profesjonaliści skorygują moją wypowiedź.
Aha taka szeroka jasna stałka z pewnością przyda się w pomieszczeniach szczególnie małych, do krajobrazu, jakiejś architektury w ciasnej zabudowie, ale jak będziesz miał ochotę zrobić dziecku portrecik to potrzeba już czegoś dłuższego. Dlatego nadal obstaje przy zoomie chyba, że wkrótce dokupisz jakąś portretówkę, ale do sony E to chyba póki co nie ma.
Może kup ma raty, albo poszukaj w innym systemie, bo NEXy (obecnie alfy x000) to byłyby bardzo udane aparaty, ale mają fatalną ofertę obiektywów. Albo bardzo drogie, albo dosyć kiepskie.

dcs
[Usunięty]

felis napisał/a:
chyba

Lepiej nie wypowiadać się o systemie którego się nie zna (choćby oferty dostępnych do niego [od dawna] obiektywów)
i w rękach się nie miało.

Andrzej.M.
[Usunięty]

felis, masz kiepskie doświadczenia z marki która dawno zapomniała o poprawieniu ISO w matrycach APSC i zajęła się użytecznością filmowania . Inne w tej konkurencji nie spały i mają używalne ISO o 1-2 EV wyższe oraz DR rzędu 14 EV.

elloco 
Nowy

Kurcze zaczęło się od obiektywu a teraz to już nie wiem czy w ogóle Sony A6000 kupować ?

Nie wiem czy mogę w tym temacie ale jeśli nie propozycje obiektywu to może w podobnych pieniądzach inny aparat ?

Bo jak na razie same wypowiedzi czego nie brać (no poza propozycją za drogiego obiektywu) a ja potrzebuję jednak coś kupić :-)

felis
Bywalec

dcs napisał/a:
Lepiej nie wypowiadać się o systemie którego się nie zna (choćby oferty dostępnych do niego [od dawna] obiektywów)
i w rękach się nie miało.

Przymierzam się od dawna do drugiego małego body (Nie zawsze mam chęć czy możliwości biegać z lustrzanką). Prześledziłem wszystkie systemy bezlusterkowe i wyszło, że najbardziej by mi odpowiadało body NEX-6. Pomacałem w sklepie, wykonałem kilka fotek i utknąłem na wyborze szkieł.
Przyzwoity uniwersalny zoom uniwersalny 16-70 cena ok 3700zł. W canonie mam 15-85 dłuższy i kosztował 2300.
Portretówka/macro w canonie pełen przekrój rożnych producentów. Sony E nie ma.
Długi zoom. W Canonie rewelacyjne 70-200 i bez liku 70-300. Jakaś alternatywa w sony E. Jest 70-200 f4 i kosztuje 5000zł oraz jakiś badziewny 55-210.
Uważam, że mam coś do powiedzenia w tym temacie. Ten system może się kiedyś rozwinie, a tymczasem jest mało / drogo / kiepsko.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Inne w tej konkurencji nie spały i mają używalne ISO o 1-2 EV wyższe oraz DR rzędu 14 EV.

Oglądałeś zdjęcia z a6000 na ISO większym niż 800. Widziałeś by były lepsze niż w canonie bo ja nie zauważyłem, a o tym aparacie tu piszemy.

elloco 
Nowy

Panowie. Nie jestem profesjonalistą. Chciał bym żeby zdjęcia wyglądały dobrze nie koniecznie w maksymalnym powiększeniu ale na monitorze czy telewizorze, bo wiadomo że odbitki do albumu będą ok.

Zdaje sobie sprawę z szumu przy wysokim iso. Szukam optymalnego rozwiązania w aparatach tej klasy mniej więcej co sony a6000, ale odrzucam lustrzanki ze względu na rozmiar.

Czy mogę założyć mniej więcej (jeśli chwilowo odrzucę poszukiwanie obiektywu) że wymienione aparaty sony a6000, olumpus e-m10 czy też panasonic gx 7 z kitowymi obiektywami będą spisywały się podobnie i nie można wskazać faworyta ? Czyli mam się kierować ceną albo ewentualnie rozmiarem i wyglądem ?

komor 
Moderator

felis napisał/a:
mam canona 70d i powyżej 800 ISO już bardzo widać szumy

No przesadziłeś kolego o jakieś 2 EV. Bez przesady, na ISO 800 to już Canon 400D był spokojnie używalny.

Odpowiedz do tematu