Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 20 Mar, 2015 nikon monarch 8x42 dsc (baa760ac)
Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum, więc serdecznie witam wszystkich.
W temacie lornetek jestem kompletnym laikiem, od jakiegoś czasu chodzi za mną zakup pierwszej "prawdziwej", stąd moje pytanie czy ta z w/w tematu jest warta uwagi jako uniwersalna/spacerowa dziennna lornetka? Czy lepiej kupić coś innego?
Pierwsza prawdziwa? To jakie masz te nieprawdziwe?
Ten Monarch zbliża sie juz do ceny odzwierciedlajacej jego wartość - za 750 ma sens. Jego największymi wadami sa: słabe pole widzenia, 6,3 to okulary 50 stopni, czyli dziurką od klucza a dodatkowo jakość obrazu na brzegach wcale dobra nie jest. Za to marka Nikon fajna, nie powiem. Zamiast niej o wiele bardziej polecam nowa Monarch 5. Jest pod tymi względami wyraznie lepsza, a do tego lepiej wykonana i bardziej poręczna. Cena ok 1000zl. Tańsza alternatywa jest Celestron Outland lx za 600zl. Zdaje sie ze tylko w teleskopy.pl maja ostatnie egzemplarze. Te lornetki są IMO ładniejsze i zgrabniejsze i lepsze optycznie od pierwszych Monarchów ale gorzej wykonane.
Zasadniczy problem to sa parametry. Moim zdaniem jako lornetka spacerowa lepiej sie nadaje 8x30, o ile te spacery to nie do ciemnego lasu o świcie. Wtedy polecam Vixen New Foresta 8x32. Bardzo fajna jest tez Kowa SV. Troche gorsza optycznie od VNF ale niektórym taka ergonomia bardziej podpasuje. Kowa i VNF maja 7,8 (Celestron niewiele mniej) stopnia i to jest naprawdę wielki luksus.
To beda absolutnie dobre lornetki spacerowe. Jesli jednak oczekujesz czego więcej niż dobrze, to musiałbys wysupłać 1200zl-1400 na Kowa bd xd lub Nikon Monarch 7 (30-32mm) albo Olympusa exwp 42mm.
Witam wszystko kwestia budżetu i oczekiwań od sprzętu wiadomo że każdy chce jak najwięcej za jak najmniej , pod względem pola lepiej wypada nikon prostaff7s 8x30 napewno bardziej kompaktowy leciutki 420g kątowe widzenie 6,3 , niby z niższej pułki ale bardzo dobre parametry i jakość , lecz jeśli ma być używany wieczorem w lesie noto jest troszke ciemniejszy ale niewiele . No i troszke kasy w kieszeni zostanie. Jak masz możliwość to polukaj przez kilka modeli lornetek jakie są na sklepie bo warto pierw przyłożyć sprzęt do oczu zanim kupisz
Hej, te pierwsze to szkoda gadać.. bazarowce. Lornetka ma być jak najbardziej uniwersalna, myślę, że 8x42 jest takim kompromisem, waga jak i wielkość są akceptowalne dla mnie. Wiem, że zawsze można lepiej, ale i drożej.. kwota maksymalna jaką przeznaczyłem to 850zl. w tej cenie mieści się jeszcze VNF 8x42, uważasz że warto dopłacić?
Bazarowce ?niby które ? Jakielornetki używałeś do tej pory ? Należy też pamiętać że czołowe firmy takie jak carll zeis ,leica ,swarovski itp mają tzw budżetowe pordukty i jakością nie rórżią się wiele od od tych pośrednich firm np nikon ,buschnell ,eschembach lecz cenowo są 2-3razy droższe wiadomo płacimy za marke wtedy.
Wartało by dokładnie określić do jakich obserwacji będziesz ją wykorzystywać i w jakich warunkach , Taka moja rada abyś posłuchał się porad codo wyboru lornetki kolegów Arka czy Kivirovi bo Oni wiedzą w temacie nie mało i napewno dobrze Ci doradzą , ja Ich posłuchałem i jestem b.zadowolony bo przy wyborze lornetek kierowałem się ich poradami .
Ostatnio zmieniony przez mariuszek610 Pią 20 Mar, 2015, w całości zmieniany 2 razy
np. ostatnia z lidla, czasem jakieś rosyjskie tento. Ostatnio pojeździłem troche po sklepach w gda, ale tych konkretnych modeli nie ma na stanie(monarch i VNF), stąd moje pytanie.
No a sklepy typowo optyczne z lornetkami . lub myśliwskie często mają dużo lornetek na stanie.
Codo tych z lidla noname to monarch nikona wypada tak jakbyś z poloneza przesiadł się do mesia C klasy
Pamiętaj że mało który sklep typu mediamarkt itp ma ma modele typowo z górnej półki takie jak monarch nikona czy prostaf7s raczej będą to te budrzetowr produkty jak aculon lub prostaff5 do około 600pln . Ja w media musiałem prostaffa7s zamawiać bo cenowo zadrogi i w takich sklepach by zalegały na pułkach z racji takiej że wtajemniczeni obserwatorzy swoje patrzadełka nabywają w typowych salonach z taką optyką jak lornetka
Ostatnio zmieniony przez mariuszek610 Pią 20 Mar, 2015, w całości zmieniany 1 raz
wiem, ale niestety tych nie mają, patrzyłem przez prostaff 7s 8x42, monarch 5 8x30 (calkiem fajna), DO Forest i jeszcze pare innych. Myślisz że ten monarch z tematu będzie porównywalny z tym 8x30?
O to pytaj Arka lub Kivirovi czy Górnika , bo ja przerabiałem kilka marek lornetek ale niewiele ,z nikona modele takie jak aculony ,obecnie używam prostaff5 8x42 i prostaff7s 10x30 , monarchów nie miałem w ręce więc moja porada codo tej lornetki nie miała by najmniejszego sęsu i byłaby zupełnie bezpodstawna .
BC, To jedz do Ecotone do Gdyni na Stryjska. Obejrzysz sobie przynajmniej ich bardzo solidne, japońskie Ecotony (po ok. 1000zl) i polecana przeze mnie Kowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11