Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Wto 05 Sty, 2016
ASTROFOTOGRAFIA 2015
Autor Wiadomość
Borneq 
Początkujący

Wysłany: Sob 04 Kwi, 2015   

Właśnie zaczynam rozgryzać tryby manualny i półmanualny - w półmanualnym jest jasność mierzona w centrum i w punkcie a nie tylko na całości - ten ostatni chyba to były próby pólmanualnego. Teraz poczekam na lepszą pogodę bez mgły i zachmurzenia i zrobię ze statywu gdy nie będzie całkiem w pełni. A może uda się nawet gwiazdom zrobić? Jakie są zasady fotografowania gwiazd? Czasem ich nie widać a czasem, w ostatnim miesiącu tak było, bardzo są widoczne, czyli ustawiam statyw, otwieram migawkę na kilka sekund, byle nie za długo bo wyjdą łuki.

Reklama

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Nie 05 Kwi, 2015   

17 mgnień wiosny - składanka na szybko bez pretensji ;) . Każda klatka z innego wschodu. Każdy wschód inny.

61.

multics
[Usunięty]

Wysłany: Pon 06 Kwi, 2015   

62. Halo, halo (zszywanka dwóch zdjęć)

Sundogs by mz.multics, on Flickr

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2015   

Zdjęcia dzisiejszej koniunkcji Wenus i Plejad. Poniższe zdjęcia zostały wykonane aparatem Canon EOS 5D MkIII z obiektywem Canon 1.8/85 plus filtr cross. Oprócz Plejad i Wenus widać jeszcze czerwonego Aldebarana i otaczającą go gromadę Hiady oraz kilka samolotów :)

wen04.jpg
Nr 66
Plik ściągnięto 9197 raz(y) 108,56 KB

wen03.jpg
Nr 65
Plik ściągnięto 9197 raz(y) 89,01 KB

wen02.jpg
Nr 64
Plik ściągnięto 9197 raz(y) 130,48 KB

wen01.jpg
Nr 63
Plik ściągnięto 9197 raz(y) 142,52 KB

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pią 10 Kwi, 2015   

Koszmarny pomysł...

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2015   

Ten filtr to po co???
Nie warto było wybrać dłuższy obiektyw i bez tego filtra?

Arek 
Redaktor

Filtr - bo lubię.

A jeśli chodzi o obiektyw, to raczej wolałbym krótszy ale nie chciało mi się jechać do redakcji po 35tkę i 50tkę.

slawex1983
[Usunięty]

Nr 64
Jowisz i księżyce:

Nr 65
Powierzchnia Jowisza:

tripper 
Nowy

Wysłany: Sob 11 Kwi, 2015   Koniunkcja Wenus i Plejad

Moje próby uwiecznienia Wenus i Plejad. Niestety nie mam żadnego jasnego szerokokątnego obiektywu, więc wyszło jak wyszło. Wszystko ustrzelone Olkiem E-M10. Wrzuciłbym większe wersje, ale forum nie pozwala :(

wenus_plejady_100mm_60sec_iso800_x10_small.jpg
Nr 66. Wenus i Plejady z bliska, stack z około 10 klatek, 60s, ISO 800 (plastik fantastik 40-150 @100/6.3)
Plik ściągnięto 8600 raz(y) 259,99 KB

wenus_plejady_19mm_small.jpg
Nr 67. Wenus i Plejady (Sigma 19mm)
Plik ściągnięto 8600 raz(y) 316,7 KB

wenus_plejady_orion_14mm_small.jpg
Nr 68. Wenus, Plejady i Orion (14mm z kita)
Plik ściągnięto 8600 raz(y) 347,01 KB

Ostatnio zmieniony przez komor Sob 11 Kwi, 2015, w całości zmieniany 2 razy  

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

tripper, numeruj zdjęcia.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Nie 12 Kwi, 2015   

Takie coś udało mi się zrobić.

69.
No i fajny numer wyszedł z tą Wenus :???:

Wenus i Plejady.jpg
Plik ściągnięto 8345 raz(y) 92,94 KB

banmariusz 
Nowy

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2015   

A w rzeczywistości Wenus też była tak widoczna ?

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wysłany: Wto 14 Kwi, 2015   

Oj była, była :smile:
Dorzucam zdjęcia z następnego dnia, które zrobiłem i obrobiłem trochę inaczej. Z korzyścią dla nieba - jak mi się wydaje - chociaż dół się mocno popsuł. Gdybym miał się temu poświęcić, to pewnie należało obrabiać każde zdjęcie partiami, a nie jako całość.
Dla mnie to pierwsze - i zapewne na długo ostatnie - dwie godziny w życiu, spędzone na fotografowaniu nieba. Wykonałem ćwiczenie, zadane na stronie głównej przez - z pełnym uszanowaniem - Redakcję.

70.

71.

Wenus i Plejady 2.jpg
70.
Plik ściągnięto 7778 raz(y) 134,01 KB

Wenus i Plejady 3.jpg
71.
Plik ściągnięto 7777 raz(y) 87,21 KB

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 15 Kwi, 2015   

Przyjemniej wyglądają.

degol 
Optyczny

Wysłany: Sob 18 Kwi, 2015   

Które z poniższych dwóch, wam bardziej leży ? ( mi jakoś w BW )

72 a i b

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi