Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 26 Mar, 2015
Wymiana fuji S9600 a coś nowszego
Autor Wiadomość
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Sob 28 Mar, 2015   

Jeśli mamy kupować obiektyw, bo jest tani - to znam tańsze niż ta Sigma :smile:

A tak poza tym, to zgadzam się ze wszystkim, bo jestem zgodny chłopak:
- że dla matrycy 4/3" jest słabo szerokokątny (z definicji to nawet wcale, bo za miarkę przyjmuje się dłuższy bok klatki),
- że jest też słabo standardowy/uniwersalny (jest w dolnej strefie stanów średnich),
- i że jest słabo jasny.

Nie mam podstaw do negowania, że jest to dobry obiektyw, czyli pozbawiony większych wad optycznych, robiący ostre zdjęcia itp. Zwróciłem tylko uwagę, że ma dość zdecydowane odchylenie w stronę szerokiego kąta. Do GOmaniaków przemówi zapewne coś takiego, że pomiędzy 19/2.8, a na przykład 25/1.8 jest taka różnica jak pomiędzy dwoma metrami, a ośmioma metrami głębi ostrości - dla matrycy 4/3" i odległości ostrzenia 5 m (taką miałem akurat ustawioną w kalkulatorze).

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 28 Mar, 2015   

T.B. napisał/a:
Jeśli mamy kupować obiektyw, bo jest tani - to znam tańsze niż ta Sigma :smile:

Niejaki problem w tym, że te tamte to raczej nie będą okolice 20mm natywnie pod mikro 4/3 z AF i na dodatek bardzo przyzwoite optycznie.

Jak komu te minus 1 i 1/3 EV specjalnie nie przeszkadza to czemu nie ta Sigma?
(pamiętajmy, że do eksploracji płycizn GO i gładkiego tła to 20mm i 25 mm ze światłem w okolicy 1.8 na dodatek formatu 4/3 będzie raczej trudno uznać za wysoce sensowne, bo aby odpowiednią do tego skalę odwzorowania uzyskać to trza soczewką pod obiekt niedaleko podjechać niestety a tło mieć odpowiednio w tyle)

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Nie 29 Mar, 2015   

RB napisał/a:
czemu nie ta Sigma?

To chyba pytanie nie do mnie?
Jeszcze raz zwrócę uwagę, że zwróciłem tylko uwagę, że ma dość zdecydowane odchylenie w stronę szerokiego kąta i że nie jest tak bardzo jasna, ta Sigma.
Pytającemu doradziłem wcześniej - cytuję:
"Stałki" nie kupuj jakiejś. Kup ją wtedy, kiedy będziesz wiedział, czego chcesz.
Co jest zgodne z tym, co napisał komor minuty wcześniej - cytuję:
"... popstrykać, nauczyć się, a potem albo uzupełnić teleobiektywem 40-150, albo/oraz jakąś fajną stałką, czy to jasną do portretów, czy szeroką do wnętrz i krajobrazów, zależy co kto lubi fotografować."

Uroczyście oświadczam, że nie mam nic przeciwko Sigmie 19/2.8, ani przeciwko osobom kupującym ten obiektyw.
Ostatnio zmieniony przez T.B. Nie 29 Mar, 2015, w całości zmieniany 1 raz  

RB 

T.B. napisał/a:
RB napisał/a:
czemu nie ta Sigma?

To chyba pytanie nie do mnie?

Chyba nie. To w zasadzie nie tyle pytanie sensu stricto ile normalna, zwykła figura retoryczna.

waldi198 
Nowy

Czyli zrobię tak jak pisał kolega @komar kupie z kitowym obiektywem a później zobaczę czego mi brakuje :-)

Sunders 

waldi198 napisał/a:
Czyli zrobię tak jak pisał kolega @komar kupie z kitowym obiektywem a później zobaczę czego mi brakuje :-)

Pomimo tego babola decyzja słuszna. :smile:

Jar 
Maniak

Też popieram. Aczkolwiek ja, ze względu na cenę 14-150 właśnie jego kupowałem w kicie z korpusem. Ale to dlatego, ze bezwzględnie potrzebowałem długiego tele w kicie (fauna). Szczęściem pierwszy wyjazd z nowym aparatem był w okolice, gdzie fotki robiło się wyłącznie w plenerze, w porze letniego przesilenia. W okolicy w której w tym czasie można było o północy książkę czytać w zamkniętym namiocie, tym samym brak drugiego obiektywu był nieodczuwalny.
Pierwsza inwestycja w rozbudowę zestawu to był zakup używanego naleśnika 14/2.5, właśnie do wnętrz. O ile ktoś nie chce nim fotografować pojedynczych ludzi, świetnie sprawdza się w tej roli. W tej chwili można go (używka) dostać za ok. 100-150zł więcej, niż nową Sigmę, która do pomieszczeń jest ciut wąska, a dłuższa ogniskowa nie sprzyja też foceniu z ręki w słabym świetle. Dlatego ten zakup rekomendowałbym jako kolejny autorowi wątku. Potem zawsze można uzupełnić/wymienić na coś innego, w miarę stwierdzonych w boju potrzeb.
Pozdrawiam
-J.

