Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 30D, Nikon D80 a stałka 50mm
Autor Wiadomość
daaniel 
Nowy

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2015   Canon 30D, Nikon D80 a stałka 50mm

Witam.
Z racji tego że to mój pierwszy post na forum witam Was wszystkich i proszę o pomoc. Na wstępie się nieskromnie pochwalę że za 4 tygodnie zostanę po raz pierwszy tatą i stąd też decyzja o zakupie "porządnego" aparatu. Ale po kolei.

Jakąś wiedzę o fotografii mam. Nie jest ona za duża ale jakaś jest. Kilka lat temu pod wpływem impulsu kupiłem Canona 1100D z 18-55 IS, którego po roku sprzedałem bo jak niesłusznie twierdziłem spodziewałem się po nim czegoś lepszego - czytaj super zdjęć, takich jak wychodzą z topowych lustrzanek z "L" kami na pokładzie ;)

Teraz z racji narodzin syna, stwierdziłem że fajnie by było żeby miał poczciwe zdjęcia z dzieciństwa ;) Budżetu nie mam za dużego, bo jak wiecie albo nie ale narodziny dziecka powodują że budżet domowy kurczy się niemiłosiernie :P Budżet na body +obiektyw to max 800 - 900 zł

Padło na używane body + na początek stałkę 50 mm/1.8. I teraz zasypię Was pytaniami ;)

1. Czy kupując Nikona D80 i montując do niego 50 mm będę mógł swobodnie robić zdjęcia? Podobno nie ma on jakiegoś wbudowanego silnika ? Tak mi powiedziano. Więc nie wiem jak to jest. Czy da radę robić tym zdjęcia czy nie ? Podobnie z Canonem 30D.

2. Nikon D90 wchodziłby w grę ale ciężko znaleźć body poniżej 700 zł :( Podobnie z Canonem 40D.

3. Może zaproponujecie inny zestaw? Może są obiektywy którymi można robić fajne portrety a nie są stałoogniskową 50?

Z góry dzięki za pomoc.

Reklama

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2015   

A próbowałeś kiedyś sam robić zdjęcia tymi topowymi lustrzankami z L-kami na pokładzie?

Moim zdaniem gdybyś do tamtego Canona kupił sobie jakąś pięćdziesiątkę to zdjęcia mogłyby być lepsze niż z d80 lub 30d.

I pytanie czy z tego 18-55 naprawdę wyciągnąłeś wszystko co się dało?

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

daaniel 
Nowy

Wiem że zrobiłem źle sprzedając 1100D. Trudno. Co się stało to się nie odstanie jak to mówią ;) Teraz stoję przed takim dylematem j.w Mam nadzieję że pomożecie ;)

WojciechW 
Optyczny

Na okoliczność zostania Tatą jednak przydała ci się tobie jakiś aparat z możliwością robienia dokrętek video, a nie antyk bez live view. Ponadto fotografując następcę tronu na pewno znajdziesz się nieraz w sytuacji, w której wydłużona ogniskowa 50 mm będzie zbyt długa.

Nie wiem, czy w sumie nie przyda ci się bardziej jakiś bezlusterkowiec ze standardowym zoomem - nowe są w cenie od ok. 1000-1100 zł.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

daaniel 
Nowy

Tak się składa że filmy mam czym kręcić ;) Zależy mi na dobrych zdjęciach, bo do zdjęć wraca się zawsze częściej niż do filmów.

A co do obiektywu. 50 mm to że tak powiem zestaw startowy. Do końca roku będę chciał zakupić jeszcze jeden bardziej uniwersalny obiektyw myślałem np o Tamronie SP f/2,8 17-50mm lub czymś "dłuższym".

Mam okazję kupić Nikona D80 z małym przebiegiem za 600 zł. Ponawiam pytanie czy warto i jak to body ma się do Nikorra 50 mm f/1.8 wersja D lub G i czym te wersje się różnią.

Pozdrawiam.[/quote]

komor 
Moderator

Nikon D80 ma silnik AF, podobnie jak jego następca D90, więc spokojnie będziesz mógł go używać ze starszą (tańszą) wersją D pięćdziesiątki. Nowsza wersja G ma własny silnik AF, w związku z czym można ją używać bez ograniczeń z nowszymi korpusami z niższej półki (seria D3x00, D5x00), które silnika AF nie mają.

