Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat/kamera do 700 zł
Autor Wiadomość
kcdomi150201 
Nowy

Wysłany: Sro 08 Kwi, 2015   Aparat/kamera do 700 zł

Poszukuje aparatu lub kamery do kręcenia filmów - tutaj pojawia się pytanie, co lepsze?
Sprzęt ten towarzyszyć mi będzie podczas różnych wycieczek, ale także na co dzień. A może jednak kamera sportowa? Tylko czy za tą cenę kupię coś porządnego, co będzie dobrze rejestrowało dźwięk z dobrą jakością? Myślę że mogłabym wydać 700/900 zł ale jednak wolałabym zatrzymać się na tych 7 stówkach.
Chętnie zapoznam się z waszą opinią na moje pytania, śmiało podzielcie się sprzętem właśnie w tym zakresie cenowym wartym zakupu ;)
Z góry dzięki wszystkim za rady i polecenie sprzętu.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 09 Kwi, 2015   

Kamera ma inną ergonomię niż aparat, chociaż kompakty z obrotowymi ekranami spisują się całkiem przyjemnie, poza tym musisz wiedzieć jakiego rodzaju filmowanie będziesz "uprawiać".
Jakiej jakości potrzebujesz tych nagrań? To ma trafić na YouTuba, czy będziesz robić z tego płyty z filmami, a jeśli tak to czy DVD czy BD?
Czy jesteś świadoma, że nagrywanie filmów pożera baterie? Z tego powodu, zazwyczaj wybór kamery do filmowania jest lepszy, bo optymalnie pochłania energię.
Filmować będziesz siebie czy innych? Czasem, kiedy nie potrzeba zooma, wystarcza smartfon :)
Czasem dobrze jest kupić używany sprzęt wyższej klasy, szczególnie przy aparatach kompaktowych.

lech pepliński
Rozmowny

Wysłany: Pią 17 Kwi, 2015   

Potrzebuję jednorazowo do przegrania parunastu filmów celuloidowych 8mm .
Kamera na statywie , obraz wyświetlany na ekranie :

czy coś takiego starczy : http://allegro.pl/super-z...html?source=mlt

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 17 Kwi, 2015   

Nie wiem jakiej jakości oczekujesz, ale CCD wyklucza progresywne nagrywanie 1920x1080. Wpisz Medion Life P44024 w google, to przekonasz się na ile sprzedawca kłamie.
Nie lepiej zgigitalizować klatka po klatce nawet do 4k?
Zgrywanie z projektora potrafi mieć problem z synchronizacją. Jeśli nie digitalizacja poklatkowa, to wolał bym nagrywać aparatem z 50/60p do tego film puścić z projektora nie szybciej niż 15fps, przez co, po zwolnieniu do 24/25fps film będzie całkiem czytelny.
Jeśli chcesz na tym zarabiać, warto zbudować synchronizowany automat do zgrywania poklatkowego. Nic skomplikowanego bo wystarczy przerobić projektor i aparaty. Ja rozbieram Canony A490 i A495 do takich celów i używam pergaminu. Jeśli wiesz co z czym połączyć, dalej sobie poradzisz.

lech pepliński
Rozmowny

Wysłany: Nie 19 Kwi, 2015   

Nic zarobkowo . Moje rodzinne filmy z lat młodzieńczych . Zarchiwizować , celuioid wyrzucić.
projektor oddać na złom :mrgreen: , obdzielić rodzinę kopiami. Kiedyś tak zrobiłem , miałem swoją M-5 na VHS , ale to był jeden film na kasecie 180 . Komuś pożyczyłem i już nie wrócił do mnie . To była ciężka praca na parę nocek . Film celuloidowy jest kruchy , co chwilę
się rwie , trzeba kleić-mordęga. Filmowanie cyfrowe stwarza nowe możliwości. Mogę oryginał pociąć na kawałki , dokonać rejestracji, A kolega montażysta dokona cudów . :mrgreen:
Nie interesuje mnie póżniejsze filmowanie (69l) , więc sprawa jest jednorazowa , najlepiej
najtańszym kosztem . Mógłbym kupić w internecie i w ciągu 10 dni oddać , ale jakoś nie uchodzi .Może można wypożyczyć jak aparat , ale jaką? Nawet rozważałem sprzedaż Canona 50D ,i kupno 7D. Nie wiem , a czas ucieka . :twisted:

Wojmistrz 
Obserwator

No to jeśli nie poklatkowo, to tak jak proponowałem szybką kamerę a potem zagęścić przy montażu. Do tego wystarczy byle kamera z 50/60fps.

lech pepliński
Rozmowny

A konkretniej ?

Dodano: Nie 19 Kwi, 2015 15:12
Nawet nie bardzo wiem , czym to się je -poklatkowo . :mrgreen:

Wojmistrz 
Obserwator

Poklatkowo to tak, że wykonujesz zdjęcie każdej klatki filmu (digitalizujesz), potem składasz film w programie do montowania filmów umieszczając kolejne pliki. Dokładnie na tej samej zasadzie robią to studia filmowe, naprawiając stare filmy z klisz, które dziś oglądamy np w jakości HD w TV. Żmudna robota, ale efekty potrafią być niesamowite. O ile montaż może być automatyczny, tak bez zbudowania automatu fotografującego kolejne klatki, robota jest zbyt pracochłonna. Każdą klatkę możesz sfotografować w wysokiej rozdzielczości np 16Mpx, automatycznie poprawić całe ujęcia (poprawiasz jedną klatkę, a ustawienia synchronizujesz na kolejne klatki), montujesz odpowiednim oprogramowaniem i zapisujesz jako gotowy film w wersji cyfrowej, nawet 4K. Jak już napisałem, problem stanowi tylko digitalizacja. Zapewne filmy masz w standardzie 18fps, więc fotografując około 20 klatek na minutę, będzie to trwać całymi dniami bo zgrasz minutę filmu w godzinę. Budując automat możesz liczyć nawet na 180 klatek na minutę i nie musisz przy tym być, tylko kontrolujesz co jakiś czas, ale to już kwestia zastosowanego aparatu i budowy synchronizacji jego wyzwolenia.

lech pepliński
Rozmowny

Tak się domyślałem , ale dziękuję , że mnie upewniłeś .To jest straszna mitręga .
Zostanę przy swoim . sfilmuję obraz wyświetlany na ekranie . Mam taki filmik 3 mi nutowy ze szklonej wycieczki w ogólniaku z 1967 roku . Pochwalę się , jak wyszło .Jeżeli Ciebie to oczywiście interesuję.
Dziękuję za wszystko .

dcs
[Usunięty]

Licealistki?
-Szybko digitalizuj.

Wojmistrz 
Obserwator

lech pepliński, jasne. Jeśli chcesz, możesz nawet dać link do filmu na pw jeśli nie chcesz pokazywać tego publicznie.

lech pepliński
Rozmowny

Wysłany: Pon 20 Kwi, 2015   

Jak najbardziej publicznie . :mrgreen: Niech klasa zobaczy . :mrgreen: , jak się bawiła na szkolnej wycieczce . :mrgreen:

Odpowiedz do tematu