WojciechW 
Optyczny

RB napisał/a:

A ciemne tanie i krotkie nie bedące Samyangiem jest? :-)

Mimo wszystko w tym systemie 9-18 Oly jest chyba bytem w swej popularnośći słabo zagrożonym przez Samyangi.

Samyang 12/2.0 jest znacznie jaśniejszy i dwukrotnie tańszy, a przy tym umiarkowanie ciężki i według testów nieźle rysuje. Oczywiście nie ma żadnej automatyki, ale najdroższe Zeissy też jej z zasady nie mają.

Sam się nad nim mocno zastanawiam, pod takim oto hasłem - co jeszcze sobie dokupić za ok. 1 k?

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

mavierk 
never knows best

A wg mnie olympus 12-50 + możliwie jak najmniejszy korpus :)

waldi198 
Nowy

A powiedzcie mi jeszcze jak wypada Panasonic GX7 w stosunku do Olka m10 bo mogę go mieć
za dobre pieniądze :)

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

mavierk napisał/a:
A wg mnie olympus 12-50

- [konstruktorzy] zapomnieli o rzeczach tak ważnych jak dobra optyka i przyzwoite światło (o dobrym nawet nie wspominając)
- jeden z najciemniejszych uniwersalnych obiektywów zmiennoogniskowych na rynku
- gdy obiektyw niedomaga w tak ważnych kategoriach jak światło i rozdzielczość, a dodatkowo notuje jeszcze wpadkę w postaci słabej pracy pod ostre światło, wszelkie inne zalety nie błyszczą już tak mocno

Na wszelki wypadek dodam, że są to cytaty z podsumowania testu tego obiektywu.
Własnej opinii na jego temat nie mam, a ludzie, którzy go kupują, mi nie wadzą.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pon 30 Mar, 2015   

mavierk napisał/a:
A wg mnie olympus 12-50 + możliwie jak najmniejszy korpus :)

Hmm, w wymienionym przeze mnie zakresie cenowym się mieści i jest dla mnie pod wieloma względami atrakcyjny, bo zdjęcia robię na ogół przy dobrym oświetleniu. Ale lepsze zdjęcia zrobi się pewno Samyangiem.

Kiedyś, nie mając środków na dobry szeroki kąt, kupiłem sobie do Pentaxa pełnego "erzaca" (niem. Ersatz), czyli konwerter szerokokątny King. I nie żałuję, bo można było z nim ćwiczyć perspektywę krótkich ujęć, choć ostrość, szczególnie na brzegach była taka sobie.

Przepraszam wszystkich, w tym firmę Olympus, za powyższe skojarzenie.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

waldi198 
Nowy

Cytat:
A powiedzcie mi jeszcze jak wypada Panasonic GX7 w stosunku do Olka m10 bo mogę go mieć
za dobre pieniądze :)

Ponawiam moje pytanie :-) sorki ze tak truje ale ja nie bardzo się na tym znam i nie chciał bym walnąć babola przy zakupie :-) mogę mieć tego GX7 za 2,4 tys z kitem

WojciechW 
Optyczny

Olek M 10 jest troszeczkę droższy od GX7 i ma według tutejszych testów nieco lepsze parametry - m.in. zakres tonalny i rozdzielczość. Ale pewno znajdą się i tacy co wolą Panasonika, jak i tacy co wolą Olka. I wreszcie tacy co wolą jak im w nogi ciepło.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

WojciechW napisał/a:
kupiłem sobie do Pentaxa pełnego "erzaca" (niem. Ersatz), czyli konwerter szerokokątny King

Ersatz, bo tej firmy - czy dlatego, że konwerter, a nie obiektyw szerokokątny? Jeśli to drugie, to byłoby dla mnie dziwne. Przecież zawodowcy (cokolwiek by to oznaczało) też chyba używają najróżniejszych konwerterów?
Ja poszedłem tą drogą i do Olympusa 14-42 kupiłem konwerter szerokokątny, też Olympusa. Skraca ogniskową do 11 mm. Dla mnie wystarczy. Nie zauważyłem, żeby coś było nie tak ze zdjęciami. Jedyna wada jest taka, że jeśli użyje się lampy z zestawu E-PL5 (malutka, siedzi nisko nad aparatem), konwerter wchodzi w światło lampy i na zdjęciu pojawia się jego cień.

Odpowiedz do tematu