Moim zdaniem kupno dziś D80 to już kiepski pomysł ze względu na kiepską matrycę. Wolałbym teoretycznie słabszy D5000 (słabszy w sensie z niższej półki), niż D80. W ciemnych warunkach domowych fotki z D80 niekoniecznie będą poczciwe.

daaniel 
Nowy

A jakiś odpowiednik d5000 u Canona ? Może warto kupić tańsze body np. Canona 450D który chyba ma lepszą matrycę niż D80 i doinwestować w dobre szkła ?

komor 
Moderator

Pamiętam, że jak kupowałem 400D, to matryca Nikona D80 była już słaba. Do Canona na pewno uda się taniej kupić 50/1.8, bo nawet nowy plastikowiec kosztuje 400 zł. Czy lepiej mieć Canona 400D/450D czy Nikona D5000 to już sprawa indywidualna, z tym że D5000 jest chyba znacznie nowszy.

daaniel 
Nowy

Wysłany: Pon 13 Kwi, 2015   

Ale czy dla mnie jako amatora będzie miało znaczenie to czy matryca jest starszego typu czy trochę lepsza? A jakie jest Wasze zdanie odnośnie Canona 30D? Też dziadek stary i nie warto?

Patrzę też na to pod tym kątem, że przecież 5 - 6 lat temu te modele kosztowały po kilka tysięcy złotych i ludzie robili nimi zdjęcia i były one świetne ;) Nie porzebuję LV ani FullHD. Szukam jeszcze EOSa 40D ale z moim budżetem ciężko :/

450D średnio mi pasuje bo jak dla mnie jest za mały (w sensie korpus). Jeżeli dalej będziecie mnie "odciągać" od zakupu, to chyba poczekam na przypływ gotówki i kupię coś "nowszego" ;)

komor 
Moderator

daaniel napisał/a:
Ale czy dla mnie jako amatora będzie miało znaczenie to czy matryca jest starszego typu czy trochę lepsza?

Moim zdaniem matryca tego Nikona była słaba już wtedy, kiedy one się sprzedawały. Canony z tego okresu mają lepszą, dlatego wolałbym Canona, tak zresztą wtedy wybrałem, kiedy kupowałem pierwszą lustrzankę. Zdjęcia dziecka będziesz pewnie robił w niezbyt korzystnych warunkach oświetleniowych i wtedy właśnie starszy Canon powinien się sprawdzić lepiej niż D80. Co innego, gdybyśmy przeskoczyli na D90, albo gdybyśmy tego D80 chcieli zastosować do innego rodzaju fotografii.

daaniel 
Nowy

OK. Czyli D80 definitywnie odpada. A jak to co napisałeś komor ma się do EOSa 30D ? Ewentualnie 40D (jak uzbieram kasę na niego ;) )

komor 
Moderator

40D będzie na pewno o niebo lepszy, 30D też już dziś dziadek. Niektórzy mają sentyment, bo to aparat z porządną ergonomią, wizjerem itd., ale jeśli w tej samej cenie mógłybym mieć 400D lub 450D to wolałbym, ze względu na nowszą matrycę, większy ekran LCD i nowsze menu. 40D ma matrycę prawie identyczną z 400D, trochę lepiej obrazuje na wysokich czułościach. Bardzo miło wspominam ten korpus. :) LCD duże, ale mało czytelne, ciężko ocenić ostrość zdjęcia, przesiadka na 50D pod tym względem to była duża zmiana na plus. Nawet 400D ma chyba lepszy ekran, bo nieco mniejszy, ale o tej samej ilości pikseli, jak pamiętam.

daaniel 
Nowy

Czyli znowu 450D na tapecie...... eh już sam nie wiem .......ale patrząc na mój brak wiedzy a Wasze uwagi, chyba będę musiał się Was posłuchać ;)

Być może grip rozwiązałby problem z mniejszym rozmiarem 450D ..... Znalazłem ofertę na 450 z gripem i 50 mm/F1.8 za 800 zł, ale jakoś podejrzanie tanio mi się wydaje :/

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

daaniel napisał/a:
Znalazłem ofertę na 450 z gripem i 50 mm/F1.8 za 800 zł, ale jakoś podejrzanie tanio mi się wydaje :/
Cena dość zwyczajna. 500-650zł za 450D plus 150-250zł za 50/1.8II.

komor 
Moderator

daaniel napisał/a:
Czyli znowu 450D na tapecie...... eh już sam nie wiem

No bo nie ma jedynie słusznych odpowiedzi na takie dylematy. :) To wszystko są kompromisy między ceną a własnymi preferencjami. Dla jednego ważniejsza będzie ergonomia korpusów klasy 30D, 40D, inni postawią na nowszą konstrukcję teoretycznie z niższej półki. Trzeba pamiętać, że część z braków, jakie miały korpusy z niższej półki (np. brak przycisku ISO), zostały w późniejszych modelach naprawione. Od jakiegoś czasu korpusy 3-cyfrowe przycisk ISO mają. Inne braki pozostały, np. wizjer z lusterek a nie pentapryzmatu.
Staruszek 30D będzie miał dobrą obudowę, wizjer i ergonomię, ale jego ekran LCD wielkości znaczka pocztowego może Cię zaskoczyć (negatywnie), podobnie jak parę innych cech. Ja (podkreślam: ja) wolałbym 400D czy 450D.

Odpowiedz do tematu