Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 04 Kwi, 2015
Używana lustrzanka za 2000zł (2015)
Autor Wiadomość
m4rtin 
Nowy

Wysłany: Pon 13 Kwi, 2015   

Dzięki Panowie za podpowiedzi, aparat został zakupiony ;)

Tak się złożyło że na olx.pl znalazłem ogłoszenie że niedaleko mojej miejscowości pewne miłe małżeństwo sprzedawało Nikona D90 + Tamron 17-55 f/2.8 za 1850zł.
Pojechałem ok 45km do domu właścicieli aparat 11,5k przebiegu, stan igła zero otarć super zadbany, porobiłem paręnaście zdjęć sprawdziłem na lapku jak wyglądają + zrobiłem zdjęcie nieba żeby sprawdzić czy matryca nie brudna i mam ;) aparat kupiony w 2013r jest fv.
Jestem bardzo zadowolony że za taką kasę udało się znaleźć aparat z takiej półki tak bardzo zadbany.

Reklama

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Dobry wybór. Gratulacje. No i czekamy na zdjęcia :mrgreen:

krzysztoff77 
Bywalec

Gratuluję wyboru. Życzę dużo frajdy z fotografowania i samych udanych zdjęć.

mikemayday 
Początkujący

Wysłany: Pią 17 Kwi, 2015   

Mam pytanie do Was, czy istnieje jakiś poradnik (przeznaczony dla osób nie mających dotychczas do czynienia z lustrzankami) opisujący jak sprawdzić używany aparat przed zakupem?
Rozważam zakup pewnego aparaciku z przebiegiem poniżej 4tys. ale mimo wszystko chciałem ostrożnie do tego podejść.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

mikemayday napisał/a:
Rozważam zakup pewnego aparaciku z przebiegiem poniżej 4tys.
To zależy od modelu. Napisz co to za puszka.

mikemayday 
Początkujący

No ten wasz ukochany Pentax k-50 :)

Wojmistrz 
Obserwator

Prawda jest taka, że żaden poradnik nie zastąpi trzeźwego spojrzenia i doświadczenia w temacie. Jeśli możesz zobaczyć gdzieś ten aparat, pstryknąć kilka testowych fotek itd, to problemu nie ma. Możesz sprawdzić stan matrycy, czy nie ma jakiś walniętych pikseli lub extra brudu. Najlepiej jeśli była by taka możliwość, umówić się z kimś kto się na tym zna :) np tu z forum. Może akurat ktoś doświadczony mieszka blisko i ma możliwość ci pomóc - warto zapytać.

mikemayday 
Początkujący

Tak, mam możliwość przetestowania aparatu, właśnie o to pytam - na co zwrócić uwagę? Zrobić zdjęcie niebu lub jakiejść bardzo równej powierzchni, to wiadomo.
Da się jakoś dokładnie sprawdzić, czy dobrze łapie ostrość?

EDIT: uh, to było głupie, późna godzina.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sob 18 Kwi, 2015   

mikemayday, nie zakładaj najgorszego. Sprawdź czy aparat nie ma śladów dobierania się do wnętrza, dopytaj, czy nie ma gwarancji i jeśli jest jeszcze na gwarancji to się nie przejmuj - bierz. To i tak loteria. Jeśli ma ukrytą wadę, to praktycznie nie masz szans by ją wyłapać. Warto spisywać umowę na zakup i jeśli sprzedający jest uczciwy, powinien dać gwarancję rozruchową.

m4rtin 
Nowy

Wysłany: Sob 18 Kwi, 2015   

@mikemayday Ja dostałem takie rady więc podzielę się też z Tobą

..."Oprócz przebiegu migawki (shutter count), która może być wymieniona po 120 000 strzałów, można dodatkowo sprawdzić:
- dokumenty zakupu aparatu. Jak nie ma faktury, czy paragonu i gwarancji z data sprzedaży, to można sporządzić umowę kupna sprzedaży.
- stan powłok gumowych, czy nie są powycierane, lekko białe i nie odklejają się,
- uchwyt w miejscu spustu migawki też sporo nam powie o przebiegu aparatu,
- ikonki funkcji apartu, czy nie są powycierane,
- stan obudowy, czy nie ma na niej głębokich śladów świadczących o uderzeniu aparatu w coś twardego. Małe ryski pewnie będą, ale to normalna sprawa.
- można zrobić sobie fotkę nieba w słoneczny dzień na np f/27 - czy matryca jest czysta,
- warto przyjrzeć się dokładnie wizjerowi (tzn matówce), czy patrząc przez niego nie ma zarysowań i pyłków. Czasami serwis twierdzi, że nie można takiego zabrudzenia usunąć i wymienia matówkę. A czasami młody fotoamator coś próbuje sam wyczyścić i dokładnie matówkę porysuje,
- podnieść lustro, jak do czyszczenia, czy sensor matrycy nie jest porysowany. Czytałem na tym forum post speca, który czyści matrycę patyczkami z bawełną. Od tego typu fachowców nic nie kupujemy.
- no i standardowo gniazdo karty pamięci i wszystkie pozostałe,
- czy po włączeniu wyświetlacza górnego i ekranu LCD jest on równomiernie podświetlony.
- czy aparat nie śmierdzi stęchlizna i grzybem, bo może ostatni gdzieś zanurkował.
Oraz 100 innych szczegółów w/g własnego uznania. Najlepiej wybrać się na sprawdzenie aparatu z kimś, kto siedzi w tym już od kilku lat i przemielił kilka lustrzanek.
A jak sprzedający robi się już czerwony i zaczyna toczyć pianę to znaczy, że należy zrobić przerwę w sprawdzaniu, a może nawet już zakończyć ."

Odpowiedz do tematu