Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna koncepcja: a gdyby zamiast d300 wziąć d200 i różnicę w cenie dołożyć do lepszych szkieł? Czy d200 jest wyraźnie gorszy od 40D w jakimś segmencie poza szumami na wysokich ISO? Chodzi mi np. o zdjęcia robione na niskim ISO, ale długich czasach naświetlania (lubię sobie czasem pofocić kiczowate obrazki pod tytułem "miasto nocą"
Dzień dobry
Ustaliłam, jaki kompakt wybrać i o dziwo nie mam wątpliwości.
Ale na moment wrócę do tematu lustrzanki. Załóżmy, że kupię 450D i na początek tylko jeden obiektyw. (miałam sugestię 17-70 macro)
Wiadomo, że chce się mieć możliwość fotografowania wszyskiego, ale najbardziej zależy mi na portrecie i ewentualnie na macro. Czy da się to jakoś połączyć w jednym obiektywie, ale bez straty na jakości zdjęć dla obu rodzajów fotogrfii portret, macro?
1.
Jaki ten pierwszy obiektyw, a jakie następne, tak aby mieć podstawowy zestaw szkieł - tak konkretnie. Chcę jeszcze raz przemyśleć, ile docelowo muszę przeznaczyć na lustrzankę. A jaka lampa? Nie interesują mnie najdroższe modele obiektywów czy lamp, ale wykluczone najtańsze - w sensie najgorsze.No chyba, że trzeba, że warto, że nie da się inaczej.
Chyba wolałabym kupić kompakt, jednak jak oglądam zdjęcia robione lustrem, to cieszą one oko.
2.
Czy dobrze myślę?
Nawet, jeśli używałabym w kompie i w lustrze tylko trybu automatycznego, to przecież jakość zdjęć, mimo wszystko, będzie lepsza z lustra (mam zamiar rozgryzać manual).
3.
Czy w sposobie obsługiwania lustra i zaawansowanego kompaktu (manual) jest bardzo duża różnica - chodzi mi o stopień trudności. Czy jeśli poradzę sobie z kompaktem to oznacza, że także z lustrem?
Ostatnio zmieniony przez bbeeaa Czw 10 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
bbeeaa, ja odpowiem na punkt dwa i trzy, wiec:
2. tak, myslisz dobrze. Nie musisz jednak rozgryzac manuala (nie jest on taki trudny). Na poczatek wystarczy priorytet przyslony.
3. Dla mnie jest roznica - na korzysc lustra. W kompakcie manual to w pewnym sensie bardziej dodatek. W lustrze to juz najczesciej podstawa.
Kogoś niechcący zaznaczyłam jako: IGNORUJ. Jak się z tego wycofać?
[ Dodano: Czw 10 Lip, 2008 12:49 ]
Odnośnie punktu trzeciego też tak myślę, ale chodzi mi różnicę w stopniu trudności wykorzystywania manualu? Czy Ty MC tez to miałeś na uwadze?
No ładnie, właśnie Ciebie zaznaczyłam - IGNORUJ i na razie nie wiem, jak to zmienić, jak sie z tego wycofuje.
Ale na moment wrócę do tematu lustrzanki. Załóżmy, że kupię 450D i na początek tylko jeden obiektyw. (miałam sugestię 17-70 macro)
Wiadomo, że chce się mieć możliwość fotografowania wszyskiego, ale najbardziej zależy mi na portrecie i ewentualnie na macro. Czy da się to jakoś połączyć w jednym obiektywie, ale bez straty na jakości zdjęć dla obu rodzajów fotogrfii portret, macro?
od biedy
jakaś 50 macro tez może dac radę, ale makro bedzie 1:2 a i portretówka dość krótka
Tyle, że to będzie obiektyw do tych dwóch spraw które podnioslas. Do widoczków ni ni...
bbeeaa napisał/a:
Czy dobrze myślę?
Nawet, jeśli używałabym w kompie i w lustrze tylko trybu automatycznego, to przecież jakość zdjęć, mimo wszystko, będzie lepsza z lustra (mam zamiar rozgryzać manual).
Hmmm, i tak i nie. Możesz uzyskac lepsza jakoś zdjęc, ale nie musisz Zdjęcia z lustra zwykle wymagają jakiegoś choćby niewielkiego postprocesingu. Kompakty zwykle schlebiaja powszechnym gustom jesli chodzi o nasycenie kolorów itede. Jeśli nie chcesz powiększeń to kompakt może Cię zadowolic. Tyle, że przy portrecie to raczej będzie kiepsko (głębia ostrości praktycznie nieregulowalna), choc makro z kompaktu potrafi wyjśc calkiem udane.
bbeeaa napisał/a:
Czy w sposobie obsługiwania lustra i zaawansowanego kompaktu (manual) jest bardzo duża różnica - chodzi mi o stopień trudności. Czy jeśli poradzę sobie z kompaktem to oznacza, że także z lustrem?
Nie wiem. Ja np. miałem i wciąz mam kłopoty z obsługa kompaktu bo w lustrze wszystko byo fantastycznie proste
Oj, Kochani, pogubiłam sie.
Jak to w końcu jest z modelami aparatów Canon i Nikon?
Wychodziłam z założenia, że im mniejszy numer, tym starszy model. To nie tak?
Nikon D60 jest starszy niż 40d lub 40DX?! Sądziłam, że odwrotnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10